Konuk Fotoğrafçı Svetlana Eremina – Bir Başka İstanbul

Türk Nikon Konuk Fotoğrafçı serisinde sizleri değerli fotoğrafçılar ile buluşturmaya devam ediyoruz. İlk bakışta dikkatinizi çekmiştir diye düşünüyoruz. Bugün Türk Nikon sayfalarında ağırlayacağımız konuğumuz Sibirya’da yaşayan Rus fotoğrafçı Svetlana Eremina olacak. Özellikle belgesel fotoğraflar ile ilgilenen Svetlana bizlere İstanbul’u arka sokakları, martıları, çocuklarıyla ve en önemlisi siyah beyaz anlatımıyla sunuyor olacak.

Elbette konuk fotoğrafçı serisinin vazgeçilmezlerinden birisi olan fotoğrafın kendi başına hikayesini, yine her fotoğrafın altında fotoğrafçının kendi anlatımıyla buluyor olacaksınız. Böylelikle özellikle bir yabancı fotoğrafçının, İstanbul’un, belki de Türkiye’nin gerçeği kabul edeceğimiz sokaklarında yapmış olduğu keşfi ve onun gözünden “Bir Başka İstanbul’un” anlatımını sunmuş oluyoruz. Sözü daha fazla uzatmadan önce Svetlana Eremina kimdir? Kısaca tanıyalım. Ardından sizi bir başka İstanbul’a alalım.

svetlana-eremina

Svetlana Eremina Sibirya/Rusya’da yaşıyor. 2008 yılından beri özellikle belgesel fotoğrafla ilgilenen Svetlana, Rusya’da belgesel fotoğraf yarışmaların da önemli dereceler almış. Türkiye’de düzenlenen “Yollar, Yolculuklar” adlı  fotoğraf yarışmasında finale kalan Svetlana Eremina, halen Rusya, Türkiye ve Hindistan’da belgesel fotoğraf çalışmaları yapmaya devam etmektedir. Aynı zamanda Rusya Fotoğraf Sanatçıları Derneği Üyelerinden birisidir.

svetlana-eremina-istanbul-01

İstanbul’a ilk kez bir kış günü gelmiştim, hava oldukça kapalıydı ve bu durum şehri oldukça gizemli gösteriyordu. Hergün farklı yerlerde dolaşıp şehrin ruhunu anlamaya çalışıyordum. Bir gün İstanbul’un eski semtlerinden birinde dolaşırken bu genç adamı gördüm, üzerinde ceketi ve ağzında sigarasıyla eski siyah beyaz filmlerdeki aktörlere benziyordu.


svetlana-eremina-istanbul-02

Bir keresinde Haliç kıyısında martıları izliyordum ki aniden bir çocuk yanımda durdu ve döndü. Martılar onun gelişiyle uçmaya ve kaçmaya başladılar. İşte size İstanbul.


svetlana-eremina-istanbul-03

Ne yazık ki Istanbul da dünyanın diğer bazı büyük kentleri gibi giderek düzensiz ve yanlış bir şekilde gelişiyor ve usta fotoğrafçı Ara Güler’in o eski fotoğraflarındaki saf ve güzel görüntüsünü kaybediyor. Bu fotoğrafta özellikle o eski fotoğraflardaki ruhu yakalamaya çalıştım.


svetlana-eremina-istanbul-04

Çok sevdiğim fotoğraflarımdan birisi. Ben bu fotoğrafa “İstanbul’un Aritmetiği’” diyorum.


svetlana-eremina-istanbul-05

Çocuklar heryerde aynı, özellikle bir an evvel yetişkinler gibi olmaya ve davranmaya çok hevesliler. Neredeyse hiç portre çekmemiştim ancak fotoğraftaki ufaklık bir an bana yaklaşıp fotoğrafını çekmemi istedi. Bir kaç çekimden sonra aniden ellerini sigara içermiş gibi yaptı, yüzü fotoğrafın coşkusuyla daha da sevimlileşti.


svetlana-eremina-istanbul-06

Çok seyahat ederim ve her zaman gittiğim şehrin tarihini öğrenmeye çalışırım, çünkü fotoğraflamaya çalıştığınız şehrin kültürünü, tarihini, insanlarını bilemezseniz doğru fotoğraf hiçbir zaman gelmez.


svetlana-eremina-istanbul-07

Ne yazık ki İstanbul ve özellikle eski semtler, eski binalar gittikçe yok oluyor. Ben ve İstanbul’lu arkadaşlarım, fotoğrafçılar, haberciler gerçekten bu değişimden oldukça rahatsızız. Bütün bu eski alanlar Fatih, Fener, Balat ve diğerleri İstanbul’a ruhunu veren çok özel semtler ve böyle yok olmaları çok üzücü.


svetlana-eremina-istanbul-08

İstanbul’a her gelişimde şehir hayatının bu yavaş yavaş aktığı, kadınların evlerinin merdivenlerinde oturduğu ve çocukların sokaklarında koşturup oynadıkları bu eski semtlere dönerim.


svetlana-eremina-istanbul-09

Tarlabaşı. Tek bildiğim buranın İstanbul’un en tehlikeli bölgesi olduğuydu. Fakat ilk gidişimle birlikte burada yaşayan insanların hayatları, yaşam mücadeleleri, hikayeleri beni cezbetti. Ama bir fotoğrafçı ve üstelik yabancı biri onlar için ne yapabilirdi? İşte Tarlabaşı projem böyle başladı. Daha sonraki süreçlerde pek çok kez bu projeyi tamamlamak ve çok sevdiğim Tarlabaşı’nı yeniden görmek için İstanbul’a geldim.


svetlana-eremina-istanbul-10

İstanbul çok büyük ve süprizlerle dolu bir şehir. Herkes ve özellikle sanatçılar Ara Güler’in fotoğraflarıyla ve Orhan Pamuk’un kitaplarıyla çok güzel anlattıkları bu şehri görmeli ve herkes kendi benzersiz İstanbul’unu bulmalı.

Svetlana  Eremina WebSite                : http://shafali2883.livejournal.com/

Svetlana Eremina Facebook         :  http://www.facebook.com/svetlana.eremina.31

“Svetlana Eremina – Bir Başka İstanbul” yazısını sizlere sunmamızı sağlayan Serkant Hekimci’ye Türk Nikon olarak ayrıca teşekkür ederiz.

Sizde konuk fotoğrafçı serimizin içinde yer almak istiyorsanız. Bizimle info@fotopedi.org adresinden irtibata geçebilirsiniz. Konuk Fotoğrafçı adaylarından beklentimiz; kısa özgeçmişinizle birlikte, en fazla 10 fotoğraftan oluşan tercihen bir konu etrafında toplanmış portfolyonuzu (Nikon’la çekilmiş olması şartı aranmamaktadır) her bir fotoğrafınızın hikayesiyle birlikte bize e-mail ile göndermeniz. Gönderinizi takiben yapılacak değerlendirme neticesinde sizde bu projenin bir parçası olabilirsiniz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın