Biyometrik Fotoğraf Özellikleri

Biyometrik fotoğraf özellikleri. Bir vesikalık fotoğraf türü olan biyometrik fotoğraf özellikleri nelerdir ve çektirirken nelere dikkat edilmelidir?

Yurtdışı seyahatler için yapılan vize başvurularında neredeyse tüm ülkeler belli standartlarda biyometrik fotoğraf talep etmektedir.  Biyometrik fotoğraf, standartları ICAO tarafından belirlenen yüksek kaliteli, belli ölçüleri ve özellikleri olan ve yüz biyometrisinin tespit edilebildiği fotoğraflardır. Bkz. Biyometrik fotoğraf

Biyometrik fotoğraf özellikleri arasında istenilen vesikalık fotoğraf ebatı 60 mm x 90 mm, beyaz fonda ve desensiz olması yönündedir. Fonda gölgeler oluşmamalıdır ve bu nedenle, çektirmiş olduğunuz biyometrik fotoğrafların 35 mm x 45 mm ebadında kesilmemesi hususunun fotoğrafçılara muhakkak hatırlatılması gerekmektedir.

Aşağıdaki örnekte standart vesikalık fotoğraf ile Schengen Vize, T.C. Kimlik Ehliyet, Amerika Vize için kullanılan biyometrik fotoğraf özellikleri ve boyut farklılıklarını görebilirsiniz. 

Biyometrik Fotoğraf Özellikleri

Dikkat edilmesi gereken diğer biyometrik fotoğraf özellikleri için tüm bilgileri aşağıdaki listede bulabilirsiniz. 

Biyometrik Fotoğraf Özellikleri Nelerdir?

  1. Biyometrik vesikalık fotoğraflar, standartları ICAO tarafından belirlenen ve makinede okunabilen kimlik kartlarında kullanılan yüksek kaliteli, belli ölçüleri ve özellikleri olan yüz biyometrisinin tespit edilebildiği fotoğraflardır.
  2. Ebatı 50 mm X 60 mm, beyaz fonda ve desensiz olmalıdır.
  3. Fonda gölgeler oluşmamalıdır, kişi tarafından en son halini göstermesi bakımından son 6 (altı) ay içinde çekilmiş olmalıdır.
  4. Farklı ebatlarda ve fonlarda fotoğraf getirilmesi halinde başvuru tamamlanamamakta veya başvuru tamamlansa bile bu kimlik kartları tanzim sırasında kalite kontrolden geçemediği için iptal edilmekte, bu durumda da yeniden başvurmanız gerekecektir.
  5. Bu nedenle çektirmiş olduğunuz biyometrik fotoğrafların 35 mm x 45 mm ebadında kesilmemesi hususu fotoğrafçılara muhakkak hatırlatılması gerekmektedir.
  6. Yüz, fotoğraf üzerinde ortalanmış olarak saç modeliyle birlikte tamamen görünür olmalıdır.
  7. Fotoğrafta leke ve bükülmeler olmamalıdır. Renkler nötr olmalı ve yüzün doğal renklerini yansıtmalıdır.
  8. Kontrast iyi ayarlanmalı, ayrıntılar yeterince keskin ve net olmalıdır.
  9. Gözler açık konumda olmalı ve, net olarak görünmelidir. Saçlar gözleri kapatmamalı ve fotoğraf çekilirken doğrudan kameraya bakılmalıdır.
  10. Işık yüze eşit ölçüde yansıtılmalı, yansıma veya gölgeler bulunmamalıdır. Fotoğrafta “kırmızı-göz” bulunmamalıdır.
  11. Gözler net bir şekilde görünmeli, gözlük camı üzerinde yansımalar bulunmamalı, renkli cam veya güneş gözlüğü kullanılmamalıdır. Gözlük camının kenarı veya çerçevesi gözleri kapatmamalı ya da gözleri kapatacak ölçüde kalın olmamalıdır.
  12. Küçük çocukların fotoğraflarında başka kişi veya nesneler bulunmamalıdır.
  13. Kişinin zorunlu olarak kullandığı gözlük ve benzeri aksesuarlar dışında fotoğrafta şapka, başlık, pipo, vb. nesneler bulunmamalıdır.
  14. Başörtülü fotoğraflarda yüz çene ucundan alına kadar görünür olmalı, yüzün üzerinde gölgeler oluşmamalıdır.
  15. Tüm fotoğrafçılarda biyometrik fotoğraf çektirmek mümkündür.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın