Refurbished ürün nedir, ne anlama gelir?

Refurbished ürün nedir? Sıfırlanmış veya yenilenmiş ürün olarak ifade edebileceğimiz “Refurbished” kelimesinin Türkçe karşılığı genel olarak “elden geçirilmiş” şeklinde kullanılır.

Daha önceden kullanılmış ve satıldıktan sonra bir arızası çıktığında firmaya geri iade edilen ürünlerin elden geçirilip, gerekli bakımları yapılarak tekrar satışa sunulan ürünlere refurbished ürün denir. 

Tahmin edileceği üzere elektronik aletlerde refurbished yani yenilenmiş ürün tercih etmenin en önemli sebeplerinden birisi fiyatının uygun olmasıdır. Peki refurbished ürün nedir ve satın almak sakıncalı mıdır? 

Refurbished ürün ne demektir? Satın almak sakıncalı mıdır?

Önceden kullanılmış ve daha sonra fabrikaya bir sebepten geri dönmüş ürünlere refurbished denmektir. Bunu outlet olarak da yorumlayabilirsiniz. Bu aşamada ilgili cihazların gerekli bakımları yapılarak tekrar satışa sunulur. Yani kozmetik görünüm, yazılım durumu gibi orjinalinden farklı ortaya çıkan durumlar tamamen giderilir. Ürün sıfırlanır ve ardından kutulama işlemi yapılarak müşterinin beğenisine sunulur.

Refurbished ürün ne demektir? Satın almak sakıncalı mıdır?

Her elektronik aletin refurbished ürün statüsüne geçme durumu farklıdır. Genel standartlara baktığımızda bir ürünün “Refurbished” olarak fabrikaya geri dönmesi, sıfırlanıp tekrar satışa sunulması için aşağıdakileri içermesi gerekir. Bkz. Refurbishment (electronics)

  • Bir şekilde teşhirde, sunumda ya da ilk testlerde yer almış ürünler
  • Kutu veya kutu içerisindeki ürünün hasar görmesi durumu
  • Kar amacı gütmeyen kurumlara ya da vakıf işlerine yönelik bağışlanmış ürünlerin iadesi
  • Küçültülmüş bir şirket tarafından 3. taraf yenileyiciye satılan atık ekipmanlar

Refurbished ürün satın almalı mıyım?

Bir fotoğraf makinesi satın almak istiyorsunuz. İhtiyacınızı karşılayacak bir ürün buldunuz. Eğer yukarıda bahsedilenlere göre müşteri profiliniz konuya kendiliğinden ön yargılı yaklaşmıyorsa o zaman bu ürünlerin size ulaşma şansı daha kolay olacaktır.

Önemli olan satın alma aşamasında müşteri tarafındaki soru işaretlerinin giderilmesidir. Bir açıdan “ben sıfır bir ürün almak istiyorum” diye düşünebilirsiniz. Ya da sıfır bir üründe aldıktan hemen sonra ortaya çıkması muhtemel bir sorunun giderilmiş ve hata payı daha az olanını tercih edebilirsiniz.

Refurbished aslında, üründe ortaya çıkmış ve üretici tarafından sorunun tespiti yapılmış (tekrarlamayacak) bir şekilde yenilenmiş hali olduğundan, çoğu kullanıcı için hem fiyat olarak uygun hem de arıza riskini daha az içerdiğinden tercih edilmektedir. 

Aynı zamanda artık firmalar fiyat olarak oldukça yüksek seviyedeki teknolojik ürünlerini elden geçirme aşamasında büyük titizlik gösterip, yaşanmış olan bir sorunun tekrar yaşanmaması için elinden geleni yapıyorlar. Dolayısıyla bir markanın kendi bünyesinde sunduğu refurbished ürün için bu süreçlerden geçtiğini bilmek bir bakıma güven vermektedir. 

Sonuç olarak eğer müşteri profiliniz uygunsa (çok titiz veya mutlaka sıfır olsun şeklinde düşünmüyorsanız) refurbished ürün tercih etmenizde bir sakınca bulunmamaktadır. Elbette değerlendirme her zaman son aşamada sizde olacaktır. 

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın