Fotoğraf En Boy Oranı Nedir ve Neden Önemlidir ?

Fotoğraf En Boy Oranı Nedir ve Neden Önemlidir? En boy oranı fotoğraflarınızı nasıl etkiler ve bir fotoğraf çektikten sonra en boy oranını nasıl değiştirebilirsiniz? Bu yazıda fotoğrafçılık en boy oranlarıyla ilgili tüm detayları bulabileceksiniz.

En-boy oranı, bir görüntünün genişliğinin yüksekliğine göre oranına karşılık gelir. Temel olarak fotoğrafın şeklinin nasıl olacağını belirtir. Örneğin, 1:1 en-boy oranı, genişlik ve yüksekliğin aynı olduğu ve kare şeklinde bir görüntü olduğu anlamına gelir. Gelin biraz daha detaylı bakalım.

Fotoğraf en boy oranı nedir?

En boy oranı, bir görüntünün oran biçiminde ifade edilen boyutlarıdır. En boy oranını, bir görüntünün genişliğini ve yüksekliğini karşılaştırıp ardından bunu genişlik: yükseklik oranı (3:2 veya 4:5 gibi) olarak yazarak belirleyebilirsiniz.

Çektiğiniz fotoğrafların en boy oranı, başlangıçta kameranızın sensörünün boyutlarına göre belirlenir. Sensör boyutları sabit olduğundan, fotoğrafların en boy oranını belirlemek kolaydır. Kameranızın en boy oranının bileşimsel etkileri vardır – ve kameranızla dışarıdayken bunu göz önünde bulundurmanız önemlidir. Ayrıca, hızlı bir not: Kameranızın en boy oranı teknik olarak sabitlenirken, birçok yeni dijital kamera,  menüsünde en boy oranını değiştirmenize izin verir. Ayrıca, bir görüntünün en boy oranını işlem sonrası ayarlama seçeneğiniz de vardır, bu nedenle işler biraz daha esnektir!

En boy oranı neden önemlidir?

Farklı en-boy oranları, farklı tipte kompozisyonlar üretmektedir. Örneğin, kare, 1:1 en boy oranı, çok dengeli, genellikle sınırlı görüntüler üretme eğilimindedir. 4:5 veya 3:2 en boy oranı, çerçeve içinde biraz daha fazla alan sunar. Ve 16:9 en boy oranı , görüntü kenarları boyunca genişleme için çok fazla alan sağlar.

Elbette, en boy oranının etkisi bir şekilde fotoğrafını çektiğiniz sahnenin türüne bağlıdır ve bazı sahneler doğal olarak belirli en boy oranlarına uygundur. Bu nedenle, deklanşöre basmadan önce en-boy oranını dikkatlice düşünmek çok önemlidir; farklı en boy oranı seçenekleri kompozisyonu önemli ölçüde etkileyebilir.

Değerlendirme

Fotoğrafçılıkta en boy oranı önemlidir. Çekim sırasında en boy oranlarını düşünmek her zaman iyi bir fikirdir ve ardından gerekirse işlem sonrası en boy oranını ayarlama şansına sahipsiniz.

Muhtemelen hangi en boy oranı en iyisidir gibi bir soru aklınıza geliyordur? Cevabı basittir en iyi en boy oranı yoktur – hepsi aradığınız görünüme bağlıdır!

Bazı sahneler kare (1:1) en boy oranlarından yararlanırken, diğerleri 4:3 veya 5:4 en boy oranıyla harika görünür. Gimp veya Lightroom gibi bir programda oynamanızı tavsiye ederim.

Profesyonel fotoğrafçılar hangi en boy oranını kullanıyor? Bu fotoğrafa bağlı. Makalede tartışıldığı gibi, manzara fotoğrafçıları 4:5 gibi daha kare en boy oranlarını tercih etme eğilimindedir, ancak bir panorama fotoğrafçısıysanız, 16:9 kare (veya daha geniş!) Tercih edilebilir. Portre fotoğrafçıları dar en boy oranlarından kaçınma eğilimindedir, ancak bir portrenin 9:16 kompozisyon kadar iyi göründüğü zamanlar vardır.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın