Raw Fotoğraf Çekmek İçin 5 Önemli Neden

Neden raw (ham) formatta fotoğraf çekmeliyiz? Fotoğraflarınızı RAW dosya formatında çekmenizi gerektiren 5 önemli nedeni bu yazıda bulabilirsiniz.

DSLR makinelerde neden raw (ham) format kullanmalıyız? DSLR fotoğraf makineleri çektiğimiz fotoğrafları kaydederken tek bir formatta kaydetmezler. Bu dosya formatları oldukça sık kullanılan  jpeg yanısıra raw veya tif formatları da olabilir. Bu yazıda diğer dosya formatlarına değinmeden direkt olarak RAW fotoğrafın önemi ve neden RAW çekmeliyize değineceğiz.

RAW, dijital fotoğraf makinelerinin negatifi olarak tanımlanır. CCD veya CMOS üzerindeki ham veriyi, hiçbir görsel işleme tabi tutmadan hafızaya almayı sağlarlar. Beyaz Dengesi (white balance), Eğriler (curves), Renk Dengesi (color balance) ve Keskinlik (sharpen) gibi ayarlar ayrı ayrı elementler halinde RAW içerisine kaydedilir. Bu şekilde kaydedilen veriler, fotoğrafçıya HAM (raw) imajı görüntü kalitesini kaybetmeden düzenleyebilme imkanı verir. Bkz RAW nedir ne değildir? 

Raw Fotoğraf Çekmek İçin 5 Önemli Neden

raw

1. Fotoğrafları İleriye Dönük Saklamak

Fotoğrafları ileriye dönük saklamak ve zamanı geldiğinde işleyebilmek belki de RAW dosyayı işleyeceğini bilmesek bile Raw format fotoğraf çekmemiz için en önemli maddelerin başında gelmektedir. Bir RAW dosyası fotoğrafı çekilen sahnenin kamera sensörüne aktarıldığı andan itibaren tüm bilgileri içermektedir. Eğer fotoğraflarımızı raw formatta çekersek ve saklarsak ilerideyeni uygulamalarla farklı şekilde bufotoğrafları düzenlemek istersek, tüm bilgileri içeren RAW dosyalarına sahip olmamız gerekecektir.

2. Beyaz Dengesini Düzeltebilmek

Kullandığınız DSLR kameranın otomatik beyaz dengesi (AUTO WB) aslında çoğu sahne için iyidir. Diğer taraftan bir RAW dosyası düzenlendiğinde genel olarak ilk dokunulan kısım beyaz dengesi olmaktadır. Kameranız her sahne için beyaz dengesini istediğiniz gibi ayarlayamayabilir.

Fotoğrafın içerdiği bilgiyi bozmadan beyaz dengesini RAW işleyerek düzeltebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece sizin için mükemmel beyaz dengesine ulaşana kadar farklı renk sıcaklıkları denemek olacaktır.

3. Gürültüyü Azaltmak

Raw fotoğraf çekmenin diğer bir avantajı ise çekilen fotoğraflardaki gürültüyü azaltma işleminin yapılabilmesidir. Gürültüyü azaltırken çekilen fotoğrafın pozlama değerini de düzeltebileceğiniz gibi JPEG olarak çekilen fotoğraflarda yapılan gürültü azaltma işlemindeki kayıplar RAW çekilmiş bir fotoğrafta çok daha olumlu sonuçlar verecektir. Raw fotoğraf işlemede kaybınız her zaman JPG dosyalara göre çok daha azdır. Eğer alacakaranlıkta veya gece çekim yapıyorsanız gürültüyü azaltmak için mutlaka RAW çekim yapmalısınız.

4. Fotoğraf Düzenleme İşlemlerini Geliştirmek

RAW dosyalarını düzenlemek için oldukça güzel araçlar bulunmaktadır. Bu araçların çoğu şekil bozulması (distortion), renksel bozulma (chromatic aberration), lens yumuşaklığı gibi konuları düzeltir.

5. İyi Baskılar Alabilmek

Cevabını en kolay verebileceğimiz sebeplerden birisi iyi baskılar alabilmek olacaktır. Baskı almak için bir fotoğraf düzenleyecekseniz, bu bir kırpma, renkleri düzeltme veya keskinlik verme işlemi olabilir, işlediğiniz fotoğraf JPG ise RAW fotoğrafa göre daha fazla piksel kaybıuna uğrarsınız. İyi baskılar alabilmek için RAW fotoğraflar üzerinden çalışmalarınızı gerçekleştirin.

Özetlemek gerekirse JPG dosya formatı fotoğrafınız için son aşama olmalıdır. Eğer bir fotoğrafı düzenlemek ve işlemek istiyorsanız JPG ile değil RAW ile çekimler yapın ve RAW dosya formatını tercih edin.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

Görüşler

4 comments on “Raw Fotoğraf Çekmek İçin 5 Önemli Neden

  1. ben d5100 kullanıyorum ve raw kullandığımda fotoğrafı telefonuma yüklediğimde resim başka sosyal paylaşım sitelerine atılmıyor yani fotoğrafı görmiyor sanki bu yüzden jpg kullanmak zorunda kalıyorum ne yapabilirim ?

  2. Avatar for Alper Orus

    Zafer Kemik

    Fotografları ileriye dönük olarak,raw olarak saklaya bilir miyiz.Beş sene sonra bu formattan vazgeçilirse ne olacak.Raw fotoğrafları ne ile okuyacağız. Bütün fotoğraf makinesi üreticileri bir format üzerinde anlaşmadıkları sürece dünya fotoğraf kültürü birikimi tehlikededir.Fotoğraflarınızı hangi firmanın formatı ile çekerseniz çekin DNG’ye çevirerek arşivleyin.Fotoğraflardaki kayıp en alt düzeydedir.Aynı şekilde JPEG çekim yapıyorsanız arşivleme için PNG’ye çevirin fotoğrafların açılması sırasındaki kayıp yok denecek kadar azdır,hatta yoktur.Bizler için dünya için yaratılan kültür değerlerinin korunması önemlidir,yoksa kültürel hafızamız yok olacaktır.

  3. Ben nikon d5300 afp makina kullanıyorum ve jpeg+raw seçeneğinde kullanıyorum bazı makinelerde bu seçenek yok kime sorsam bilmiyorum dedi sizce sadece raw mı kullansam

Cevap Yazın