Enstantane Öncelikli Mod Nedir, Ne İşe Yarar?

Enstantane öncelikli mod, dijital SLR fotoğraf makinesi üzerinde yer alan ileri çekim modlarından birisidir. Enstantane öncelikli mod Nikon DSLR fotoğraf makinelerinde shutter (enstantane) anlamına gelen “S” harfiyle ifade edilir.

Enstantane öncelikli mod bir otomatik pozlama modudur ve fotoğrafçının enstantane hızını kendisinin belirlemesi üzerine, kullanılan makinenin doğru pozlama yapabilmek için uygun diyafram değerini atamasıdır. Enstantane öncelikli mod özellikle yeni başlayanlar için enstantane hızı üzerinde tecrübe kazanmaları doğrultusunda oldukça kullanışlı bir moddur.

Enstantane Nedir? Enstantane Öncelikli Mod Nasıl Seçilir?

Fotoğraf terimi ya da fotoğraf çekim tekniği olarak enstantaneyi (pozlama süresi) tanımlamamız gerekirse; fotoğraf makinesinde deklanşör düğmesine bastığımız andan itibaren ışığın ne kadar süreyle sensöre düşeceğini ifade eden terimdir. Bir başka deyişle enstantane, diyaframdan geçen ışınların sensörde ne kadar kalacağını yani kaç saniye pozlanacağını gösterir.

enstantane öncelikli mod

Enstantane öncelikli mod diğer ileri çekim modları gibi kullandığınız DSLR fotoğraf makinesinin üst kısmında “mode dial” olarak bilinen teker üzerinde “S” harfi ile bulunabilir. Öncelikle mod tekerini “S” harfine getiririz, ardından enstantane hızını değiştirmek için tekeri hareket ettirdiğimizde enstantane hızının değiştiğini görürüz.

Enstantane öncelikli mod seçildiğinde kullanıcı enstantane hızını (shutter speed) değiştirdikçe ilgili diyafram f-değeri de doğru pozlama yapabilmek için otomatik olarak değişecektir. Yani enstantane öncelikli mod seçildiğinde diyafram değerini seçilen enstantane hızına göre makine kendisi atamaktadır.

Enstantane Öncelikli Mod Ne Zaman Seçilir?

Enstantane öncelikli mod çekim süresini kontrol etmek istediğiniz zaman kullanmanız gereken moddur. Özellikle hızlı hareket eden bir obje çekileceği zaman, hareketi dondurmak veya harekette devamlılık hissini vermek istediğimizde bu modu seçip fotoğrafımızı çekebiliriz.

Yine hareket halinde ya da akan bir su gibi objelerin daha saydam ve bulanık bir şekilde çekilmesi, pan tekniği uygulamak gibi çekimler yapmak istiyorsanız enstantane öncelikli modu kullanabilirsiniz. Bu mod sıklıkla aksiyon ve spor fotoğrafçılığında kullanılmaktadır.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın