Ünlü Savaş Fotoğrafçısı : Robert Capa

Bu yazıda fotoğraf konusunda unutulmayacak isimlerden birisi olan Robert Capa’dan bahsedeceğiz. Belgesel ve savaş fotoğrafçısı Robert Capa kimdir, fotoğrafa hangi katkıları sağlamıştır? Magnum’un kurucusu, ünlü savaş fotoğrafçısı ve büyük usta Robert Capa‘nın hikayesi ve unutulmaz fotoğrafları.

Robert Capa, 22 Ekim 1913’te bugün Macaristan olarak bilinen Avusturya-Macaristan’ın Budapeşte şehrinde Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Gerçek adı Endre Friedmann’dı. 1930 yılına geldiğimizde 18’li yaşlarında ülkesindeki baskılara daha fazla dayanamaz ve asılsız suçlamalarla Macaristan’dan kaçmak zorunda kalır. Önce Almanya’ya ve ardından Fransa’ya geçmeye karar verir. Almanya’da iken bir arkadaşının kamerasını çok beğenir. Ödünç aldığı analog fotoğraf makinesi ile hayata bakışı değişir ve fotoğrafa olan ilgisini keşfeder. İlk fotoğraf derslerini de burada alır.

Fransa’da fotoğrafçılık yaparak para kazanmaya başlar. Bilinen ismi “Robert Capa’yı” ise sevgilisi Gerda Taro bulmuştur. Sevgilisi Gerda Taro, ismi bulduktan hemen sonra VU adında bir gazetede işe başlar. VU gazetesinden, İspanya İç Savaşı’nın çatışma ortamını yansıtmak için kendisinden fotoğraf çekmesinin istenmesiyle, Robert Capa savaş fotoğrafçılığına adım atmış olur.

“Eğer fotoğrafların yeterince iyi değilse, yeterince yakın değilsindir.”  – Robert Capa (1913-1954)

İspanya İç Savaşı’nın Cordoue Cephesi’nde Gerda Taro ile birlikte savaş hattında birçok kare yakalar. Savaşın acımasızlığını görmesinin yanı sıra genç sevgilisi Gerda Taro’yu da bu savaşta kaybeder. Burada çektiği fotoğraflar İngiliz, Rus, Katalan ve Macar gazeteleri ile Regard ve Paris tarafından basılmasıyla ünü yayılır. Bu esnada Ernest Hemingway ve John Steinbeck ile aralarındaki dostluklarına da tanık oluruz. Artık Robert Capa, en iyi savaş fotoğrafçısı olarak bilinir.

“Teknik olarak kötü ama güçlü bir görüntüyü, tekniği iyi ama zayıf bir görüntüye her zaman tercih ederim.” – Robert CAPA

Robert Capa ve Düşen Asker Fotoğrafı

Robert Capa hayatı boyunca beş büyük savaşa katılacaktır. Belirttiğimiz gibi ilk katıldığı savaş İspanya iç savaşıdır. 1936 yılının 5 Eylül’ünde Cordoba cephesinde Düşen Asker fotoğrafı Life dergisinde yayınlanır. O günlerde tartışıldığı gibi hala tartışılmaya devam edilen ve sahiciliği sahiden sorgulanan Vurulup Düşen Asker fotoğrafı. Belki de hiç kimse ‘AN’ı o zaman kadar Robert Capa’nın ölüm anı fotoğrafı gibi sergileyememiştir. Fotoğrafta askerin vurulma anını tüm dramı ve çıplaklığı ile yansıtmış ve o an fotoğrafçılığının da vazgeçilmelerinden olmuştur.

Robert Capa ve Normandiya Çıkarması

Robert CAPA Normandiya çıkarmasında Life dergisi için 106 adet fotoğraf çekmiş ve dergiye yollamıştır. Ancak bunların arasından 11 adet fotoğraf kurtarılabilmiş.

Robert Capa Fotoğrafları

Sino-Japon Savaşı'nda asker olarak eğitilen kadınlar

Sino-Japon Savaşı’nda asker olarak eğitilen kadınlar

Robert Capa 1939 yılında Amerika’ya geçmiş ve önemli yönetmenlerle tanışmıştır. Buna vesile olan kişinin sevgilisi İngrid Bergman olduğunu belirtmek gerekir. 1945 yılından sonra ise Amerika’da yaşamaya başlamıştır. 2.Dünya savaşının bitiminden sonra 1947 yılında New York’ta Henry Carteer Bresson, David Seymour Chim ve George Roger ile beraber bağımsız fotoğraf ajansı Magnum Photos’u kurarlar. Robert Capa’nın kamerasına ressamlar, yönetmenler ve sinema sanatçıları gibi bir çok ünlüyü fotoğraflamıştır. Kadrajına aldığı bazı ünlüler arasında Picasso, Matisse, Hemingway, Bresson, Steinbeck yer almaktadır. CAPA, Hitchcoock’un “Arka Pencere” filminde yer almıştır. Ayrıca Steven Spielberg ‘Er Rayn’ı Kurtarmak’ filminin giriş kısmını Capa’nın fotoğraflarını kullanarak kurgulamıştır.

Robert Capa ve John Steinbeck, Moskova 1947

Pablo Picasso ve Françoise Gilot. Fransa, 1948.

Robert Capa kariyeri boyunca İspanyol İç Savaşı, İkinci Sino-Japon Savaşı, II. Dünya Savaşı, 1948 Arabistan-İsrail Savaşı ve 1. Çinhindi Savaşı’nda görev yaptı ve hayatının azımsanmayacak bir kısmı muhabere meydanlarında geçmiştir. Robert CAPA’nın yaşamı henüz daha 40 yaşındayken yine savaş meydanında son bulacaktır. Vietnam’da bir çıkarma sırasında askerlerle birlikte hareket ederken bir mayına basması sonucunda hayta gözlerini yumar.

“Bir savaş fotoğrafçısı olarak hayatımın sonuna kadar işsiz kalmayı isterdim” – Robert CAPA

Fransız yazar ve illüstratür Florent Silloray’ın, 20. yüzyılın en büyük fotoğrafçılarından Robert Capa’nın yaşamından 1936-1954 yıllarını objektif bir bakışla anlattığı Capa: Kayıp Giden Bir Yıldız raflarda yerini aldı. Çizgi roman şeklinde sunulan kitap, dünyanın dört bir yanındaki savaş alanlarında haber yapmaya harcanan bir hayatın özeti niteliğinde. Eğer Robert Capa’yı ve çalışmalarını daha yakından görmek için Florent Sillorey’in 40 haftalık süren bir çalışma sonucunda ortaya çıkardığı CAPA’yı muhakkak okumalısınız.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın