Adobe’den Yeni Nikon Kamera ve Lenslere Destek Geldi [Adobe Photoshop Lightroom 4.2 ve Camera Raw 7.2 Yayınlandı]

Adobe, Photoshop Lightroom 4.2Camera Raw 7.2 ve DNG Converter 7.2* güncellemelerini duyurdu. Lightroom 4.2 ile Nikon Coolpix P7700 ve Nikon 1 J2 ‘de Lightroom’da desteklenen kameralar arasına dahil oldu. Nikon’un son duyurduğu kameralardan biri olan Nikon D600‘ün desteği henüz çok başlangıç aşamasındadır.

Photoshop Lightroom 4.2 ve Camera Raw 7.2 ile desteklenen Nikon F-mount lensler:

Objektif İsmi Objektif Yuvası
Nikon 1 NIKKOR 11-27.5mm f/3.5-5.6 Nikon
Nikon AF-S DX NIKKOR 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR Nikon
Nikon AF-S NIKKOR 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR Nikon
Sigma 18-250mm F3.5-6.3 DC Macro OS HSM Nikon
Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD A007N Nikon
Zeiss Distagon T * 2/25 ZF.2 Nikon
Zeiss Distagon T * 1,4 / 35 ZF.2 Nikon

Adobe Photosop 4.2 indirme linkleri : Mac|Windows

DNG Converter 7.2 indirme linkleri : Mac|Windows

*Digital Negative (DNG)

Raw dosya formatları, yaratıcı profesyonellere daha fazla yaratıcılık kontrolü sağladığı için dijital fotoğrafçılık iş akışlarında son derece yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak fotoğraf makineleri, teknik özellikleri açıkça belirtilmeyen birçok farklı raw formatı kullanabildiği için her raw dosyası çoğu yazılım uygulaması tarafından okunamayabilir. Sonuç olarak, bu özel raw dosyalarının uzun vadeli arşiv çözümü olarak kullanılması risklidir. Bu dosyaları karmaşık iş akışları arasında paylaşmak ise daha bile sorunlu olabilir.

Bu sorunun çözümü, dijital fotoğraf makineleri tarafından oluşturulan raw dosyalar için genel kullanıma açık bir arşiv formatı olan Digital Negative (DNG) formatıdır. Her bir fotoğraf makinesi modeli tarafından oluşturulan raw dosyalarının açık bir standardının bulunmamasına çözüm getiren DNG, fotoğrafçıların dosyalarına gelecekte de erişebilmelerini sağlar.

Apple, Canto, Extensis ve iView gibi onlarca yazılım üreticisi artık DNG desteği sağlamaktadır. Bunun yanı sıra, Casio, Hasselblad, Leica, Ricoh ve Samsung gibi önemli fotoğraf makinesi üreticileri, doğrudan DNG desteği sağlayan fotoğraf makineleri piyasaya sürmüşlerdir.

Digital Negative Teknik Özelliklerine ek olarak, Adobe, bugünün popüler fotoğraf makinelerinden raw dosyaları kolayca çeviren ücretsiz Adobe DNG Converter (Windows® | Mac OS) uygulamasını sunmaktadır. Yazılım geliştiricileri ve üreticiler DNG teknik özelliklerinin tam listesini indirebilirler (PDF, 486k). DNG, Photoshop Elements 10, 9, 8, 7, 6, 4, 3 ve tüm Adobe Photoshop Lightroom® sürümlerinin yanı sıra Adobe® Photoshop® CS6, CS5, CS4, CS3, CS2 tarafından desteklenmektedir.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın