Canon Fotoğraf Makineleri için Shutter Sayısı Öğrenme

Canon fotoğraf makineleri için shutter sayısı nasıl öğrenilir? Canon fotoğraf makinelerinde shutter sayısı öğrenme nasıl yapılır? Özellikle ikinci el Canon fotoğraf makinesi satın alırken dikkat edilmesi gereken konuların başında gelen shutter sayısı öğrenme hakkında bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.

Öncelikle shutter nedir ile başlayalım, shutter yani (perde) deklanşöre basıldığında çekilen fotoğraf, buna bağlı olarak da deklanşör sayısı veya perdenin hareket sayısıdır. Özetle, fotoğraf makineleri açısından en hassas ve de belirli yıpranma ömrü olan mekanik kısım ifadesini kullanabiliriz.

Perde ömrü için, fotoğraf makinası üretici firmalarının  verdiği rakamlar (Ortalama. 100.000-200.000 gibi) kullanım şekline bağlı olarak eksilebilir ya da özenli kullanırsak 300.000-500.000 sayılarını bile görebilir. Çoğu makine üreticisi, bu kritik sayıyı makinanın deklanşöre basılma sayısını sayarak, bilgi halinde fotoğraf dosyalarına işler. Bu bilgi fotoğraf içinde EXIF verileri olarak saklanır. Biz de basit yazılımlar sayesinde bu verileri okuyarak shutter sayısı hakkında  bilgi sahibi oluruz. Peki Canon fotoğraf makinelerinde shutter sayısı öğrenme nasıl yapılır?

Canon fotoğraf makinelerinde shutter sayısı öğrenme nasıl yapılır?

Canon shutter sayısı öğrenme detaylarına geçmeden perde ömrü ve shutter sayısı ne kadar önemli biraz buna değinelim.

Çoğu makine üreticisi, fotoğraf makinelerinde deklanşöre basılma sayısını sayarak, bilgi halinde fotoğraf dosyasındaki EXIF verileri içinde saklanır. Çeşitli yazılımlarla bu verileri okuyarak shutter sayısı hakkında bilgi sahibi olabiliriz. Peki shutter sayısı gerçekten önemli mi?

Canon Fotoğraf Makineleri için Shutter Sayısı Öğrenme

Açıkçası günümüz teknolojisinde kullanıcı tarafındaki ürün sirkülasyonu, fotoğraf makinesi shutter sayısını dert edecek kadar uzun süre elde kalmıyor. Yine de shutter sayısı ilk etapta sorgulanması gereken ama satın alınmak istenilen fotoğraf makinesinin ilk veya ikinci elde kullanıldığı süre, nerelerde kullanıldığı, darbe alıp almadığı gibi etkenlerin birleşimi sonucu fiyatına etkisi olması gerekiyor.

Ayrıca fotoğraf makinelerinin perde mekanizmaları kolay kolay bozulmadığı gibi bozulsa da değiştirilmesi çokta maliyetli olmamaktadır. Yine de 2.el bir canon fotoğraf makinesi alacaksınız ve shutter sayısını öğrenmek istiyorsunuz. Oldukça basit olan bu işlemin detaylarına bakalım.

Canon shutter sayısı öğrenme

Canon fotoğraf makineleri için shutter sayısı öğrenme işlemi için son çektiğiniz bir fotoğrafı eos info programına yükleyebilirsiniz. Ücretsiz olan EOS info programını makinenizi bilgisayara bağlayarak kullanabiliyorsunuz. EOS info programını buradan indirebilirsiniz.

Eğer bilgisayarınıza yazılım yüklemeden Canon shutter sayısı öğrenme işlemi yapmak istiyorsanız MyShutterCount veya CameraShutterCount adreslerini kullanabilirsiniz. Siteyi açtıktan sonra “Dosya Seç” kısmına tıklayarak son çektiğiniz fotoğrafı yüklediğinizde program size perde sayınızı gösterecektir.

Not olarak ekleyelim Canon fotoğraf makinelerinin bazılarında shutter bilgisi bulunmamaktadır. Bunlardan bazıları ise EOS 5DS / EOS 5DS R / EOS REBEL T6s / EOS 760D / EOS 8000D / EOS REBEL T6i / EOS 750D / EOS Kiss, X8i / EOS M3, EOS-1D X Mark II / EOS 80D / EOS Rebel T6 / EOS 1300D / EOS Kiss X80 / EOS M10 / Canon 5D Mark IV şeklindedir.

Canon fotoğraf makineleri için shutter sayısı öğrenmek için takıldığınız noktaları yorum ekleyerek ya da Facebook Fotoğraf Kulübü’ne üye olarak sorabilirsiniz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

Görüşler

3 comments on “Canon Fotoğraf Makineleri için Shutter Sayısı Öğrenme

  1. Hocam Eos 750D kullanıcısıyım shutter öğrenmek istiyorum nasıl öğrenebilirim ?

  2. Merhabalar. Fotoyu yüklediğimde deklanşör sayısı bilgisi yok diyor. Bunu nasıl düzeltebiliriz

Cevap Yazın