Fotoğraf Makinesi Satın Alma Rehberi

Fotoğraf makinesi satın alma rehberi içerisinde fotoğrafa yeni başlayacak kişiler için kafalarındaki soru işaretlerini gidermeye çalışacağız. Peki yeni veya ilk defa fotoğraf makinesi alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Fotoğrafa başlangıç aşamasında önümüzdeki en önemli karar nasıl bir fotoğraf makinesi ile başlayacağımızdır. Bazı insanlar bu konuda ön bilgiye sahip olup gerekli araştırmayı yapabilirler. Ama çoğumuz yeni nesil teknolojiyi takip etmekte zorlanırız ve nereden başlayacağımızı bilemeyebiliriz.

Bu noktada takılmış olanlar için amacımız, yazı içerisinde gerekli ana başlık ve detaylarla fotoğraf makinesi satın alma aşamasını daha kolay hale getirmek olacaktır.

Yeni veya ilk defa fotoğraf makinesi satın alma rehberi

Fotoğraf Makinesi Satın Alma Rehberi

İlk defa fotoğraf makinesi alacak olan kişiler karar verme süreci zor olabilmektedir. İhtiyaçları tam olarak bilememek beraberinde sektöre uzak birisi olunması durumunda işler daha da sıkıntılı hale gelebilmektedir.

Bu durumda ilk kullanıcı adaylarının doğal olarak yakın çevrelerine veya internet sitelerine konuyla ilgili yardım talebi,  genelde diğer kullanıcıların kendi sempatisi olduğu markayı veya kullanmayı sevdiği ürünleri tavsiye ettikleri gözlemlenmiştir.

Özetle fotoğraf makinesi satın alma rehberi size bu süreçte hangi maddeleri elimine ederek ihtiaçlarınızı gözden geçirmenize kolaylık sağlayacaktır.  Şimdi gelin bu maddelere kısaca bakalım ve ana başlıkları oluşturmaya çalışalım.

Amacım ne?

Evet belki yeni bir hobi sahibi olmak istiyorsunuz ya da sadece tatilde, özel günlerde ve aile fotoğraflarında kaliteli görüntü üreten bir cihaz istiyorsunuz. Belki de sadece koşu, bisiklet ve outdoor aktiviteleriniz için dayanıklı bir fotoğraf makinesine ihtiyacınız var.

Her koşulda da önemli olan, ne istediğinizi ve yeni alacağınız fotoğraf makinesini hangi amaçla kullanacağınızdır. Bu noktada amacınız hobiyse, bunun nereye kadar gideceğini saptamak zor olacaktır. Hepimizin başına geldiği gibi tek bir makine ve lensle başlayıp sonrasında fotoğraf çantası, lensler, filtreler, yedek pil ve tripod gibi diğer ekipmanlara uzanan geniş bir yelpazeden bahsedebiliriz.

Sonuç olarak başlangıç amacınızı doğru belirleyin. Eğer uzun bir yolculuğa çıkacağınızı düşünüyorsanız ve fotoğraf çekim teknikleri anlamında bilgileriniz yeterli düzeydeyse orta seviye bir DSLR fotoğraf makinesi ile de başlangıç yapabilirsiniz. Ya da cebinize kolayca sığan sabit lense sahip büyük sensörlü kompakt gövdelerden edinmek isteyebilirsiniz.

Bütçem ne kadar?

Evet fotoğraf ekipmanı almak için ne kadar para ayırdınız? Satış fiyatına göre iyi ve kötü fotoğraf makineleri her zaman piyasada olacaktır. Ancak ilk kullanıcı açısından satın alınabilirliği belirleyen ana kriterlerden birisi bu işe ayırdığı para olacaktır.

Fotoğraf makinesi, lens ve diğer aksesuarlar açısından özellikle birinci el ürünlerde neredeyse garantili ve spot ürün fiyatları değişken olmamakla birlikte genelde tahmin edilir durumdadır. Bu yüzden bir fotoğraf makinesi almak için ne kadar para ayırdığınız ana belirleyici unsurlardan birisidir.

Bu aşamadaki tavsiyemiz eldeki bütçeye göre bir sınırlama getirip ona göre araştırmaya başlamak olacaktır. Fotoğraf dükkanlarından veya fotoğraf ekipmanları üzerine satış yapan internet siteleri üzerinden kolaylıkla ilgili araçları kullanarak neyi alıp alamayacağınızı belirleyebilirsiniz. Örn: 1000 – 1500 TL arası sadece fotoğraf makinesi araması.

Özellikler önemli mi?

Soruya soruyla karşılık verilmez ama sizce önemli mi? Sensör çözünürlüğü yani fotoğraf makinesinin megapiksel sayısının yüksek olması, doğal ISO hassasiyetinin yüksek olması, otomatik netleme noktalarının fazlalığı, seri çekim hızı vb… gibi sonu olmayan sorular. Hatta fotoğraf çekmeye yeni başlayacak birisi için yabancı fotoğraf terimleri gibi gelebilir.

Gelin bu alt başlıklara kısaca değinelim. Sizin için bir fotoğraf makinesinde bu özelliklerin ne kadar önemli olduğuna yine siz karar verin.

Sensör çözünürlüğü Megapiksel (pixel)

Fotoğraf makineleri özelliklerinde 16MP, 24MP gibi sayılar görürsünüz. Elbette bu değerin daha büyük olması sizin daha iyi fotoğraf çekeceğiniz anlamına gelmez. Kısaca tanımlamak gerekirse daha yüksek megapiksel sayısı daha büyük fotoğraf anlamına gelir. Günümüzde üretilen fotoğraf makinelerinin sensörlerine baktığımızda baskı kalitesi açısından hemen hepsinin yeni bir kullanıcının ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayacağını söyleyebiliriz.

Fotoğraf Makinesi Satın Alma Rehberi lensler

ISO yüksekliği

ISO çok mu önemli diye sorabilirsiniz? Günümüzde fotoğraf makinelerinin fiyatının belirleyicisi olmaya başladılar. Yine megapiksel gibi ISO değerleri artık son üretilen kameralarda yeterli seviyeye ulaşmış durumdadır. Düşük ışıkta rahat etmek için ISO seviyesini 1600 civarında iyi kullanan fotoğraf makinelerine bakmanız tavsiye olunur.

AF noktaları ve seri çekim

Makinelerin kullandığı otomatik netleme noktaları genelde her yeni modelde biraz daha iyileştirilir. Ya da fotoğraf makinesinin kullanım alanına ve ihtiyaca göre belirli bir seviyede kalır. Yine ISO özelliğinde olduğu gibi son üretilen cihazların AF noktaları ölçüm sistemine göre oldukça gelişmiş durumdadır.

Bağlantı, Video ve Diğer Özellikler

Kablosuz bağlantı, bluetooth, nfc gibi özellikler makineden makineye değişkenlik göstermektedir. Eğer bu sizin için bir kriterse gözden geçirmenizde fayda var. Benzer şekilde kullandığınız fotoğraf makinesiyle iyi video çekmek isteyebilirsiniz. O zaman bu detaylardaki özellikler sizin için önemki olacaktır.

Sonuç

Fotoğraf makinesi satın alma rehberi ile yeni ve ilk kullanıcılar için bir yol haritası oluşturmayan çalıştık. Her zaman olduğu gibi eklemek veya düzeltilmesini düşündüğünüz yerleri yorumlarınızda belirtebilirsiniz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın