Fotoğrafçılıkta Odak Uzaklığı Nedir?

Fotoğrafçılıkta odak uzaklığı nedir? Odak uzaklığı, objektife dışarıdan gelip belirli bir merkezde toplanan ışığın, bu toplanma noktasıyla algılayıcı düzlem yani sensör arasındaki mesafeye denir.

Odak uzaklığı mm cinsinden ifade edilir. Kullanılan lenslerin üzerinde gördüğümüz ifadeler o lensin odak uzaklığını mm cinsinden ifade eder. Bu aşamada belirtilen odak mesafelerine göre lens çeşitlerinin belirlendiğini söyleyebiliriz.

Odak uzaklıklarına göre objektifler üçe ayrılır. Bu mesafelerin sensör boyutuna göre mm çarpanları değişse bile kullanıcı açısından geniş açı lensler, prime lensler ve zoom lensler olarak kategorilendirebiliriz.

Odak uzaklığının değişmesiyle beraber vizörden bakıldığında görülen alan daralır ya da genişler. Görüş açısına göre yorumlarsak odak uzaklığı, manzara fotoğrafları gibi daha geniş alanların fotoğrafını çekmek istediğimizde daha düşük mm ya da daha uzaktaki objeleri çekmek istediğimizde daha yüksek mm ifadeleri kullanmamızı gerektirecektir.

Bir başka deyişle eğer geniş bir alanı fotoğraflamak istiyorsak daha düşük mm’ye sahip geniş açı objektifler ya da uzaktaki bir alanın fotoğrafı çekilmek isteniyorsa daha büyük mm’ye sahip zoom objektifleri kullanmalıyız.

Hangi Odak Uzaklığı, Hangi Lens Çeşidini İfade Eder?

Fotoğrafçılıkta Odak Uzaklığı Nedir?

Objektifleri bir kenara bırakırsak insanlar çıplak gözle baktığında kaç mm görüş açısıyla dünyayı izler. Ya da insan gözünün odak uzaklığı kaç mm bir objektife denk gelmektedir. Yapılan araştırmalara göre insan gözü 43mm odak uzaklığına sahip bir lensin görüş açısıyla dünyayı izler.

Buradan yola çıkarak lens çeşitleri de mm cinsinden kategorilendirilir ve insan gözüne en yakın olabilecek objektif türlerine standart lensler denir. Hatta bu durumda hemen aklınıza kit lensler gelebilir. Kapsadığı alan açısından standart ölçülere göre tasarlanmıştır.

Bir ekleme yapmamız gerekirse ve bu duruma bir de sensör boyutunu eklersek yukarıda bahsettiğimiz 43mm insan gözü görüş açısı biraz aşağı yuvarlanmış ve full frame sensör için standart kabul edilen 35mm ile 50mm aralığına göre belirlenmektedir. Objektiflerin sınıflandırmasını odak uzaklığına göre yaptığımızda 35mm altındakiler ve 50mm üstündekiler gibi bir sonuç çıkmaktadır.

Odak uzaklığına göre lensler kaça ayrılır?

Odak uzaklığına göre objektifler üçe ayrılır. Yukarıda belirttiğimiz gibi 35mm mesafesi baz alındığında, 35-50mm aralığındaki  lenslere standart lensler ifadesini kullanabiliriz. Buna göre 35mm altındaki lensler geniş açı lensleri ifade ederken, 50mm üstündeki lensler zoom lensler olarak adlandırılır.

Fotoğraf çekme aşamasına gelindiğinde konuya göre kullanılacak objektif ve odak mesafesi değişecektir. Eğer fotoğrafın konusu manzara, iç mekan gibi geniş açı gerektiren bir durumsa geniş açı lensler kullanılmalıdır. Sokak ve an fotoğrafları için standart prime ve zoom lensler. Vahşi yaşam, spor ve aksiyon gerektiren fotoğrafçılık için ise 50mm üstündeki zoom ve telefoto zoom objektifler tercih edilmektedir.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın