Active D-Lighting Nedir? (2007)

Active D-Lighting, güçlü ışığın görüntünün parlak ve koyu alanlar arasındaki kontrastı artırdığı zamanlarda, genellikle kaybolan gölge ve vurgu ayrıntılarını geri yüklemek için yüksek kontrastlı görüntüleri optimize eder. Fotoğraf çekildiği anda devreye giren Active D-Lighting imaj optimizasyonu, görüntünün yalnızca gerekli kısımları için dijital işlem sürecini gerçekleştirir.

Active D-Lighting sayesinde fotoğraf içerisinde aşırı aydınlık ve karanlık kalan alanlar, flaş mesafesinin yetmediği alanlar ve ters ışıkta yapılan ışık alamamış karanlık bölgeler aydınlatılmaktadır.

Active D-Lighting için seçilebilecek beş ayrı seçenek vardır. Düşük, Yüksek, Normal, Ekstra Yüksek veya Otomatik. Active D-Lighting otomatik veya manuel olarak çalıştırılabildiği gibi belirtilen seçimler kullanılarak dijital işlem için seviyesi belirlenebiliyor. Active D-Lighting yaptığınız seçime göre deklanşöre bastığınız anda optimizasyonu fotoğraf üzerinde uygulamaya başlar.

Active D-Lighting ve D-Lighting Farklılığı

Active D-Lighting ile D-Lighting arasında hem çekilen fotoğrafa uygulama sırası hem de uygulanan optimizasyon şekline göre farklılıklar vardır. Active D-Lighting Nikon DSLR üzerinde menü ayarlarından seçiminizi yapıp çekeceğiniz fotoğraflarda önceden optimizasyonu yapan süreçtir. D-Lighting ise Nikon’un re-touch (rötüş) menüsünde bulunan ve fotoğraf çekildikten sonra uygulanan bir tekniktir.

İki teknolojide bağımsız olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Active D-Lighting hem aydınlık hem de karanlık bölgeler üzerinde fotoğraf çekilmeden önce optimizasyon yaparken, D-Lighting fotoğraf çekildikten sonra sadece karanlık bölgelerin düzeltmesine yönelik çalışmaktadır.

Özetle Active D-Lighting gizli kalan renkleri ve ışıkları ortaya çıkarır. Fotoğraf üzerinde bulunan karanlık ve aydınlık detayları dengeleyecek şekilde çalışan Active D-Lighting için fotoğraf dünyasında çelişkili yaklaşımlar vardır. Bazı fotoğrafçılar büyülü dokunuş ve Nikon’un fotoğraf öncesi dijital flaşı yorumunu yaparken, bazı fotoğrafçılar ise devamlı olarak kameralarında Active D-Lighting özelliğini kapatmaktadırlar.

Nikon D300 ile kullanıcı seçimine dayalı varsayılan kapalı gelen Active D-Lighting özelliği 2008 yılı itibariyle duyurulan Nikon D90 modeli ile beraber varsayılan “Auto” otomatik olarak gelmektedir.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın