Gezi Fotoğrafçılığı Serisi : Igor Kovalyov ile Tobolsk – Sibirya

Gezmek, seyahat etmek, farklı insanları ve kültürleri tanırken yeni yerler keşfetmek, her zaman insan için yenileyici ve heyecan verici olmuştur. Bu düşünceyle yola çıkarak sizleri Türk Nikon Gezi Fotoğrafçılığı serisi ile tanıştırmıştık. Gezi fotoğrafçılığı serisi içerisinde birbirinden farklı konukların anlatımıyla yeni yerler görüp tanımayı hedefliyoruz.

Bugün gezi fotoğrafçılığı serisinde fotoğraf kareleriyle bizlere Tobolsk / Sibirya ‘yı anlatacak kişi Igor Kovalyov oluyor. Önce kendi anlatımıyla Tobolsk hakkında bazı ön bilgiler, ardından yine kendi anlatımıyla Tobolsk fotoğrafları ile devam ediyor olacaksınız. Yazının son kısmında ise Igor Kovalyov kimdir? detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.

Şimdi sizi Tobolsk fotoğrafları ve gezi notlarıyla baş başa bırakalım.

Tobolsk – Sibirya

Tobolsk sadece iki yüzyıl kadar önce Moskow ve St Petersburg ile birlikte Rusya’nın en önemli şehirlerinden birisiydi. Sibirya üzerinde daha çok hakimiyet kurmak isteyen ve Amerika’yla bu konuda çekişen Rusya, Tobolsk’u Ural dağlarından Pasifik Okyanusuna kadar başkent ilan etmişti.

Tobolsk’un Rus tarihi için bir başka önemi ise son Çar II. Nikolay ve ailesinin Bolşevik ihtilalinden sonra buraya sürgün edilmesiydi. Tobolsky Kremlini Rusya’nın en önemli noktalarından biri olarak gösterilir.

Ziyaretçiler Tobolsk’un yerlileri tarafından “Aşağı Şehir” ve “Podgora” diye adlandırılan tarihsel bölümlerinde ilginç ve sürrealist bir keyif yakalayabilirler.

Bazen sokakları kıyamet sonrası filmleri andırır. Aşağı şehir bölümü ziyaretçiler için günün geç saatleri pek tavsiye edilmez. Bu yüzden bu bölümde eski tarihi yapıların yanı sıra gittikçe modern binalar inşa edilip bölgenin daha güvenli hale getirilmesine çalışılmaktadır.

Tobolsk’un Sibirya’nın en çok turist çeken yerlerinden biri ve Rusya’nın en eski şehirlerinden biri olması neticesinde genel kültürel yapısına uyumsuz bir şehir görüntüsü vardır.

Igor Kovalyov ile Tobolsk – Sibirya

Tobolsk’un oldukça eski yerleşim bölgesi Aşağı Şehir’de daha çok eski hükümlüler yaşamaktadır. Bununla birlikte modern sakinleri oldukça açık fikirli ve dost canlısı insanlardır.Yaşlı Petrovich 86 yaşında olduğunu iddia ediyor ve bir sonraki yaza kadar yaşayacağını düşünmüyor. Komşusu hafif bir tebessümle fısıldıyor “bize yalan söyleme, sen sadece 73 yaşındasın’”

igor-kovalyov-tobolsk_01

Kızlar yaşamları hakkında endişe duyuyorlar. Yaşadıkları ev eski bir tüccarın evi ve 19 .yy zamanında yapıldığı biliniyor. Bina hükümet tarafından korunmaktadır. Resmi ibaresine rağmen oldukça bakımsız ve tehlikeli görünüyor.

igor-kovalyov-tobolsk_02

Şehirde büyük bir anaokulu sıkınıtısı var. Aileler işe gitmeden önce çocuklarını ya komşularına ya da akrabalarına bırakmak zorundalar.

igor-kovalyov-tobolsk_03

igor-kovalyov-tobolsk_04

Şehir zaman tarafından örümcek ağındaki bir sinek gibi ele geçirilmiş durumda sanki, zaman Tobols’da geriye doğru ilerliyor.

igor-kovalyov-tobolsk_05

Büyük Rus romancısı Fyodor Mikhailovich Dostoevsky Sibirya’da uzun süreli mahkumiyetinden önce birkaç gün Tobolsk’ta cezaevinde kalmıştı. Şehir yetkilileri turistleri bölgeye çekmek ve Dostoevsky’nin bu birkaç sürgün gününden istifade etmek için bir süre önce bu Dostoevsky heykelini diktiler. Şehirde ayrıca büyük bir Robinson Crusoe ve Cuma heykeli de bulunmaktadır.

igor-kovalyov-tobolsk_06

Aşağı şehir tarafından dost canlısı ve zeki bir kadın. Çok uzun süredir işsiz ve elindeki tüm parasını da tüketmiş durumda. Kısa sohbetimiz sırasında televizyonu olmadığını bu yüzden hergün kitap okuduğunu söylemişti.

igor-kovalyov-tobolsk_07

18. yy da yapılmış bir bina. Şu anda hükümet tarafından korunuyor. Yıkılıp yeniden yapılacak kanunu statüsü yok. Çok uzun zaman daha böyle kalacak.

igor-kovalyov-tobolsk_08

Irtysh nehri ve sevgililer.. Hayat devam ediyor.

igor-kovalyov-tobolsk_09

Oozed nehri..Aşağı şehirden hüzünlü bir alegori.

igor-kovalyov-tobolsk_10

Igor Kovalyov Kimdir?

Kulübü fotoğraf meraklıları “FotoRegion” başkanı ve Rusya Fotoğrafçılar Birliği üyesi. Uluslararası Olimpiyat Komitesi Ödülü sahibi.
Rusya, Çin, Türkiye, Yunanistan, Fransa, İtalya, Makedonya, Hindistan, Sırbistan, Slovenya, Almanya, İngiltere, Avustralya, Amerika gibi ülkelerde pek çok yarışmada derece aldı.

Hem filmli hem de dijital fotoğraf makineleri kullanıyor. Favori makinesi range-finder Voigtlaender Bessa ve orta format Rollei.

Email: igor.ghostfish [at] gmail.com

Sizde bu projenin içinde yer almak istiyorsanız. Bizimle info@fotopedi.org adresinden irtibata geçebilirsiniz. Gezi Fotoğrafları Serisi’ndeki beklentimiz; kısa özgeçmişinizle birlikte, en fazla 25 fotoğraftan oluşan ve “Türk Nikon Gezi Fotoğrafçılığı Serisi” kısmında bahsettiğimiz detayları içerecek şekilde geziyi anlatan fotoğrafları, her bir fotoğrafın hikayesiyle birlikte bize e-mail ile göndermeniz.  Gönderinizi takiben yapılacak değerlendirme neticesinde sizde bu projenin bir parçası olabilirsiniz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın