Prag Gezi Rehberi

Prag Gezi Rehberi içerisinde, Prag’da gezilecek yerler, nerede kalınır, tarihi, dikkat edilmesi gerekenleri detaylarıyla bulabileceksiniz. Çek Cumhuriyeti’nin romantik şehri Prag, Vltava Nehri ve köprüleriyle eşsiz ambiansı, gotik yapıları ve tarih kokan sokakları ile masal diyarına benzeyen şehirlerden birisidir.

Prag’a, Çekler Praha diyor, yüzölçüm olarak küçük olan bu şehri hiç bir ulaşım aracı olmadan ya da sadece kısa metro aktarmalarıyla gezme şansınız var. II. Dünya Savaşı sırasında diğer Avrupa şehirlerine göre korunmuş ve pek zarar görmemiş tarihi binaları oldukça iyi durumda. Prag, eski şehir ve yeni şehir diye ikiye ayrılıyor. UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan Prag’ın tarihi bölgesi yani eski şehir, turistik gezileri içerirken size sanki Orta Çağ’da geziyormuş hissini fazlasıyla veriyor.

Prag gezi rehberi kapsamında 2-3 gün süren ve sadece yürüyerek, fotoğraf çekerek ulaşılan bölgeleri, fotoğraf noktalarını ve gezilecek yerleri aktarmaya çalışacağım. Özetle Prag gezisi için aldığımız ulaşım ve konaklama turunu rehbersiz, tursuz nasıl gerçekleştirdiğimizi anlatacağız. Buyrun Prag Gezi Rehberi !

Prag Gezi Rehberi – Şehri Tanıyalım

Prag, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti ve en büyük şehridir. Orta Bohemya’da yer alan bu güzel ve turistik şehir Vltava Nehri’nin üzerinde yer alır ve 1.2 milyon nüfusa sahiptir. Buna ek olarak Prag’da 300.000 kişi de resmi kaydı olmaksızın yaşamaktadır.

Hava Durumu

Prag soğuk bir şehir ve bu yüzden gezmek ve yeni yerler görmek için kış ayları dışındaki mevsimleri tercih etmek daha doğru olacaktır. Yani İlkbahar ve Sonbahar bir Prag gezisi için en güzel dönemler. Yine de özellikle bu romantik şehrin yılbaşı zamanı oldukça büyüleyici olduğu söylenir. Arzu ederseniz Aralık sonundaki soğuğu test edebilirsiniz. 🙂

Para Birimi

Avrupa Birliği üyelerinden olmasına rağmen Çek Cumhuriyeti kendi para birimi olan Çek Korunası kullanıyor yani Euro kullanmıyor. Şehrin birçok yerinde Euro geçen yerler var ve kredi kartınızı kullanarak buna ihtiyaç duymayabilirsiniz ancak turistik bir seyahatte yanınızda az da olsa Çek Korunası yani CZK bulundurmanız iyi olacaktır. Biz seyahatimizde paramızı CZK’ya dönüştürme işlemini Prag merkezde gerçekleştirdik. Çeşitli döviz bürolarından Euro veya USD karşılığı CZK alabiliyorsunuz. Tavsiyemiz bu işlemi havaalanındaki döviz bürolarından yapmamanız yönünde olacak, zira kur farkı şehir merkezine göre çok farkediyor. Basit hesaplamalar için güncel kur değerleriyle 1000 CZK yaklaşık TRY 245 ediyor. Yani Prag’da CZK ile karşılaştığınızda dörtte birini alarak kafanızda otomatik TL’ye dönüştürebilirsiniz.

Prag Gezi Rehberi – Nasıl Gidilir?

Prag’a nasıl gidilir? Türkiye’den Prag’a direkt uçuş bulunuyor ve yolculuk yaklaşık 2.5 saat sürüyor. Zaman dilimi 2 saat geride. Prag havalimanından çıkışta 119 nolu otobüs ile Metro A’nın (yeşil hat) ana istasyonlarından olan Nádraží Veleslavín’e gidebilirsiniz. Bu aktarma sadece 15 dakika sürüyor ve otobüs sizi son durak olan bu istasyonda indiriyor. Nádraží Veleslavín’den metroya bindiğinizde, Malá Strana (Küçük Şehir)’e gidiyorsanız Malostranská’da, Eski Şehir (Old Town Square)‘e gidiyorsanız Staroměstská’da, Wenceslas Square (Wenceslas Meydanı) alanına gidiyorsanız da Můstek veya Muzeum’da inebilirsiniz. Metro yolculuğunuz şehir merkezi için de yaklaşık 15 dk sürecektir. Yani Prag havalimanından çıktıktan sonra yaklaşık 30dk sonra şehir merkezine kolaylıkla varabiliyorsunuz.

Toplu taşıma için havalimanından 30dk’lık biletlerden alabilirsiniz. Kredi kartı ile makineden alınabiliyor. Böylelikle hem otobüs hem de metro aktarmalarını bu biletle gerçekleştirebilirsiniz.

Prag Gezi Rehberi – Konaklama

Oldukça küçük bir şehir olan Prag’da konaklamak kolay. Yukarıda bahsettiğimiz gibi genelde turistik eski şehrin etrafına kümelenmiş bir sürü irili ufaklı otel bulunuyor. Burası eski şehir meydanını da içinde kapsayan (Old Town Square) Praha 1 bölgesi. Bu bölgede bir otel temin ettiyseniz hiç ulaşım derdi olmadan tüm şehri direkt otelden çıkarak gezebiliyorsunuz.

Prag’da konaklama fiyat açısından tercihleri değiştirebilir. Biz Florenc’in ilerisinde bulunan Praha 3 bölgesindeki 3 yıldızlı bir otelde kaldık; Hotel Gloria. Bütün gün şehri keşfetmek için dışarıda olacağımızı varsayarak ve kahvaltı için fazla beklentilere sahip olmayınca bu standart oteller oldukça iyi iş görüyor. Buradaki otellerin fiyatları merkeze göre daha uygun. Ayrıca otelden otobüs ile eski şehre ulaşım sadece 10dk sürüyor. Şehrin düzeni ve işleyişi o kadar iyi ki otobüsler gecikmeden ve yolda oyalanmadan gitmesi gereken yere ulaşabiliyor.

Prag Gezilecek Yerler

Prag gezilecek yerler bakımından Orta Avrupa’nın en zengin şehirlerinden bir tanesi. Eski Şehir Meydanı, Charles Köprüsü, Prag Kalesi, Aziz Vitus Katedrali, Petrin Tepesi ve Kampa Adası, Prag’da gezilecek yerler listesinin ilk sıralarını oluşturur.

Venceslas Meydanı (Vaclavske namesti)

Venceslas Meydanı (Vaclavske namesti)

Prag’da metrodan Muzeum istasyonunda indiğimizde karşımıza önce Ulusal Müze (Narodni Muzeum) çıkıyor. Burası 1890 yılında inşa edilmiş, şehrin en ünlü müzesi. Müzenin hemen yanında Çek Devlet Operası (Statni opera), karşısında ise Vaclav Meydanı (Vaclavske namesti) yer alıyor.

Meydanda ise Jan Palach Anıtı’nı göreceksiniz. Rusların Prag Baharını sona erdirmek için müdahalede bulunmamalarını protesto etmek amacıyla bu noktada kendini ateşe veren ve hayatını kaybeden Jan anısına dikilmiş bu anıt hem ona hem de komünist rejimde hayatını kaybeden diğer insanlara adanmış.

Eski Kent Meydanı (Old Town Square – Staromestske Namesti)

Eski şehir olarak bilinen Old Town Square bölgesi, Prag’ın aynı zamanda en kalabalık alanı ve merkezi. 1992 yılından beri UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan bu ünlü ve geniş meydandan Charles Köprüsü’ne ve Prag Kalesi’ne yürüyerek geçmeniz mümkün.

Eski Kent Meydanı (Old Town Square - Staromestske Namesti)

Meydanda tarihi yapılar, kiliseler dışında cafeler, restoranlar, trdelnik ve şarap satıcıları ve çeşitli sokak gösterilerini bulabilirsiniz. Old Town bünyesinde ayrıca Astronomik Saat Kulesi’de yer alıyor.

Bu saat, Eski Şehir Belediye Sarayı’na sonradan 1490 yılında eklenmiş. İsterseniz saatin bulunduğu kuleye çıkıp Prag’ı kuşbakışı da seyredebilirsiniz.

Karl (Charles) Köprüsü (Karluv Most)

Karlův Köprüsü, Karl Köprüsü ya da en çok kullanılan adıyla Charles Köprüsü, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da bulunan Vltava Nehri üzerinde, 1357 yılında kurulmuş en ünlü tarihi köprüdür.

Karl (Charles) Köprüsü (Karluv Most)

Prag’ın sembollerinden olan veı Kral IV. Karl tarafından yaptırılan yapının mimarı Peter Parler’dir. 520 metre uzunluğundaki köprü harca yumurta karıştırılarak güçlendirildiği söylenen kumtaşı bloklarından yapılmış.

Karl (Charles) Köprüsü (Karluv Most)

Köprü üzerinde 18 heykel ve bir adet büyük kule bulunuyor. Bugün köprüde gördüğünüz heykellerin çoğu asıllarının kopyaları. Orijinalleri ise ulusal müzede sergileniyor.

Karl (Charles) Köprüsü (Karluv Most)

Prag fotoğraflarının can damarı olan Charles Köprüsü, hem sunduğu manzara hem de üzerinde yer alan birbirinden güzel ikonik heykelleriyle fotoğrafçılar için farklı kompozisyonlar barındırıyor.

Karl (Charles) Köprüsü (Karluv Most)

Farklı fotoğraf açıları için aşk kilitlerinin olduğu kısımdan, köprüyü geçtikten sonra alt kısımda kuğular ile ve arkasına Prag Kalesi alınarak kadraj denemeleri yapılabilir.

Karl (Charles) Köprüsü (Karluv Most)

Prag Kalesi

Dünyanın en eski ve en ihtişamlı kalelerinden biri olan Prag Kalesi, Prag gezilecek yerler listesindeki en önemli ve tarihi yapıların başında gelir. Çek’lerin Pražský hrad, ya da sadece “hrad” olarak adlandırdıkları Prag Kalesi içerisinde birçok yapıyı barındırır. Özellikle tepede kurulmuş olduğundan eşsiz Prag manzarasıyla gezginlerin ilgi odağıdır.

Mala Strana

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Prag Kalesi uaklaşık 880 tarihlerinde kurulmuş ve 70.000 m²’lik bir alana sahip dünyanın en büyük kale kompleksidir. Peki Prag Kalesi’ne nasıl gidilir?

Prag Kalesi’ne nasıl gidilir?

Açıkçası biz yürüyerek gittik. Charles Köprüsü’nü geçtikten sonra Prag’ın tarihi ve barok mimarisiyle ön plana çıkan Mala Strana bölgesinden yukarıya doğru yürüyerek çıkmanız yeterli olacaktır. Yolun nasıl olduğunu yukarıdaki fotoğraflarda görebilirsiniz.

Prag Kalesi

Kale kapısına vardığınızı kapıdaki muhafızlardan anlayabilirsiniz. Kapının ismi Wrestling Titans ya da Giant’s Gate. Türkçe olarak Güreşen Devler ya da Devler kapısı olarak geçiyor.

Prag Kalesi giriş ücretleri ise alınan biletin şekline göre değişiyor. Önceden yaptığımız araştırmalara göre biz Circuit B’yi tercih ettik. Aziz Vitus Katedrali, Kraliyet Sarayı, Aziz George Bazilikası ve Altın Yol girişlerini kapsayan bu turun fiyatı yetişkinler için 250 CZK Koruna.

Aziz Vitus (St. Vitus) Katedrali

Aziz Vitus Katedrali Prag Kalesi içerisindeki en etkileyici yapılardan birisi ve inşaatına 1344 yılında başlanmış. Prag şehrinde yer alan katedrallerden en önemlilerinden birisi olan St. Vitus Katedrali inşaatına Gotik tarzda başlanmış.

Aziz Vitus (St. Vitus) Katedrali

Ancak 18 ve 19. Yüzyıllarda Barok ve Neo-klasik tarzda yenilemeler ve eklemeler de yapılarak inşaatı 1929 yılında tamamlanmış.

Aziz Vitus (St. Vitus) Katedrali

Aziz Vitus (St. Vitus) Katedrali

Aziz Vitus (St. Vitus) Katedrali
Aziz George (St. George) Bazilikası

Prag’ın en eski ikinci kilisesi olan Aziz George Bazilikası, Bohemya Dükü I. Vratislaus tarafından 920 yılında inşa edilmiştir.

1975’ten bu yana Ulusal Galeri’nin bir parçası olan kilise, 19. yüzyıldan kalma, Bohem tarzdaki birçok güzel sanat eserine ev sahipliği yapmaktadır.

Altın Yol (Golden Lane)

Prag Kalesi’nin önemli bölümlerinden olan Altın Yol (Golden Lane), ünlü Çek yazar Franz Kafka’nın kısa bir süre buradaki 22 numaralı evde yaşamasından dolayı oldukça popülerdir.

Altın Yol (Golden Lane)

Kalenin iç kısmında yer alan yolda renkli evler bulunmaktadır. 16. yy da kale içinde askerlerin, demir ustalarının, kuyumcuların, terilerin çalıştıkları atölyeler için inşa edilen evlerdeki yaşam 1950’li yıllara kadar devam etmiş. 2011’den itibaren Altın Yol’daki evler yeniden restore edilerek şimdiki halini almış.

Altın Yol (Golden Lane)

Kafka Müzesi

Altın Yol’dan devam edince Prag Kalesi’nden çıkıyoruz. Tepeden manzara harika. Özellikle Prag şehir manzarası için aşağıya inmeden çeşitli kareler almayı unutmayın.

Prag Gezi Rehberi

Tekrar Vltava Nehir kenarına iniyoruz. Bu sefer ki durağımız Kafka Müzesi. Karl Köprüsü’nün hemen yanında kalan Kafka Müzesi sizi girişte kocaman bir ‘’K’’ harfiyle karşılayacak. Tabi hemen yanında Çek bayrağı üzerine işeyen iki insan figürüyle karşılaşacaksınız.

Bu heykeller özetle “’Doğu ve Batı” olarak ayrılıyor. Verdiği mesaj ise Doğu ve Batı ülkenin içine etti şeklinde. Kafka Müzesi giriş fiyatı 200CZK ve haftanın her günü 10.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Lennon Duvarı

John Lennon yaşamını yitirdikten sonra buraya John Lennon’ın bir resmi çizilmiş. Tabi sonra belediye bu resmi duvardan silmiş. Daha sonra ise John Lennon hayranları burada Lennon’ı anmak adına duvarın üzerine şarkı sözleri, cümleler, şiirler yazmaya başlamış.

Lennon Duvarı

Silindikçe daha fazlası yapılmış. Sonuç olarak belediye pes etmiş ve duvar doğal bir turizm alanına dönmüş. Günümüzde oldukça ilgi çeken bir yer olan Lennon Duvarı önünde pek çok sokak müzisyeni gerek John Lennon şarkılarını gerekse değişik şarkıları çalmaktadır.

Kampa Adası

Lennon Duvarı’na geldiğinizde aslında kanalları göreceksiniz. Hatta aşk kilitleri burada da yoğunluğunu gösteriyor. Lennon duvarını gördükten sonra nehir kenarına doğru gidildiğinde yürüyerek ulaşabileceğiniz bir yerden bahsediyoruz.

Burası şehrin yeşil ve oldukça sakin bir bölgesi. En güzel tarafı ise yukarıda bahsettiğimiz çoğu yeri karşı cepheden görüyor olması. Yani fotoğraf çekimleri için oldukça ideal bir noktada. Tesadüfen akşamüstü saatinde mavi saat civarı bu noktadan birkaç fotoğraf karesi.

Prag Gezi Rehberi - Kampa Island - Kampa Adası

Kampa adasından devam edince Malá Strana bölgesinde Cafe Savoy’a uğrayabilirsiniz. Burası Nazım Hikmet’in Prag şiirlerini yazmiş olduğu mekandır. Vlata nehrine paralel yürümeye devam ederseniz Jiráskuv Most köprüden geçtiğinizde karşınıza Dans Eden Ev çıkacaktır.

Dans Eden Ev

Frank Gehry tarafından Prag’ın şehir merkezine tasarlanan Dans Eden Ev (Dancing House), 1992-1996 yılları arasında tamamlanmış. Dans Eden Ev Hollanda kökenli bir sigorta şirketi olan Nationale-Nederlanden’in Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’ın şehir merkezinde inşa ettirdiği binasına verilen takma isimdir.

Prag Dans Eden Ev

Biraz uzaktan bakıldığında dans eden bir çifti andıran bu yapının dikkat çekiyor olmasının en önemli nedeni, şüphesiz çevresinde yer alan onlarca barok ve gotik mimari arasında tek başına modern mimariye dahi uymayan tarzıyla farklı bir görünüme sahip olmasıdır.

Prag, tarihte bir yolculuğa çıkmak isteyenlerin hayranlıkla gezeceği ve fotoğraflayabileceği bir şehir. Çekya’nın başkenti Prag Gezi Rehberi kapsamında gezilecek yerler tabii ki bu kadar değil. Orta Avrupa’nın en cazip ve romantik şehri Prag, görülmesi gereken yerler açısından oldukça zengin. Prag gezi rehberi dâhilinde bahsetmiş olduğum yerlerin yanısıra otel, konaklama, yiyecek, ulaşım ve yaşam hakkında sorularınızı yorum kısmından iletebilirsiniz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın