İlk Nikon Lens Olarak Hangisini Tercih Etmeliyim?

Yeni bir Nikon DSLR fotoğraf makinesi alındığında, her ne kadar kit lens ile beraber gelse de ilk sorulan ve karşılaşılan soru “peki şimdi ilk hangi lensi almalıyım” şeklinde olmaktadır. Ben de genelde bu sorularla karşılaştığımda “Peki siz ne tür fotoğraflar çekmeyi düşünüyorsunuz” şeklinde karşı bir soruyla ilk Nikon lensin hangisi olabileceğine dair ilk ipuçlarını almaya çalışırım.

Yeni fotoğraf çekmeye başlayanların farkına varması gereken en önemli konulardan birisi ise ilk DSLR fotoğraf makinelerini aldıklarında ne çekeceklerini henüz tam olarak bilememelerinden dolayı az çekim yapacaklarıdır. Tam bu noktada onların ilk Nikon lensleri ve ek lenslerle ekipmanlarını zenginleştirirken verilecek tavsiyenin önemi, biraz da onların fotoğrafa yaklaşımlarındaki türü de belirleyen unsurlardan birisidir.

Bir Nikon DSLR fotoğraf makinesi almadan önce herkesin aklına alınan gövdeden çok yanında verilen “kit lens ile iyi fotoğraflar çekebilir miyim?” diye soru işaretleri vardır. Standart kit lensler ilk kullanım için ideal lensler olup, DSLR dünyasına giriş ve ilerleme konusunda yol gösterici objektiflerdir. Bu yüzden kit lensler özellikle almış olduğunuz dijital SLR fotoğraf makinesini tanımanıza yardımcı olan en önemli ekipmandır. Bkz. Nikon Kit Lensler ve Kit Lensin Önemi

İlk Nikon Lens Olarak Hangisini Tercih Etmeliyim?

nikon-35mm-f18g-ed-af-s-dx

Nikon dslr gövdelere göre kit lensler değişkenlik gösterse bile yeni başlayanlar için giriş seviyesi modellerde genellikle Nikon gövdeler ile beraber satılan kit lensler Nikon 18-55mm VR ile Nikon 18-105mm VR olmaktadır.

Eğer fotoğraf çekmeye yeni başladıysanız ve giriş seviyesi bir Nikon DSLR fotoğraf makinesi satın aldıysanız o zaman fotoğraf çantanıza ekleyeceğiniz ve her yeni başlayanların ihtiyacına karşılık verebilecek birkaç lensten bahsedebiliriz.

Giriş seviyesi Nikon DSLR fotoğraf makineleri bildiğiniz üzere DX format makinelerdir. Bkz. FX ve DX nedir? En yaygın kullanılan odak mesafesi olan 50mm için DX format makinelerde 35mm civarında bir odak mesafesi size tam karede 50mm’e eşdeğer bir uzaklık sağlar.

Nikon’un her gün kullanabileceğiniz ve Dx format gövdeler için tasarlanmış AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G lensi hem AF-S özellikli, yani lens üzerinde AF motoru olan hem de düşük ışıklı ortamlarda kaliteli fotoğraf sunan oldukça keskin bir yapıya sahiptir. Tam kare gövdeler ile uyumlu 50mm odak mesafesi sunan ve ileride gövde değiştirebileceğinizi varsayarak AF-S NIKKOR-50mm f/1.8 G, yine tercih edebileceğiniz sabit odak mesafeli ilk Nikon lensiniz olmaya aday lenslerden bir diğeridir.

Ve son olarak DX format gövdelerde 60mm gibi gayet ideal bir odak mesafesi sunan Nikon 40mm f/2.8 DX G AF-S Micro lens, hem uygun fiyatı hem de portre ve makro çekimler için çoklu kullanım özelliğine sahip olması açısından ilk Nikon lensiniz olarak tercih edebileceğiniz bir lenstir.

  • AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G – Yaklaşık $200
  • AF-S NIKKOR-50mm f/1.8 G – Yaklaşık $250
  • AF-S Nikkor 40mm f/2.8G DX Micro – Yaklaşık – $275

Buradaki tavsiyeler Nikon D3000/D3100/D3200/D5000/D5100/D5200/D5300 gibi giriş seviyesi modellere yönelik yapılmıştır. Fiyat performans açısından giriş seviyesine uygun olabileceğini düşündüğünüz lensleri yorumlarınızda belirtebilirsiniz.

Ek okumalar için bir fotoğrafçının yapmaması gereken 7 önemli madde ve fotoğraf tekniğinizi geliştirmenin en güzel yolu prime lens kullanmak yazılarına bakabilirsiniz. Her zaman hatırlamanız gereken ise fotoğraf makineleri ve lensler sadece birer araçtır ve fotoğrafı çeken kişinin ta kendisidir.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın