NEF (Nikon Elektronik Format) Nedir?

NEF dosya formatı, Nikon’a özgü bir şekilde oluşturulmuş RAW (ham) dosya biçimidir. Nikon Elektronik Format (Nikon Electronic Format) kısaltmasından NEF dosya uzantısının ismi ortaya çıkmıştır. Nikon’a özgü bir şekilde sunulan NEF dosya biçimini kullanmanın, JPEG veya TIFF dosyalara göre faydaları, görüntü kalitesi ve oluşan fotoğrafa zarar vermeden düzenleme yapabilmektir.

NEF dosyalarını açabilmek için bu dosya biçimini destekleyen ViewNX 2, Capture NX 2 veya üçüncü parti uygulamaların kullanılması gerekmektedir. Nikon diğer üçüncü parti yazılım uygulamaları ile NEF dosya biçiminin uyumluluğunu garanti etmemektedir. Ayrıca her Nikon kameranın ürettiği NEF dosya formatı farklılık göstermektedir.

Beyaz Dengesi (white balance), Eğriler (curves), Renk Dengesi (color balance) ve Keskinlik (sharpen) gibi ayarlar ayrı ayrı elementler halinde NEF dosyası içerisine kaydedilir. Bu şekilde ayrı ayrı NEF dosyası içerisine kaydedilen bu veriler, fotoğrafçıya HAM (raw) imajı görüntü kalitesini kaybetmeden düzenleyebilme imkanı verir. NEF dosyaları 12-bit veya 14-bit dosyalar (14-bit sadece belirli kameralarda mevcuttur) olarak kaydedilir.

 

NEF Dosyası Kaydetme Seçenekleri

Kullanılan Nikon kameraya bağlı olarak NEF dosyaları kaydetmek için üç farklı seçenek vardır. Sıkıştırılmamış, sıkıştırılmış ve kayıpsız sıkıştırılmış.

Sıkıştırılmamış NEF: Bu formatı ham (raw) veriden en büyük NEF dosyayı oluşturur ve kaydetmeden önce görüntüye herhangi bir sıkıştırma uygulamaz.

Sıkıştırılmış NEF: Bazı DSLR kameralar RAW veriyi sıkıştırılmış bir dosya olarak katdemek için bir seçenek sunarlar. Orjinal bir NEF dosyasıyla sıkıştırılmış bir NEF dosyası arasında görüntü kalitesi açısından gözle görülür fark oldukça azdır. Skıştırılmış NEF dosyası kullanmanın avantajı ise bu farkın az olmasına karşın dosya boyutunun orjinal NEF dosyasına karşı daha düşük olması ve hafıza kartında az yer kaplamasıdır.

Kayıpsız Sıkıştırılmış NEF: Bazı DSLR kameralar NEF dosyasını kayıpsız sıkıştırılmış dosya olarak kaydemek için bir seçenek sunarlar. Normal görüntüleme koşullarında kayıpsız sıkıştırılmış NEF dosya ile sıkıştırılmış NEF dosya arasında kalite açısından hiçbir görünür fark yoktur. Ancak kayıpsız sıkıştırılmış NEF dosyaları yüksek derecede görüntü düzenleme ve dosyayı tekrar sıkıştırılmamış olarak kaydetmeye olanak verir.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

Görüşler

Bir yorum var“NEF (Nikon Elektronik Format) Nedir?

  1. Avatar for Alper Orus

    Morinek Reklam Ajansı

    Çok teşekkürler paylaşım için başarılı bir açıklama olmuş.

Cevap Yazın