Fotopedi Gezi Fotoğrafçılığı Serisi

Fotopedi olarak fotoğraf aşkına adımlar atmaya devam ediyoruz. Bildiğiniz üzere belirli aralıklarla gerçekleştirdiğimiz Fotopedi Röportaj Serisi ve yine fotoğrafların sahipleri tarafından kendilerine özgü hikayelerinin anlatıldığı Fotopedi Nikon Konuk Fotoğrafçı Serisi ile özel bölümler oluşturup sunmaktayız.

Bugün bu serilerimize bir yenisini eklemek istiyoruz ve sizleri Fotopedi Gezi Fotoğrafçılığı serisi ile tanıştırmak istiyoruz. Önce gezi fotoğrafçılığı nedir diye bakalım, ardından seriye katılmak isteyen fotoğrafçı dostlardan neler beklediğimizi aktarmaya çalışalım.

Gezi Fotoğrafçılığı Nedir?

Gezi fotoğrafçılığı adı üzerinde ve basit bir şekilde gezi esnasında fotoğraf çekmek olarak yorumlanabilir. Ancak bu tür fotoğraflar genelde hatıra niteliğinde bir kimliğe sahiptir. Bu yüzden gezi fotoğrafçılığını, gezide fotoğraf yerine, fotoğraf çekmek için geziye çıkmak olarak yorumlayabiliriz. Elbette bu durum kişinin gezi esnasında çektiği fotoğrafların gezi fotoğrafçılığına örnek oluşturmayacağı anlamına gelmemektedir. Gezinin konusuna göre hatıra fotoğraflarından da belge niteliğinde kayda değer fotoğraflar çıkabilmektedir.

Fotopedi Gezi Fotoğrafçılığı Serisi

Gezmek, seyahat etmek, farklı insanları ve kültürleri tanırken yeni yerler keşfetmek, her zaman insan için yenileyici ve heyecan verici olmuştur. Fotopedi Gezi Fotoğrafçılığı serisinde sizlerden beklentimiz yeni yerler keşfederken o yerin kültürünü, yaşam biçimini, insanlarını, yemeklerini, doğasını ve o yere özgü yansıtılması gereken aklınıza gelebilecek herşeyi fotoğraf kareleriyle bütünleştirerek anlatmaktır.  Ya da kısaca bu serideki beklentiyi aşağıdaki gibi küçük maddeler haline getirebiliriz.

  • Geziniz bir tatil beldesiyle ilgili de olabilir, bir kaç şehri içeren kültür turu da yapmış olabilirsiniz. Ya da bir Avrupa şehrini (Paris, Roma vs..) sizin anlatımınızla ve fotoğraflarınızla sunuyor olabiliriz.
  • Geziniz nasıl başladı ve gittiğiniz yere nasıl ulaştınız? (sizinle aynı yollardan geçecek olanlara ipuçlar vermeyi unutmayın)
  • Gezi esnasında size ilginç gelen insan manzaraları ya da o yöreye ilişkin insan portreleri
  • Binalar, Mekanlar, Restaurantlar vs.. her gezi yeni bir yer demektir ve her keşifte karşımıza mutlaka tarihi binalar, hanlar çıkmaktadır. Ayrıca yöresel mekanların yöresel tatları da sizin fotoğraf konunuz olmaya adaydır 🙂
  • Gezdiğiniz yerin kültürü ve yaşam biçimi her ne kadar soyut bir kavram olsa da, fotoğraf kareleri sizin anlatımınızla bütünleştiğinde belge niteliğine dönüşecektir. Gezilerinizdeki “O” anlar önemlidir.
  • Son olarak gezinize çıkarken hangi ekipmanları hangi şartlar için tercih ettiğinizi kısaca anlatabilirsiniz. Böylelikle sizinle aynı yollardan geçmek isteyen okuyuculara, ilgili yerler için ekipman önerisinde de bulunmuş olursunuz.

Tamamen yabancısı olduğumuz coğrafyalarda, kendi araştırmalarımız ve bakış açımızla bu keşfi yapmak ve bunu fotoğraf karelerine yansıtmak aslında Fotopedi Gezi Fotoğrafçılığı Serisi’nin de temelini oluşturmaktadır. Düşüncemiz, fotoğraflarınız ve gezip gördüğünüz yerlerle ilgili belgelediklerinizi burada Fotopedi’de fotoğraf severler ile paylaştığımızda “sanki oradaymış hissini verebilmek” ve “bizde sizinle beraber gezmiş olduk” diyebilmektir.

Nasıl Katılırım?

Sizde bu projenin içinde yer almak istiyorsanız. Bizimle info@fotopedi.org adresinden irtibata geçebilirsiniz. Gezi Fotoğrafları Serisi’ndeki beklentimiz; kısa özgeçmişinizle birlikte, en fazla 25 fotoğraftan oluşan ve yukarıda “Fotopedi Gezi Fotoğrafçılığı Serisi” kısmında bahsettiğimiz detayları içerecek şekilde geziyi anlatan fotoğrafları, her bir fotoğrafın hikayesiyle birlikte bize e-mail ile göndermeniz.  Gönderinizi takiben yapılacak değerlendirme neticesinde sizde bu projenin bir parçası olabilirsiniz.

Yapmış olduğunuz gezide bir kompakt makine ya da DSLR, istediğiniz kamerayı kullanmış olabilirsiniz. Açıkçası yukarıdaki kriterlere uygun olduğu takdirde bizim için hangi kamera markasıyla ya da türüyle gezinizi fotoğrafladığınız önemli değil. Nikon veya Canon, tüm kameralar bizim için değerlidir. Biz sadece fotoğraflarınız ve sunumuyla ilgileniyoruz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

Görüşler

Bir yorum var“Fotopedi Gezi Fotoğrafçılığı Serisi

Cevap Yazın