Nikon Al-s Lens Dönemi : 1981

Bu lens Nikon için 1981 yılında artan bir avantaj oluşturmuştur. Eğer Nikon FA veya Nikon F4 gövdeniz yoksa, AI lenslerle tamamen aynı lenstir,

AI-s ve AI lensleri birbirinden,

  1. En büyük diyafram değeri f/22 ve ADR (Aperture Direct Read-Out: Diyafram değerini pil harcamadan direkt olarak lensin üzerinden okuyan optik sistem) için ikinci ve küçük bir diyafram skalası bulunmaktadır. Bu değerlerden en büyük f/22 olan turuncu renktir.
  2. Aşağıdaki fotoğrafın solunda görüldüğü gibi lensin montaj kısmında yarım yuvarlatılarak kesilmiş parça görünür.

Fig. 2.) fotoğrafın ortasındaki oyuk bu lensin AI-s lens olduğunu gösterir.

AI-s Lensler 20 yıldır üretilmelerine rağmen bugün üretilen manuel lenslerin birer versiyonlarıdır.

AI-s ve AI-S her ikisi de aynıdır ama AI-s ve AI lensi ayırt edici özellikler;

  1. AI-s lensin en büyük diyaframı 16 veya 22’dir ve turuncu renklidir.
  2. Alan derinliği halkası Al-s lenslerde diyafram renkleriyle başlar, AI lenslerde ise siyah ile başlar.

S’ nin anlamı diyaframın hareketi doğrusallaştırılarak diyaframı ayarlayan pinin fotoğraf çekimi sırasında diyaframı doğru pozisyona ayarlaması anlamına gelir. Bu AF kameralar için çok önemlidir, çünkü pozometrenin ölçtüğü doğru diyafram değerini uygulayabilmek için pozometrik değerleri kontrol eden AÇIK DEVRE pozlama sistemi pin’in diyaframı kesinlikle ölçülen doğru değere getirmesi gerekir. Aksi halde ölçümünüz hatalı olur. Manuel makinelerde bu konu sorun değildir.

Bazı manuel netlik yapan, otomatik pozlama özelliği olan Nikon FA gibi KAPALI DEVRE pozlama sistemi bulunan kameralarda pozometrik ölçüm; lensin o anki değerli uygulanarak ayna filme ışık göndermek üzere yukarı kalkmadan önce anlık olarak yapılmaktadır. Böylece lens diyaframında bir yanlışlık varsa sistem bunu otomatik olarak telafi etmektedir.

Nikon Nikkor 28mm f/2.8 AI-s. Not: 2 tane Portakal renkli f/22 mevcuttur.

Bu makinelerde bu işlem deklanşöre bastığınızda çok çabuk gerçekleşecek şekilde dizayn edilmiştir. Sistem, Işığın lensten geçerken izleyip birbiri ardına elde ettiği yaklaşık diyafram değerini biraz daha yavaş bir şekilde pine iletmek yerine gövdenin ölçtüğü diyafram değerini uygulamasına izin vermek için diyaframın uygulanacağı yere gitmesi için pimi hareket ettirir. Bu işlem saniyenin binlerce biri süresinde gerçekleştirilir.

Bu gün birçok fotoğrafçı AI-s lensi kullanmak için Nikon FA gibi Perde önceliği (S) ve Program (P) modları bulunan kameralarda kullanılacağını düşünüyorlar. Nikon satan bazı kişiler insanların AI lenslerini AI-s ile değiştirmeleri için yanlış yönlendiriyorlar.

Tüm AI, AI-s ve dönüştürülmüş AI lenslerin Nikon FA ve benzeri manuel 1980’lerden kalma gövdelerde iyi bir şekilde çalıştıkları ile ilgili söylenenler tamamen uydurmadır. Bunu anlamanın en iyi yolu kameranızın kullanma kitabına bakmaktır.

Tüm AI-s lensler aynı zamanda AI lenstirler.
Tüm AF, AF-I ve AF-S lensler aynı zamanda AI-s lenstirler.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın