SD Kart Kısaltmaları, Hızları ve Anlamları

SD Kart kısaltmaları ve hızları ne anlama geliyor? Günümüzde dijital cihazların artmasıyla birlikte depolama ihtiyacı da oldukça arttı. Bu yüzden de hafıza kartları fotoğraf makinelerinin vazgeçilmez aksesuarlarından birisi haline geldi. SD Kart satın alırken sorun yaşamamak ve doğru ürünü alabilmeniz için açıklayıcı bir rehber hazırlamaya karar verdim.

Bu yazıda SD Kart kısaltmaları ve hızları ne anlama geliyor? sorusuna yanıt verirken aynı zamanda “hafıza kartları hakkında bilmemiz gerekenler nelerdir?“, “hafıza kartlarını nasıl karşılaştıracağız?“, “satın alırken nasıl karar vereceğiz?” sorularına yanıt bulabileceksiniz. Önce tanımlardan gidelim.

Hafıza kartları; fotoğrafvideo ve diğer dijital bilgileri depolamak için kullanılan dijital depolama aygıtlarına verilen isimdir. Peki SD Memory Card ne demektir? SD kart, hafıza kartı “Secure Digital Memory Card” kısaltmasıdır. Türkçe anlamı ise “Güvenli Sayısal Hafıza Kartı” şeklindedir. Teknolojik bir terim olsa da günümüzde ifade ederken SD kart dediğimizde; tüm SD, SDHC ve SDXC kartlar ile ilgili bir çağrışım yapmış oluruz. Elbette bu kartların hepsi aynı değildir. Kapasiteleri ve hızları birbirinden farklıdır. Fotoğraf makinelerinin en önemli aksesuarlarından biri olan SD kartları satın alırken karmaşa yaşamamak ve doğru ürünü alabilmek için bazı kısaltmaları bilmekte fayda var. Peki, SD Kart kısaltmaları, hızları ve bunların anlamları nelerdir?

SD Kart Kapasiteleri Ne Anlama Geliyor?

Bir fotoğraf makinesi ekipmanı olarak SD kartlar hakkında öncelikli olarak bilmeniz gereken ise kapasiteleridir. SD kart üzerindeki değerler veri depolama alanı olarak düşünülmelidir. SD kart kapasite kısaltmaları ve anlamları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Sınıf Açıklama
SD En fazla 4 GB
SDHC 2 GB – 32 GB
SDXC 32 GB – 2 TB

Burada yer alan kısaltmalar bizlere sadece kapasite anlamında bilgi vermektedir. Fotoğrafçılık dünyasındaki gelişmelerle birlikte gelişen teknolojiyle beraber hafıza kartlarına sığan veri miktarındaki ihtiyaçta artmaktadır. Bu tablodan anlayacağımız SD kartlar arasında en fazla kapasite SDXC sınıfında bulunmaktadır.

SD Kart Kısaltmaları, Hızları ve Anlamları

SD Kart Hızları Nedir?

SD kart hızları ile ilgili okuma/yazma değerlerini aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz. Burada doğal olarak aynı yorumu yapabiliriz. SD kart ne kadar hızlı çalışırsa sizin de çalışma hızınız o kadar artacaktır. Bu da U3 sınıfında bir SD kart tercihinin daha hızlı bir çalışma ortamı yaratacağıdır.

Sınıf Okuma/Yazma Hızı
Class 4 Minimum 4 MB/s
Class 6 Minimum 6 MB/s
Class 10 Minimum 10 MB/s
U1 Minimum 10 MB/s
U3 Minimum 30 MB/s

 

Özellikle aynasız fotoğraf makinelerinin gelişmesiyle markaların UHS (Ultra High Speed) kartları aktif bir şekilde üretilmektedir. UHS (Ultra High Speed) kartların sınıflandırması ise şöyle;

UHS olmayan: 25 MB/s
UHS: 104 MB/s
UHS-II: 312 MB/s

SD kart hızları açısından bakıldığında en son önerilen sınıflandırma, RAW çekimler ve 4K video çekimi yapmak isteyenler için aşağıdaki gibidir:

Sınıf Hız Açıklama
V6 6 MB/s Maksimum 1080p/1080i video çekimleri için
V10 10 MB/s 1080p video çekimleri ve gerçek zamanlı broadcast için
V30 30 MB/s 1080p ve 4K çözünürlükte 60/120 fps video çekimleri için
V60 60 MB/s 8K çözünürlükte 60/120 fps video çekimleri için
V90 90 MB/s 8K çözünürlükte 60/120 fps video çekimleri için

 

Hangi Marka Hafıza Kartı Almalıyım?

SD kart kısaltmaları, hızları ve anlamlarına ilişkin bilgiler aldığımıza göre hangi marka SD kart almanız gerektiğini de merak ediyorsunuzdur. Genellikle fotoğrafçıların önerdiği SD kart markaları arasında; Lexar, Sandisk, Transcend yer almaktadır. Bunlar dışında önemli olan kullandığınız fotoğraf makinesinin kaç hafıza kartı kapasitesine sahip olduğu ve hangi SD kart türlerini desteklediğidir. Üst seviye bir makine kullanıyorsanız bu XQD veya CFExpress kart seçeneği olabilirken, çift SD kart destekli cihazlarda UHS-I veya UHS-II tercih edilebilmektedir. Bu özelliklere göre SD kart tercihi yaparken bu kartlar arasında en yüksek hızı sunan modellerin sizi yarı yolda bırakmayacağını bilmenizde yarar var.

Günümüzde fotoğraf makinesi satın alırken beraberinde hafıza kartı sunulabilmektedir. Bu bir pazarlama stratejisi olarak daha fazla ürün alıyorsunuz hissi verebilir ama genelde birlikte sunulan bu kartlar düşük kapasiteli ve ihtiyaca cevap vermeyecek nitelikte olabiliyor. Bu yüzden fotoğraf makinesi veya video kamerayı hafıza kartından ayrı bir alışveriş gibi düşünmelisiniz. Unutmayın önemli olan kartın markası, hızı ve cihazınıza uyumluluğudur. Fotoğraf çekimlerinde her ihtimale karşı yanınızda yedek hafıza kartı bulundurmayı unutmayın. Fotoğraflarınızı da kartlarda tutmayın, hem yerel olarak bilgisayarınızda hem de bulut (cloud) sistemlerde (Dropbox, Google Drive) saklamaya çalışın.

SD Kart Kısaltmaları, Hızları ve Anlamları

En Popüler Hafıza Kartı Markaları Nelerdir?

İlk defa SD kart alacaksanız en yüksek kapasiteli kartı seçmelisiniz. Fiyatına değil kullanıcılar tarafından ne kadar önerildiğine ve kalitesine dikkat etmelisiniz. Ürün sayıları ve popülariteye baktığımızda en çok satılan hafıza kartı markaları aşağıdaki gibidir:

  • Kingston
  • Lexar
  • Samsung
  • SanDisk
  • Sony
  • Toshiba
  • Transcend

Bu yazıda SD Kart Kısaltmaları, hızları ve anlamları hakkında bilgiler edindiniz. Sonuç olarak fotoğraf makinenizden maksimum verim alabilmeniz için doğru SD kartı seçmeniz çok önemlidir. SD Kart satın alırken SDHC veya SDXC olarak seçim yapabilirsiniz; ama mutlaka U3 olmasına dikkat edin.

Kullandığınız fotoğraf makinesi modelini yorumlarınızda belirtirseniz en uygun SD kartı belirleyebilmeniz için yardımcı olmaya çalışırım.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

Görüşler

3 comments on “SD Kart Kısaltmaları, Hızları ve Anlamları

  1. NİKON P900 KAMERA KULLANIYORUM BANA NASIL Bİ HAFIZA KARTI ÖNERİRSİNİZ

  2. canon eos 100d kullanıyorum hangi hafıza kartı kullanmalıyım ?

Cevap Yazın