Netleme Seçici Kilidi “L” Nedir, Ne İşe Yarar?

Nikon DSLR fotoğraf makinelerinde yer alan ve kullanım kılavuzlarında netleme seçici kilidi olarak geçen “L” ve “*” işaretleri ne anlama gelir ve hangi durumlarda kullanılır.

Netleme seçici kilidi Nikon fotoğraf makinelerinde arka kısımda yer alan ve sık kullanılan çoklu seçici ile entegre olmuş bir seçim düğmesidir. Nikon makinelerde AE-L ve AF-L olarak gördüğümüz ve hem pozlamayı hem de netleme üzerinde kilitleme yapmamızı sağlayan butondan farklı olarak netleme noktalarının seçilebilmesi üzerinde kontrol sağlar.

Netleme seçici kilidi, kullandığınız Nikon DSLR fotoğraf makinesinin özelliklerinde yer alan ve vizörden baktığınızda görebildiğiniz netleme noktalarının değiştirilememesini “Lock” yani Kilit anlamına gelen “L” harfiyle ifade eder. Eğer kullandığınız makinede “L” seçiliyse o zaman bu netleme noktalarını değiştiremezsiniz.

netleme-secici-kilidi

Netleme Seçici Kilidi Hangi Noktalarda Değiştirilir?

Eğer netleme noktalarını değiştirmiyorsanız ve deklanşöre yarım bastığınızda çıkan otomatik netleme noktaları sizin için yeterliyse, netleme seçici kilidi ayarını “L” konumunda bırakabilirsiniz.

Ancak çerçeveye aldığınız ve kadrajladığınız bir konuda odaklanmak istediğiniz alan, sadece belli netleme noktalarından ibaret ve çerçevenin belirli bir bölgesini ifade etmesi gerekiyorsa tekil veya çoklu AF netleme özelliklerinden birisine geçebilirsiniz. İşte bu aşamada netleme noktalarını değiştirebilmeniz için netleme seçici kilidi ayarının kilitli olmaması gerekmektedir.

Eğer bu tuş L konumundaysa yön tuşlarıyla veya ok tuşuna basıldığında netleme noktasını değiştiremediğinizi göreceksiniz. Netleme noktalarını değiştirebilmek için düğmeyi “L” konumundan çıkartıp siyah nokta konumuna getirmeniz gerekir. Çoklu seçici aracılığıyla seçilen netleme noktasının değişmesini engellemek için seçim sonrasında netleme seçici kilidi tekrar (L) konumuna çevrilebilir.

Değerlendirme

Açıkçası netleme seçici kilidi düğmesinin varlığı sıkça tartışma konusu olmaktadır. Özellikle fotoğrafladığınız konulara özgür bir şekilde netleme noktalarına hükmederek yaklaşmak genelde tercih edilen bir durum gibi gözükse de, bazı durumlarda bu odak noktalarının değişmemesini isteyebilirsiniz. Unutmayın “ok” butonu ya da çoklu seçici ile istenilen şekilde rahat hareket etmek bazı durumlar için “L” ile netleme noktalarının kilitlenmesini avantajlı bir duruma da dönüştürebilir.

Peki sizin netleme seçici kilidi ayarınız nasıl? Genel kullanımda “L” olarak mı yoksa netleme noktalarının değiştirilebilir olduğu siyah noktayı mı daha sık  kullanıyorsunuz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

Görüşler

Bir yorum var“Netleme Seçici Kilidi “L” Nedir, Ne İşe Yarar?

  1. Sabit değil istediğim yere göre sürekli değiştiriyorum.

Cevap Yazın