Anadolu Ajansı 2012’nin En İyi Fotoğrafını Seçiyor

Anadolu Ajansı (AA) foto muhabirlerinin, Türkiye ve dünya gündemini etkileyen en önemli fotoğrafları arasından 2012 yılının en iyi fotoğrafı seçilecektir.  AA fotoğraf editörlerince belirlenen seçkide, aralarında Washington Post, New York Times, The Guardian, Le Figaro gibi dünya medyasının önemli yayın organlarında yankı uyandıran siyaset, spor, doğa gibi çeşitli kategorilerden fotoğraflar ve foto muhabirlerince yapılan fotoröportajların özel kareleri de yer alıyor.

Dünya kamuoyunun gündemindeki Arakan, Suriye, Gazze’nin yanı sıra, Akçakale’ye düşen top mermisi, Hatay ile Suriye arasında kalan Suriyelilerin dramı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun hayatını yeni kaybeden Filistinli için ağlaması, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğraf sanatçısı Ara Güler‘in fotoğrafını çekmesi gibi Türkiye gündemini de etkileyen fotoğraflar, oylamaya sunulanlar arasında bulunuyor.

Türkiye’den 23, yurt dışından 13 olmak üzere 36 karenin yer aldığı ”yılın fotoğrafı” oylaması, http://yilinfotografi.aa.com.tr üzerinden yapılıyor. Oylama, bir hafta sürecek.

Anne ve çocuğu kağıt toplama mesaisinde
Kayseri’de aile bütçesine katkıda bulunmak için atık kağıt toplayan kadın, küçük çocuğunu el arabasının altına bağladığı kasada taşırken, annesinin yaratmış olduğu konfordan memnun olan çocuk yolculuğuna devam ediyor.

Suriye’den ateşlenen top mermisi Akçakele’ye düştü
Suriye’nin Rakka kentine bağlı El Abyad ilçesinden ateşlenen bir top mermisi Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine düştü.

''ASI'' SURIYE'DEN KACISIN ADRESI OLDU

”Asi” Suriye’den kaçışın adresi oldu
Hatay’ın Altınözü ilçesi sınırındaki İdlip kentine bağlı Azmarin kasabasında muhalifler ile ordu arasında yaşanan yoğun çatışma sonucu evlerini boşaltmak zorunda kalan Suriyeliler, Asi Nehri’ni derme çatma sallarla karşıya geçerek Türkiye’ye sığınmıştı.

MUGLA'DA KACAK OPERASYONU

Muğla’da kaçak operasyonu
Marmaris’te yasadışı yollarla yurtdışına çıkmaya çalışan yabancı uyruklu 28 kaçak yakalanmıştı. Adliyeye sevk edilen zanlılar ve yakınları görüntü almaya çalışan basın mensuplarına tepki göstermişti.

HAMAS'IN SIYASI BURO SEFI MESAL, 45 YIL SONRA GAZZE'DE

Halid Meşal, 45 yıl sonra Gazze’de
Hamas’ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, 45 yıl aradan sonra Refah sınır kapısından yoğun güvenlik önlemleri altında giriş yaptığı Gazze’de, şükür secdesinde bulunuyor.

KUTSAL TOPRAKLARDA BAYRAM COSKUSU 

Kutsal topraklarda bayram coşkusu
Kurban Bayramı süresince şeytan taşlayarak haccın farizalarını yerine getirmiş olan milyonlarca hacı, Mescid-i Haram’da veda tavafını yapıyor.

LUBNAN'DAKI SURIYELI SIGINMACILAR

Lübnan’daki Suriyeli sığınmacılar
Lübnan’da Bekaa Vadisi Arsal bölgesinde yaşayan Suriyeli sığınmacılar, zor şartlara rağmen gündelik yaşamlarına devam ederken yaşlı bir kadının kırışık ellerindeki dövmeler ve belirsiz bakışları yaşadığı travmayı anlatıyor.

VAN SONBAHARDA BIR BASKA GUZEL

Van sonbaharda bir başka güzel
Her mevsim farklı güzelliklerin yaşandığı Van’da sonbahar mevsiminin gelişiyle sararan ağaçlar gökyüzünün maviliğiyle bütünleşiyor.

GALATASARAY TEKNIK DIREKTORU FATIH TERIM

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim
Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi(H) Grubu’ndaki 4. maçı öncesi son antrenmanını Teknik Direktör Fatih Terim yönetiminde maçın oynanacağı stadyumda yapmıştı. Terim kendisine doğru gelen bir topa yaptığı hareketle futbolcu olduğu günleri aratmıyor.

SURIYE'DEKI OLAYLAR

Suriye’deki olaylar
Suriye’nin Haseki kentine bağlı Rasulayn bölgesine yönelik ikinci kez düzenlenen hava saldırısında yükselen dumanlar yaşanan şiddetin büyüklüğünü anlatıyor.

ISRAIL'IN GAZZE SALDIRISI

İsrail’in Gazze saldırısı
İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki 2 eve gerçekleştirdiği hava saldırılarında, 2 çocuk ölmüş, 14 kişi yaralanmıştı. Ölen çocuklar aileleri tarafından toprağa verilmişti. Çocukların beyaz kefene sarılı cansız bedenleri ailelerinin kucağında taşınırken bu görüntüler tüm Dünyada tepkiye neden olmuştu.

BASKENTTE OTOMOBIL METRO ISTASYONUNA UCTU

Başkentte otomobil metro istasyonuna uçtu
Başkentte, Anıttepe istikametine giden otomobil, hızını alamayınca Ankaray’ın Tandoğan istasyonuna uçmuştu. Merdivenlerde kalan araç ve o esnada duraktan geçen metro aynı karede yer almıştı.

AYDIN DENKTAS - CUMHURBASKANI GUL

Aydın Denktaş – Cumhurbaşkanı Gül
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş son yolculuğuna uğurlanırken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Denktaş’ın eşi Aydın Denktaş’a taziyede bulunmuştu.

ANKARA'DA KIS

Ankara’da kış
Ankara’nın Gölbaşı ilçesi Örencik köyünde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, kar üstünde zor şartlarda hayvanlarını besliyor. Bazı kuzuların soğuk havadan etkilenmemesi için yaşlı çoban tarafından heybede taşınması güzel bir görüntü oluşturmuştu.

DAVUTOGLU SIFA HASTANESINI ZIYARET ETTI

Davutoğlu Şifa Hastanesi’ni ziyaret etti
Gazze’de Şifa Hastanesi’ni ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail saldırısında hayatını kaybeden kız çocuğunun babasına sarılarak ağlamış ve acısına ortak olmuştu.

ARA GULER - RECEP TAYYIP ERDOGAN

Ara Güler – Recep Tayyip Erdoğan
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2011 Yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’nin Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen ödül törenine katılmış, usta foto muhabiri Ara Güler’e ödülünü takdim ettikten sonra Güler’in fotoğrafını çekmişti.

CADIR KENTIN IKIZ BEBEKLERI

Çadır kentin ikizleri
Suriyelilerin yaşadığı Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki çadır kentte ikiz erkek bebek dünyaya gelmişti. Bebeklere Nafaf ve Nurettin isimleri verilmişti. Bebeklerin tellerden geçirilerek güvenli yerlere taşınma anı ise Suriyeli sığınmacıların simge fotoğraflarından birisi oldu.

SEHITLERIMIZI UGURLUYORUZ

Şehitlerimizi uğurluyoruz
Afganistan’ın başkenti Kabil yakınlarındaki helikopter kazasında şehit olan Mühendis Binbaşı Mithat Çolak, Kara Pilot Yüzbaşı Adil Erdoğan, İkmal Yüzbaşı İlker Aydın, Kara Pilot Üsteğmen Tahsin Barutçu ve Sağlık Kıdemli Başçavuş Salih Helvacı için Ankara Kocatepe Camisi’nde cenaze töreni düzenlenmişti. Törende, Şehit Kara Pilot Yüzbaşı Adil Erdoğan’ın kızının babasının arkasından bakıp ağlaması ise tüm Türkiye’de yürekleri dağlamıştı.

''MUTLAK KARANLIK'' HAYATLAR

”Mutlak Karanlık” Hayatlar
Zonguldak’ta taşkömürü madenlerinde çalışan işçiler, hayatlarının büyük bölümünü yerin yüzlerce metre altında, ”Mutlak Karanlık” olarak nitelendirdikleri kömür üretim ayaklarında geçiriyor. Kömür tozunun bir madencinin suratına işlemiş hali ise yerin altında geçen ömürleri anlamaya yardımcı oluyor.

CHP GENEL BASKANI KILICDAROGLU, INEGOL'DE

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İnegöl’de
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bursa’nın İnegöl ilçesinde vatandaşlarla sohbet etmiş, bir vatandaşın çocuğunu kucağına alarak sevmişti. Çocuk ve Kılıçdaroğlu’nun eş zamanlı ortak hareketi ise ortaya farklı bir kare çıkmasını sağlamıştı.

FENERBAHCE-GALATASARAY MACI SONRASINDA OLAYLAR CIKTI

Fenerbahçe-Galatasaray maçı sonrasında olaylar çıktı
Spor Toto Süper Final Şampiyonluk Grubu’nun 6. ve son haftasında Fenerbahçe ile Galatasaray, şampiyonun belirleneceği maçta karşı karşıya gelmiş, maç sonunda olaylar çıkmıştı. Bir polisin kendisine atılan sandalyelerden kaçışı objektiflere böyle yansımıştı.

DIYARBAKIR'DAKI OPERASYON

Diyarbakır’daki operasyon
Terör örgütüne yönelik yürütülen operasyonda, top silahının kazayla patlaması sonucu şehit düşen polis memuru Akın Bayram için Diyarbakır’da tören düzenlenmişti. Törenin ardından Bayram’ın cenazesi memleketi Ordu’ya gönderilmiş, Akın’ın oğlu Tayfun Akın helikopterle taşınan babasının şapkasını elinden düşürmemiş ve babası için adeta son nöbetini tutmuştu.

VAN SEMALARINDA DOLUNAY GUZELLIGI

Van semalarında dolunay güzelliği
Dolunay’ın Dünyaya en çok yaklaştığı anlarda çekilen bu karede, Van Kalesi’nde beliren bir insan silüeti Dolunay’ın heybetiyle bütünleşmişti.

SEHITLERIMIZI UGURLUYORUZ

Şehitlerimizi uğurluyoruz
Hakkari’nin Yüksekova ilçesi Yeşiltaş Karakolu’na düzenlenen saldırıda şehit olan Piyade Onbaşı Cahit Kılıç’ın cenazesi, Hani ilçesine bağlı Gürbüz beldesinde toprağa verilmişti. Şehit cenazesini taşıyan helikopterin inişi sırasında kalkan tozun yarattığı etkiyle ortaya çıkan fotoğraf adeta İkinci Dünya Savaşı’ndan bir sahneyi andırıyordu.

BURN KITEBOARD WORLD TOUR 2012

Burn Kiteboard World Tour 2012
Dünyanın en iyi kiteboard ve snowboard riderları, Burn Kiteboard World Tour 2012 kapsamında İstanbul Boğazı’nda snowboard gösterisi yapmıştı. Bir sporcunun köprüyle bütünleşen görüntüsü algıyı zorluyordu.

CIFTCININ KIS HAZIRLIGI

Çiftçinin kış hazırlığı
Van’ın Edremit ilçesinde kış hazırlığı yapan çiftçiler, tarlada biçtikleri otları traktöre yüklerken gün batımı paydos vaktini haber veriyordu.

ISRAIL ASKERLERI YURUYUS YAPAN FILISTINLILERE MUDAHALE ETTI

İsrail askerleri yürüyüş yapan Filistinlilere müdahale etti
İsrail askerleri, Batı Şeria’da İsrail yerleşimlerini ve “Ayırma Duvarı”nı protesto eden Filistinli göstericilere müdahale etmişti. Filistinli göstericiler kendileriyle bütünleşen tek silahları olan sapanlarla İsrail askerine karşı koymaya çalışmıştı.

VAN'DA GUN BATIMI GUZELLIKLERI

Van’da gün batımı güzellikleri
Tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkan Van, gün batımı ile de farklı güzelliklere ev sahipliği yaparken bir baba ile çocuğu arasındaki etkileşim izleyenleri korkutacak düzeydeydi.

BANGLADES'E SIGINAN ROHINGYA MUSLUMANLARI

Bangladeş’e sığınan Rohingya Müslümanları
İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), Myanmar’ın Arakan eyaletinden kaçarak Bangladeş’e sığınan Rohingyalı 50 kadına hasır halı ve tencere yardımında bulunmuştu. Bazı kadınlar yapılan yardımlar nedeniyle yaşadıkları duygu dolu anları gizleyememişti.

ERCEK GOLUNDE FLAMINGOLARIN GORSEL SOLENI

Erçek Gölü’nde flamingoların görsel şöleni
Her yıl belli dönemlerde Van Gölü havzasındaki sulak alanlarda konaklayan flamingolar, gün batımı görüntüleri ile doğaseverlere görsel şölen sunmuştu.

TURKIYE'NIN YARDIM ELI ARAKAN'A ULASTI

Türkiye’nin yardım eli Arakan’a ulaştı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Arakan’da zor koşullardaki Banduba Kampı’nda kalan Rohingya Müslümanlarını ziyaret etmişti. Emine Erdoğan, bölgede yaşanan acıları anlatan bir Arakanlıyı dinlerken gözyaşlarını tutamamıştı.

SURIYE'DE EKMEK SIKINTISI HAD SAFHADA

Suriye’de ekmek sıkıntısı had safhada
Suriye’deki şiddet olayları nedeniyle yiyecek sıkıntısı çeken halk, ekmek fırınlarının önünde uzun kuyruklar oluşturmuştu. Bir ekmek için fırıncıya uzanan eller ve yüzlerdeki ifadeler çaresizliği anlatır düzeydeydi.

ROHINGYA MUSLUMANLARININ YASAM MUCADELESI

Rohingya Müslümanlarının yaşam mücadelesi
Myanmar’ın Arakan eyaletindeki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş’e sığınan Rohingya Müslümanları, sınırdaki Cox’s Bazar bölgesindeki kamplarda zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor. İki küçük bebeğiyle zor şartların üstesinden gelmeye çalışan annenin ifadesi kelimelere gerek bırakmıyor.

KOZAN'DA OLAYLI YIKIM 

Kozan’da olaylı yıkım
Adana’nın Kozan ilçesinde hakkında yıkım kararı olan bir köy evinin yıkılmasını engellemek isteyen bazı köylüler, sopa ve taşlarla yıkım ekiplerini durdurmaya çalışmıştı. Yıkımı engellemek için karısının boğazına bıçak dayayan bir kişi, jandarma tarafından etkisiz hale getirilmişti.

AA_ajansi_2012_yili_en_iyi_fotograflari-35

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocukların tuttuğu dev Türk bayrağı kontrast ve renk uyumuyla objektiflere böyle yansıdı.

Bangladeş'e sığınan Rohingya Müslümanları

Bangladeş’e sığınan Rohingya Müslümanları
Arakan’da hayatını kaybeden Rohingya Müslümanlarının yetim kalan çocukları için İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (IHH) tarafından Bangladeş’in Myanmar sınırındaki bir kampta kurulan yetimhanede 48 çocuk bulunuyor. Yetimhanedeki çocuklara gün boyu İngilizce, matematik, Bengalce, Kuran-ı Kerim ve hadis dersleri veriliyor. 1 derslik, 3 yatakhane, 1 yemekhane ve 1 mescidin bulunduğu yetimhanede çocuklar boş zamanlarında futbol oynayarak vakit geçiriyor.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın