Makro Çekim İçin Konu Tavsiyeleri
Makro fotoğrafçılık serisinin üçüncü bölümü ile karşınızdayız. İlk yazımızda sizleri “Makro Fotoğrafçılık” ile tanıştırmış. İkinci yazımızda ise makro çekim tekniklerinden biri olan “Focus Stacking” hakkında bilgi vermiştik. Bu bölümde ise sizlere makro çekim yapabileceğiniz konular hakkında öneriler vermeye çalışacağız.

Makro çekim harika bir fotoğraf türüdür. Bizlere ufak objelerin büyük dünyasını yansıtır. Fotoğrafı izleyenlere detayların dünyasına ufak bir gezinti imkanı verir. Ancak makro çekim hep çiçek, böcek çekimi olarak görülür ve bilinir. Oysa makro, çok geniş konu imkanı veren bir daldır. İşte sizler için seçtiğimiz makro çekim konu başlıklarını aşağıda bulabilirsiniz.

1-) Doğa

Tabi ki makro çekim dendiği zaman herkesin aklına doğada çekilmiş harika kareler gelir. Makro’nun belkide en zor, en bilinen ve en yorucu kısmıdır. Bir kelebek ya da yusufçuk için saatlerce arazilerde dolaşmak, çeşitli yaban hayvanlardan korunmaya çalışmak… Ancak bizce makronun en zevkli kısmıdır. Dünya yüzeyinde insanlardan başka bir yaşamın da olduğunu kendi gözlerinizle tecrübe etmek harika bir duygudur.

© Can Tuncer

© Can Tuncer

© Juliana Nan

2-) Lego

Özellikle kışın soğuk yüzünü gösterdiği zamanlarda makro çekim için en güzel objelerden birisi “Lego”lardır. Çocukluğumuzda hayal gücümüz ile oluşturduğumuz lego dünyaları, fotoğraf için tekrardan oluşturabilir. Legolar ile harika kompozisyonlar ortaya çıkarabilirsiniz. Legolar bulunması kolay ve çeşit bakımında inanılmaz fazla sayılardadırlar.

© Christian Cantrell

© Taras Bychko

3-) Danbo

Son zamanların en büyük makro objelerinden birisidir “Danbo” oyuncaklar. Danbo, Japonya’da bir çizgi dizde yer alan robot bir karakterdir. Kartondan bir malzemeden yapılmaktadır. Amazon gibi sitelerden satın almanız mümkün olduğu gibi kendinizde yapabilirsiniz. Danbo oyuncaklar ile aklınıza gelen her türlü kopozisyonu oluşturabilirsiniz.

© Gary Ngo

© Wei-Li Heng

© Tori Licious

4-) Damla Fotoğrafları

Ev ortamında makro lensiniz ile çekebileceğiniz en güzel konulardan bir diğeri de damla fotoğraflarıdır. Damla fotoğrafların en güzel yanı her seferinde farklı bir kare yakalanıyor olmasıdır. Daha kaliteli damla fotoğrafları için süt gibi koyu sıvılar ve boya kullanabilirsiniz. Böylece harika damla kuleler elde edebilirsiniz.

© Markus Reugels

© Markus Reugels

© Juliana Nan

5-) Ürün Çekimleri

Makro lensiniz ile harika ürün çekimleri de yapabilirsiniz. Bu çekimler için kullanılabilecek ucuz yollu iki tane masa lambası size fazlasıyla yeterli olacaktır.

© Timur Hardan

© Rilind H

6-) Çeşitli Oyuncaklar

Legolar da olduğu gibi evinizde bulunan diğer oyuncaklardan da harika kompozisyonlar üretebilirsiniz.

© Criss Garci

© Criss Garci

 7-) Doku Fotoğrafları

Makro lensler inanılmaz detay verebilen objektiflerdir. Bu objektifler ile doku fotoğrafları çekebilir ve hatta bu fotoğrafları “Stok” fotoğraf sitelerinde satarak para bile kazanabilirsiniz.

© Bob Lussier

© Oskar Calero

© Magda indigo

8 -) Gıda Fotoğrafları

Makro lensler ile gıda ürünleri fotoğrafları da çekebilirsiniz. Gıda ürünlerinden kompozisyonlar oluşturabilir bunları herkesle paylaşabilirsiniz.

© Faisal Haroon

© Magda indigo

Mathieu Perroud

Bizim aklımıza gelenler yukarıdakiler. Sonuçta bütün iş hayal gücümüzde bitiyor. Sizinde makro lensler ile çektiğiniz farklı konuda fotoğraflar varsa, Türk Nikon Forum üzerinde bizlerle paylaşabilirsiniz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın