Nikon Avrupa : Nikon D7100 Fotoğraf Makinesi Bir D300s Yenilemesi Olarak Duyurulmadı

Nikon’un orta seviye DX format dijital SLR fotoğraf makinesi yeni Nikon D7100 resmi duyurusu sonrası genel olarak oluşan görüntü Nikon’un hem 2009 yılında duyurduğu Nikon D300s hem de Nikon D7000 modellerini tek bir modelde birleştirdiği görüşü hakimdi.

Hatta Nikon D7100 duyurusu sonrası Nikon USA üzerinde yer alan metin “Nikon’un DX format fotoğraf makinelerinin yeni amiral gemisi” şeklindeydi. Elbette buradaki beklentinin bir Nikon D400 olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Çünkü Nikon’un resmi olarak Nikon D7100’ü bu şekilde lanse etmesi, Nikon’un DX format dijital SLR kamera dizilişinde artık yeni bir gövde düşünmediğini ve beklenen özellikleri Nikon D7100 üzerinde topladığını gösteriyordu.

Nikon-D7100-flagship-DX-camera

Tam bu noktada popüler fotoğraf sitesi DPReview üyelerinden birisi Nikon Avrupa’ya attığı bir mesaja aldığı yanıtta yukarıda bahsettiğimiz görüntünün aksine bir cevap alınca Nikon D400 dedikoduları tekrar alevlenmeye başladı. Mesajdan bizim için önemli olan bir alıntıyı ve mektubu aşağıda bulabilirsiniz.

“I can assure you that the D7100 is not positioned to replace the D300s as Nikon’s flagship DX-format camera – such is the information received from Nikon Japan on the matter.”

Nikon-D7100-is-not-D300s-replacement

Nikon Avrupa, Nikon D7100 fotoğraf makinesinin D300s modelinin yerine gelmediğini ve Nikon Amerika sitesindeki bilgilerin Nikon Japonya’dan alınan bilgileri yansıtmadığını belirterek, uzun zamandır DX format olarak beklenen yeni Nikon D400 dijital SLR fotoğraf makinesinin önünü açmış oldu. Böylelikle kesin olmamakla birlikte Nikon’un bu sene düzenlemeye çalıştığı DX format kamera dizilişindeki boşluğu bir D300s yenilemesi olarak Nikon D400 ile kapatabilir gözüküyor.

Bu yüzden ilgilileri önce Nikon D7000 vs Nikon D7100 özellikler karşılaştırması ve alım tavsiyesi yazısına bekliyoruz. Bu yazının değerlendirme kısmında ve Ümit Alper Tümen’in yorumunda bahsettiği üzere Haziran 2013 gibi duyurulması beklenen Nikon D400’ün hangi özelliklerde olacağı [20mp, 8fps, 19-bit RAW buffer size] hakkında küçük detaylar bulabilirsiniz. Ayrıca eğer bir Nikon D400 bekliyorsak hangi özelliklerde gelecek daha ayrıntılı bir yazı sunacağız.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

Görüşler

3 comments on “Nikon Avrupa : Nikon D7100 Fotoğraf Makinesi Bir D300s Yenilemesi Olarak Duyurulmadı

  1. Avatar for Alper Orus

    Ümit Alper Tümen

    Alper Bey, Merhaba;
    Benim D400′ de merak ettiğim konu; Çözünürlüğü acaba alt sınıf DSLR’ ler gibi 24 MP’ e yükseltecek mi yoksa 16.2 MP olarak mı duyuracak. Çünkü saniyede çektiği kare sayısı ile 12-14 bit sıkıştırmalı ve sıkıştırmasız RAW çekimlerinde bildiğim kadarıyla çözünürlüğün ve görüntü işlemcisinin önemi var. Görüntüyü işleyen EXPEED 3 işlemci 24 MP çözünürlükle saniyede 6 kare işleyebiliyor. Bu durumda D400′ de EXPEED 4 gibi bir işlemci mi veya Canon’un 7D modelinde olduğu gibi çift EXPEED 3 işlemci mi kullanılacak? Aksi halde eğer D400, 24 MP olarak duyurulursa saniyede 6 kare çekebilecek ve bu haliyle vahşi yaşam, aksiyon ve spor fotoğrafçıları için tercih nedeni olmayacaktır. Nikon D400 gibi bir kameradan beklenen saniyede 8 kare çekebilmesi. Bunu 24.1 MP çözünürlükle nasıl yapacaklar çok merak ediyorum doğrusu. Belki de D4′ de yaptıkları gibi 16.2 MP bir sensör kullanabilirler. Bekleyip göreceğiz. Ellerinize sağlık.
    Teşekkürler,

    • Avatar for Alper Orus

      Alper Orus

      Merhaba Alper Bey,

      Katılıyorum. Aslında hep konuştuğumuz ve geçen sene bir dedikodu haberi olarak aktardığımız https://www.fotopedi.org/nikon-d400-16mp-ile-d4-sensor-kullanabilir-6767 Nikon D400 (16mp ile D4 sensor kullanabilir konusu yine gün yüzüne çıkıyor. Benim gördüğüm kadarıyla camianın eğer bir D400 çıkacaksa üzerinde en çok durduğu konu fps, raw buffer size ve hatta D800’deki gibi 91K Metering. Çünkü gerçekten eğer bunlar olursa D400 bir anlam kazanır. Yani D7100’de aranan özellikler ve vahşi yaşam, aksiyon ve spor fotoğrafçıları için tercih nedeni olabilecek bu özellikler olursa ki o da min 8fps, min 19/20 kare raw buffer, ölçümlemenin D800 ayarında 91K olması. Hatta gerçekten aksiyon fotoğrafçılarını düşünüyorsa özel AF-ON butonu bile olabilir. Bence de bekleyip göreceğiz ama açıkçası bu senenin DX dizilişine uygun bir makine adayı gözüküyor D400. Bakalım Haziran’da beklenen duyuru gelecek mi?
      Ben teşekkür ederim.:)

  2. Avatar for Alper Orus

    sehmuzlgan algan

    Alper Bey merhaba, henüz yeni başlıyacağım fakat ufak bir geçmişim var.daha çok doğa fotorafçılığı düşünüyorum. aklımda D7100 var. sizin bir tavsiyeniz var mı ve hangi lensi kullanabilirim geniş açı için.

Cevap Yazın