Nikon AF-P Lens Uyumlulukları

Nikon AF-P lens uyumlulukları. Nikon AF-P lenslerin uyumluluklarını, kullanılan DSLR fotoğraf makinelerine göre bilmekte fayda var. Bu konudaki kafa karışıklığını gidermek ve lens satın alırken dikkat edilmesi gerekenler açısından bilgileri güncelleyelim. 

AF-P objektifler, objektif netlemesini hızlı ve sessiz bir şekilde hareket ettirmek için, bu objektif türünü film ve durağan görüntü çekmek için ideal hale getiren en son Stepping Motor teknolojisini kullanır. AF-P’deki “P” harfi, motoru hareket ettiren titreşim anlamına gelen “pulse” ifadesinden türetilmiştir. Netleme ayarlarının objektif gövdesinin üstündeki düğmelerle değil de fotoğraf makinesi menüsünden değiştirilebilmesi, çekim için fotoğrafçılara daha sezgisel bir yol sunar.

AF-P objektifler “Pulse Motor” yani step motor teknolojisine sahiptir. Bu nedenle AF-S objektiflere göre daha sessiz, daha hızlı ve daha hafiftir. VR özelliği olan AF-P objektifler, elden kaynaklanan titreşimleri 4 stopa kadar önleyebilir. Özellikle video çekimlerinde daha iyi sonuçlar alınmasını sağlar.

VR özellikli olan AF-P objektifler üzerlerinde VR aç/kapa düğmesi olmasa da VR gövde üzerinden ayarlanabilir. AF-P objektiflerin üzerinde AF/M düğmesi bulunmaz. Otofokus özelliği gövde üzerinden ayarlanır.

AF-P objektifi DSLR fotoğraf makinemle kullanabilir miyim?

İlk AF-P DX biçimli objektif Haziran 2016’da tanıtıldı. Önceden objektifin üstünde yer alan objektif düğmeleri ve kumandaları, artık fotoğraf makinelerinin menü seçenekleriyle desteklenmektedir.

İlk AF-P FX biçimli objektif Temmuz 2017’de tanıtıldı. Bu objektif biçiminin farkı, AF-P objektif seçeneklerinden bazılarının objektif üstünden ve bazılarının da fotoğraf makinesi menülerinden kontrol edilebilmesidir. Bu nedenle, sınırlamalar; AF-P DX biçimli objektiflerdekinden farklıdır.

Nikon AF-P Lens Uyumlulukları

1. AF-P objektiflerle tam uyumlu fotoğraf makineleri

  • D850, D500, D3400, D5600 ve D7500.

Aşağıdaki fotoğraf makineleri ayrıca, donanım yazılımları şu sürümlere güncellendiğinde AF-P objektiflerle de tam uyumludur:

Yalnızca D5300 ve D3300 için kısıtlama

D5300 ve D3300 donanım yazılımı güncellemeleri; D5500 yazılım güncellemesine dahil edilen “AF modunda manuel netleme halkası” Özel Ayarı içermediğinden dolayı, fotoğraf makinesi otomatik netleme modundayken, netleme halkası her zaman manuel netleme için kullanılabilir.

2. AF-P objektiflerle tam uyumlu fotoğraf makineleri (kısıtlamalar mevcuttur)

  • D4, D4S, D3, D3X, D3S, Df, D300, D300S, D700, D800, D800E, D810, D810A, D5200, D7000, D7100, D7200.

Nikon D4, D4s, Df, D7200D7100D800, D800E, D810, D810A, DSLR fotoğraf makineleri için yeni donanım yazılım güncellemeleri yayınlandı. Nikon’un yaygın olarak kullanılan bu DSLR modelleri için genel olarak çeşitli hataların giderildiği donanım güncellemelerinin ortak yönü ise AF-P objektifler için gelen destek olarak gözüküyor.  Detaylar için bkz.

Bu kısıtlamalar, yalnızca aşağıdaki objektifler ve fotoğraf makineleri eşleştirildiğinde uygulanır:

  • AF-P DX biçimli objektifler; D810A, D810, Df, D7200, D7100, D5200 ile kullanıldığında.
  • AF-P FX biçimli objektifler; D4, D4S, D3, D3X, D3S, D810A, D810, D800, D800E, Df, D700, D7200, D7100, D7000, D5200, D300, D300S ile kullanıldığında.
  • Otomatik netleme modunda netleme halkası kullanımını etkinleştirmek/devre dışı bırakmak için “AF modunda Manuel netleme halkası” Özel Ayarı sunmayan fotoğraf makineleri 
  • Objektifte VR düğmesi bulunmadığı için, objektifin dahili titreşim azaltma işlevi devre dışı bırakılamaz. (DX biçimi için AF-P objektif)
  • Bekleme zamanlayıcısının süresinin dolması beklenirse, zamanlayıcı yeniden başlatıldığında netleme konumu değişir ve yeniden netleme yapılması gerekir. Bekleme zamanlayıcısının süresinin dolması beklendiğinde (fotoğraf makinesi uyku moduna girer) ve ardından, deklanşöre yarım basılarak veya bir düğme yardımıyla zamanlayıcı yeniden başlatıldığında (fotoğraf makinesi uyku modundan çıkar) netleme başlatılır (sonsuza sıfırlanır). Manuel netleme ile çekim (uzaktan çekim, tripod kullanarak sabit çekim, aralıklı çekim vb.) ve netleme sonrasında deklanşörün hemen serbest bırakılmayabileceği durumlar için daha uzun bekleme süreleri belirlenmesi önerilir.
  • Objektif geri çekiliyken fotoğraf makinesi açılırsa, fotoğraf makinesinde “Objektif takılmadı” mesajı, “F–“, “△F” veya başka uyarılar görüntülenir. (AF-P DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR ,AF-P DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G )

FT-1 adaptörlü Nikon 1 serisi kısıtlamalarla uyumludur. Diğer dijital SLR veya filmli SLR fotoğraf makineleri, AF-P objektifleri desteklememektedir.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın