Lens Temizliğinde Bunlara Mutlaka Dikkat Edin!

Fotoğraf makinemizin lensini (objektifini) nasıl temizlerim diye sorsanız. 10 kişiden 8’i eline elinize pamuklu bir bez alın lensin üzerine “hoh yapın ve yavaşça lensi temizleyin” der. Bu soru Nikon USA‘nın destek sitesinde de aynı şekilde sorulmuş. Nikon’un bu soruya  verdiği cevap oldukça dikkat çekici ve bu zamana kadar bilinenlerin yanlış olduğunu gösterir nitelikte. Gelin öncelikle neredeyse kameramız kadar kadar hatta bazen daha da fazla para verdiğimiz lenslerimizi nasıl temizlemiz gerektiğini hatırlayalım.

Fotoğraf makinemin lensini nasıl temizlerim?

Lensinizi temizlemenin en iyi yolu lens temizleme mendili ve çok az miktarda lens temizleme solüsyonu kullanmaktır. İçinde aşındırıcı veya solvent içeren herhangi bir şeyi kullanmayın, yalnızca “Lens Temizleme Solüsyonu” kullanın. Kolonya ve alkollü temizlik malzemelerini aklınızın ucundan bile geçirmeyin.

Öncelikle yumuşak bir fırça yardımı ile toz ve kalıntıları dışa doğru temizleyin ardından hava üfleyici bir pompa ile lens yüzeyinde kalan maddeleri lensin dışına atmaya çalışın. Sonrasında bir ya da iki damla lens temizleme solüsyonu, lens temizleme mendili üzerine damlatın (önerimiz, solüsyonu asla lensin üzerine direkt olarak püskürtmeyin). Lensinizi dairesel hareketlerle merkezden başlayıp dışa doğru olacak şekilde silin.Tüm parmak izlerini ve lekeleri böylece temizlemiş olacaksınız.

Eğer yukarıda bahsettiğimiz malzemeler elinizde yoksa kuru, yumuşak ve iplik bırakmayan bir parça kumaş kullanın. Nikon destek, lensin üzerinde buğu yapmak için kesinlikle nefes verme yöntemini (hoh yapmayı) tercih etmeyin demekte. Nedeni ise nefesinizdeki zararlı asitler lens tabakalarına zarar verebilir. Yalnızca hava üfleyici bir pompa kullanın, sonra fırçalayın ve sonrasında merkezden dışa doğru dairesel olarak silin. Aynı yöntem Nikon fotoğraf makinelerinin vizörlerini temizlemek için de kullanabilirsiniz. Aşağıda Özgür Foto Teknik‘in ortaklarından Özgür Turan‘lı tarafından hazırlanmış örnek olacak bir lens temizleme videosunu izleyebilirsiniz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın