Program Modu (P) Nedir, Ne İşe Yarar?

Program modu, dijital SLR fotoğraf makinesi üzerinde yer alan dslr çekim modlarından birisidir. Program modu Nikon DSLR fotoğraf makinelerinde program kelimesinin tam karşılığı olarak “P” harfiyle ifade edilir.

Program modu bir otomatik pozlama modudur ve fotoğrafçının ISO, beyaz dengesi, pozlama telafisi ve flaş gibi belirli değişkenlere müdahale edebildiği ve buna karşılık kullanılan makinenin doğru pozlama yapabilmek için uygun enstantane ve diyafram değerlerini otomatik atadığı moddur. Program modu özellikle yeni başlayanlar için uzun bir AUTO mod kullanım sürecinden sonra belirli ayarların değiştirilmeye başlandığı geçiş modudur.

P Modu (Program modu) Nedir, Nasıl Seçilir?

P yani program modu ile pozlama üçgeninin önemli bileşenleri diyafram, enstantane hızı ve ISO arasındaki geçişler için ilk deneyimlerinizi edinmeye başalayabilirsiniz.  P modunu özel kılan ya da fotoğrafçıya ilk etapta kolaylık sağlayan en önemli unsur, fotoğraf makinesinin diyafram ve enstantane hızını otomatik bir şekilde belirlemesidir.

Program modu bu aşamada sizin ISO değerini kontrol edebilmenizi sağlar. ISO yanında, beyaz dengesi, pozlama telafisi ve flaş gibi üniteleri de manuel bir şekilde kontrol edebilirsiniz. Bu mod bu ayarları size bıraktığı için tam bir otomatik mod değildir. Ancak eğer kullandığınız fotoğraf makinesinde ISO ve (WB) gibi beyaz dengesi ayarlarının otomatik olmasını seçtiyseniz, doğal olarak P modunu kendiliğinden AUTO mod haline dönüştürmüş olursunuz.

program modu

(P) Program Modu Nasıl Seçilir?

Program modu diğer ileri çekim modları gibi kullandığınız DSLR fotoğraf makinesinin üst kısmında “mode dial” olarak bilinen teker üzerinde “P” harfi ile bulunabilir. Öncelikle mod tekerini “P” harfine getiririz, ardından yukarıda bahsettiğimiz özelliklerden istediklerimizi, makine üzerinde bulunan diğer butonlar yardımıyla değiştirebiliriz.

Program Modu Ne Zaman Seçilir?

Eğer fotoğraf çekmeye yeni başladıysanız ve kendinizi geliştirmek istiyorsanız program modu biçilmiş kaftandır. Uzun bir süre AUTO mod kullananların pozlama değerlerine giriş yapmadan makinenin belirli ayarlarına müdahale edebildikleri bir otomatik pozlama modudur.

Özellikle ilk amatör dönemlerde, fotoğraf çekmeye yeni başlayan DSLR kullanıcıları Program modunu dikkate almadan direkt olarak diğer çekim modlarına hatta manuel moda geçiş yapmaya çalışırlar. Siz siz olun P modunu es geçmeyin ve makinenize alışana kadar bırakın esas pozlama değerlerine o karar verirken, belirli ayarları kendiniz değiştirerek tecrübe kazanın.

Hatta bugün kullanılan DSLR fotoğraf makineleri P modu seçiliyken atanan pozlama değerlerini teker yardımıyla değiştirebilme imkanı bile vermektedirler.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın