Nikon AE-L ve AF-L Düğmesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Nikon DSLR fotoğraf makinelerinde bulunan AE-L ve AF-L düğmesi nedir ve nasıl kullanılır? Bu yazıda Nikon makinelerde AE-L ve AF-L olarak gördüğümüz ve bu çok fonksiyonlu düğmenin hangi amaçla kullanıldığına bakacağız.

AE-L kelime anlamı olarak İngilizce “Auto Exposure Lock” yani anlam olarak otomatik pozlama kilidi, AF-L ise İngilizce “Auto Focus Lock” yani anlam olarak otomatik netleme kilidi kelimelerinin kısaltılmışıdır.

Nikon AE-L ve AF-L düğmesi genel olarak otomatik pozlamayı (AE-L) ve otomatik netlemeyi (AF-L) kilitlemek için kullanılır. Şimdi bu düğmelerin nasıl kullanıldığına kısaca bakalım.

Nikon AE-L ve AF-L Düğmesi

Nikon AE-L ve AF-L Düğmesi Nasıl Kullanılır?

Özellikle yeni bir Nikon DSLR fotoğraf makinesi aldıysanız ve hatta fotoğraf çekmeye yeni başladıysanız AE ve AF gibi birçok farklı şekilde sunulan bu terimler size karışık gelebilir. Öncelikle Nikon makinenizde genelde Özel Ayar Menüsü > Kontroller > f5 AE-L/AF-L butonu atama kısmına bakalım. Burada yer alan ve isteğinize göre kullanabileceğiniz, seçebileceğiniz AE-L ve AF-L ayarlarına bakalım.

Nikon-AE-L-AF-L-buton-menu

Nikon AE-L ve AF-L f5 kontrol menüsünde gördüğünüz seçeneklerin detayları:

  1. AE/AF lock – Bu ilk sırada yer alan ve AE-L/AF-L düğmesinin varsayılan davranışını belirleyen butondur. Görevi ise pozlama için gerekli bileşenler (enstantane hızı, diyafram, ISO ve beyaz dengesi) ve lensin netlemesini kilitlemektir. Peki nasıl çalışır? Sadece ilgili düğmeye bastığınızda bahsedilen değerler için kilitlemeyi yapar. Ancak elinizi çektiğinizde herşey eski haline döner.
  2. AE lock only – Bu seçimde sadece pozlama değerlerini kilitlemiş olursunuz. Odak kilidi devrede olmadığından tekrar pozlama yapmanız durumunda odaklamayı gözden geçirmeniz gerekecektir. Aynı şekilde sadece AE-L/AF-L düğmesine basıldığında çalışır.
  3. AF lock only – Bu seçimde ise sadece lens odaklamasını kilitlemiş olursunuz. Sadece AE-L/AF-L düğmesine basıldığında çalışır, elinizi kaldırdığınızda etkisini kaybeder.
  4. AE lock (Hold) – AE lock ile aynı özelliğe sahip yani pozlamayı kilitliyorsunuz. Ancak bu sefer siz düğmeden elinizi kaldırınca değil ikinci kez basana kadar pozlama değerleri kilitli kalıyor.
  5. AF-ON – AE-L/AF-L düğmesi otomatik netlemeyi başlatır. Deklanşör düğmesi netleme yapmak için kullanılamaz.

Ayrıca Bkz. Nikon DSLR Makineler ve Autofocus (AF) ModlarıBack button focus ve AF-ON kullanımı ile ilgili bilgileri ayrı bir yazıda toparlayacağız.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın