NASA’nın Yeni “Siyah Bilye” Fotoğraflarıyla Dünyayı Bir de Gece Görün [Black Marble]

NASA’nın ikon haline gelen Dünya fotoğrafını biliyorsunuzdur. Sizlere Blue Marble olarak ifade edilen bu detaylı Dünya fotoğrafının hikayesini aktarmıştık. Önce kısa bir alıntıyla Mavi Bilye [Blue Marble] nedir bakalım.

Bir “Blue Marble” fotoğraf, NASA’nın tüm Dünya’yı gösterecek şekilde duyurduğu uzaydan Dünya fotoğrafıdır. NASA organizasyonunun kalite işaretlerinden birisi haline gelen Blue Marble yani Mavi Bilye 7 Aralık 1972 tarihinde Apollo 17 uzayaracı mürettebatı tarafından Dünya’dan 29.000 km uzaklıkta bir mesafeden çekilen ve Dünya’yı bir bütün olarak gösteren fotoğrafa verilen isimdir. Dünyanın bu şekilde çekilen bir fotoğrafta mavi bir bilye gibi gözükmesi, astronotlar tarafından fotoğrafın Mavi Bilye olarak adlandırılmasını sağlamıştır.

NASA buradan yola çıkarak Dünyanın bir dizi fotoğrafını yayınladı ve bu fotoğrafların adı [Black Marble] olarak geçmeye başladı. Tahmin edeceğiniz üzere NASA tarafından yayınlanan bu yeni Dünya görüntüleri, gezegenimizin geceleri neye benzediğini göstermek için aynı perspektiften aslında Mavi Bilye’ye gece bir bakış atmış oluyor. Biz de “haberimiz olsaydı ışıkları açardık NASA” 🙂 demek istiyoruz ve detaylara geçiyoruz.

Siyah Bilye [Black Marble], NASA’nın Nisan – Ekim 2012 tarihleri arasında yaklaşık üç hafta boyunca yapılan çekimlerin bir dizi kombinasyonudur. Uygudan alınan görüntüler yeni ve özel görüntüleme sistemi sayesinde insan kaynaklı olmayan (ay ışığı yansıması, aurora, gaz alevleri vs..) ışığı kaldırarak sadece şehir ışığını alacak şekilde çalışıyor. Gezegen etrafında yörüngede bulunan 312 uydu tarafından çekilmiş 2.5 terabaytlık görsel data mevcut Mavi Bilye fotoğrafının üzerinde işlenerek Siyah Bilye oluşturulmuş.

Aşağıda NASA’nın Siyah Bilye [Black Marble] olarak geçen Dünyanın gece fotoğraflarından birkaç tanesini bulabilirsiniz. Aynı mavi bilye yazımızda olduğu gibi bu fotoğraflara tıkladığınızda 8000 x 8000 piksel boyutundaki orjinal haline ulaşacaksınız. Tekrar uyarımızı yapalım görsellere tıkladığınızda bilgisayarınızı oldukça yoracaktır.

NASA Siyah Bilye Dünyanın Gece Fotoğrafları [Black Marble]

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın