Makro Lens Nedir? Hangisini Tercih Etmeliyim?

Makro lens nedir? Makro lens kullanmanın avantajları nelerdir? Bu yazıda makro lenslerin avantajlarından, neden makro dendiğinden ve hangi durumlarda tercih edilmesi gerektiğinden bahsetmeye çalışacağız.

Makro fotoğraf, çekilmek istenilen objeleri birebir (1:1) ya da daha üstünde bir büyütme oranıyla fotoğraflama işlemidir. Bir başka açıklama olarak çekmek istediğiniz nesnenin boyutu orjinalinde ne ise sensöre de aynı şekilde yansıtılmaktadır.

Makro fotoğrafçılık özellikle fotoğraf çekmeye yeni başlayan herkesi en çok heyecanlandıran ve ilk denemek istediği türlerden biridir.

Peki Makro Lens Nedir?

Makro lens, büyütme oranı olarak 1:1 ve üstünde değerleri kullanarak, çekimi yapılan objelerin dijital algılayıcı (sensör) üzerine gerçek boyutlarını yansıtmaya yarayan objektiflere denir.

Makro, detayların dünyasına giriştir.  Gerçek bir makro fotoğrafı belirleyen durum 1:1 büyütme oranıdır. Nikon tarafından “Mikro” olarak adlandırılır ancak Makro ile Mikro arasında fotoğraf dünyasında bir fark yoktur

1:1 çekim yapıldığı zaman, çekimini yaptığınız objeler makinenizin algılayıcısı üzerine gerçek boyutları ile düşerler. Lens üzerinde “Macro” ibaresi yazan birçok lens bulunmaktadır. Ancak sadece 1:1 ve üstünde büyütme yapabilen lensler gerçek makro lensler olarak geçmektedir.

Makro Lens Nedir?

Hangisini Tercih Etmeliyim?

Eğer amacımız iyi bir makro lens alıp, makro fotoğrafçılık konusunda kendimizi geliştirmekse o zaman satın alacağımız lensi doğru seçmek ve yukarıda anlattığımız detayları ne kadar içerdiğine bakmalıyız.

Bu yüzden altın kural olarak üzerinde “macro” ibaresi geçen her lensi gerçek makro lens olarak değerlendirmemeliyiz. Özellikle üçüncü parti lens üreticilerin, seyahat lensleri (travel zoom) olarak tasarladıkları 18-200, 28-300 gibi modeller üzerinde “macro” yazsa bile genellikle 0.25x veya 0.30x gibi büyütme yapabilirler.

Bu büyütme oranları ile gerçek bir makro lensin sunduğu 1:1 ile kıyaslandığında önemli detayları elde edemeyeceğiniz aşikar. Bu yüzden bir makro lens satın alırken üzerinde “macro” yazmasından çok hangi büyütme oranıyla makro fotoğrafçılık için yeterli değerleri taşıyıp taşımadığına bakın.

Odak uzaklığının önemi nedir?

Eğer profesyonel olarak makro fotoğrafçılık ile ilgilenecekseniz o zaman uzun odak mesafesine sahip objektifler düşünmeniz gerekmektedir. Genel olarak 100mm ile 200mm arası odak uzaklıkları yeterli olacaktır. Böylelikle çekim yapacağınız objeye bir iki adım mesafeden rahatlıkla yakılaşabilecek ve yeterli büyüklükte görüntüler elde edebileceksiniz.

40 ile 60mm gibi odak mesafelerinde ise bazı durumlarda hem kendi ışığınızı kendiniz önlüyor olabilirsiniz, hem de düşük odak mesafesinden dolayı yakınlaşmanız gerekeceğinden, çekim yapacağınız küçük canlıları ürkütebilirsiniz.

makro-lens-nedir

Nikon’un Önemli Makro Lensleri

Lens Büyütme Oranı En Yakın Odak Mesafesi
AF-S DX Micro-NIKKOR 40mm f/2.8G 1:1 (life size) 0.163m
AF Micro-NIKKOR 60mm f/2.8D 1:1 (life size) 0.219m
AF-S Micro-NIKKOR 60mm f/2.8G ED  1:1 (life size) 0.185m
AF-S DX Micro-NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR 1:1 (life size) 0.286m
AF-S VR Micro-NIKKOR 105mm f/2.8G IF-ED 1:1 (life size) 0.31m
AF Micro-NIKKOR 200mm f/4D IF-ED 1:1 (life size) 0.5m
PC-E Micro-NIKKOR 45mm f/2.8D ED 1:2 (half life size) 0.253m
PC-E Micro-NIKKOR 85mm f/2.8D 1:2 (half life size) 0.39m
Micro-NIKKOR 55mm f/2.8 1:2 (half life size) 0.25m
Micro-NIKKOR 105mm f/2.8D 1:2 (half life size) 0.5m

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

Görüşler

Bir yorum var“Makro Lens Nedir? Hangisini Tercih Etmeliyim?

Cevap Yazın