Tripod Kullanımı ve Tripod Seçimi

Türk Nikon olarak tripod seçiminde  bizlerin yaşadığı çelişkiyi sizlerin yaşamasını istemedik ve tripod nedir sorusu ile başladık; Gövde ve lensin kımıldamaması veya özel çekimlerde ve uzun süreli pozlama istendiğinde, gövdenin  üzerine takılabileceği üç bacaklı sehpa sistemidir.

Tripod Kullanım Amaçları

  • Düşük enstantane seçimlerinde uzun pozlama gerektiren çekimlerde elimiz titreyeceği için çekimlerdeki bulanıklığı engellemek.
  • Makro çekimlerde daha rahat davranmak için, yüksek enstantane olsa bile 1:1 çekim yapıldığından makina ve eldeki titremeleri önlemek için.
  • Tele-zoom objektifle yapılan çekimlerde (Spor karşılaşmalarında karşılaşmaladaki anları çekerken) yine titreşimi engellemek ve net fotograf elde edebilmek için.

Enstantane ilişkisinde şöyle bir formül verilmektedir ; 1/30 sn enstantane ve 28mm bir objektifle dikkat ederek net fotoğraf çekebilirsiniz fakat önerilen  1/60 sn’dir,1/125 sn enstantane ve 105mm orta-tele bir objektifle net fotoğraf çekebilirsiniz fakat enstantanenin  1/250 sn olması önerilir,1/250 sn enstantane ve 300mm uzun bir teleobjektifle  net fotoğraf çekebilirsiniz fakat enstantanenin  1/500 sn olması önerilmektedir.

Fotograf çekimlerinde tripod  almadan önce amaçınıza uygun ve işinizi görecek bir tripoda yönelmenizi Turk Nikon olarak öneriyoruz. Örnegin doğa fotografı çekecek iseniz muhakkak kancalı bir tripod seçmelisiniz.

Satın alma aşamasında tripod seçiminde önce kesinlikle yere sabitleyicilerinin başarılı olması önemlidir. Zemin ne olursa olsun bacakların yere sağlam basması gerekiyor. Örneğin doğa çekimlerinden çivili ayaklar veya stüdyo çekimlerinden lasik kaymayan ayaklar önerilebilir.  Ayakların hariçinde tripodlarda aranan en önemli özellikler su terazisi ,kollu bir  mekanizma , merkezi  denge sistemidir. Bu hususlara dikkat ederek aldığınız tripodu  uzun yıllar kullanabilir, hem de başarılı fotograf çekimleri yapabilirsiniz.

Piyasada bulunan çok fazla çeşit kişilerin seçim yapmasını zorlaştırıyor ama biliyoruz ki tripodlar aslında çok kullanışlı ve vazgeçilmez cihazlar ve sakın  üşenmeyin ve kaliteli, sağlam yapılı bir tripod almak için araştırın, bu araştırma sırasında yanına mutlaka bir de uzaktan kumanda hatta hem kabolu hemde kablosuz kumanda almayı unutmayın.

Öncelikle piyasada çok fazla çeşit arasında özellikle aliminyum alaşımla kaplanmış ve üç ayağı arasında çubuk bağlantılar tripodlar yeni kullanıcıların çok fazla göz zevkine hitap ediyor fakat şuna dikkat edilmeli taşıma ağırlığı sağlamlığı diğer şekilde tripodun asıl görevini yani sağlam bir ayak olma görevini yerine getiremeyeceklerdir. Ancak günümüz koşulları ele alındığında kaliteli bir tripod için iki üç marka özellikle öne çıkmaktadır. Fakat bu yazımızda Türk Nikon olarak marka önermeyecegiz. Fotoğrafa yeni başlayan için ve tripod araştırması yapan arkadaşlara yardımcı olabilmek için biraz daha teknik detaya girelim.

Tripod Özellikleri

  • Taşıma Kapasitesi – üzerinde taşıyabildiği ağırlıktır (kg)

  • Maximum Yükseklik – ulaşabileceği maksimum yerden yüksekliktir (cm)
  • Minimum Yükseklik – indirebileceğiniz en azami yükseklik (cm)
  • Kapalı Yükseklik – kapalı olarak boyudur  (cm)
  • Ağırlık tripodun – kendi ağırlığıdır (kg)
  • Bacak Bölüm Sayısı – ayak sayısını belirler
  • Bacaklar Arası Bağlantı – bacakları açtıldığında örümcek tabiri ile  bacakların birbirine tutturmaya yarar
  • Çivili Ayaklar – doğa fotoğrafçılığında yere  sabitlemek için kullanılır
  • Bacakta Su Terazisi – harici tripod kafası kullanımında ayaklardaki dengeyi ayarlamak  için kullanılır

En önemli parçalardan birtanesi de tripod kafasıdır (head). Nikon D90 aldınız tripoda bağladığınız işe bu andan sonra  yapabilecek hareketler ”Head”e bağlıdır. Tabi şunu belirtmek gerekir ki kompak diyebileceğimiz head ve ayakların birlikte olduğu yarı profesyonel tripodlarda mevcut ve çeşidi boldur.

“Head“ ( Kafa ) seçimi için daha porfesyonel  gözle bakıldığında “Head”ler ( kafa )  aslında tripod seçiminin en önemli adımıdır. Gövdeniz ve lensiniz ona emanet olacaktır ve tabiki fotografınız.

Head (Kafa) türleri;

  • Geared Heads –  Dişli başlıklara sahip kafalar
  • Three-Way Heads – Üç yönlü kafalar
  • Ball Heads – Top’lu kafalar
  • Hydrostatic Ball Heads – Hidrolik Top Kafalar
  • Two Way Heads – Video headler

Tüm “head” yapıları aslında farklı bir amaç için dizayn edilmiştir. “Geared head”ler bunların içerisinde en profesyonel olanlardır. Stabillerdir, sağlamdırlar ve hassas kaymalar yapabilirler. Üç ayrı kol ile yön verilebilir. Ancak pahalıdırlar.

“Three-Way Heads”  çok satılan modellerdir arasındadır. Aynen “Geared head”ler de ki  gibi sağ-sol, yukarı-aşağı ayrıca rotasyon için üç ayrı sıkmalı kol bulunur.Oldukça hassas ve stabildirler. Her iki kafanında dezavantajı her bir yön için  üç kolu açmak, ayarlamak ve sıkmak gerektiğinden zaman alıcı ve sıkıcı olabilir. Tabi bu durum  özellikle doğa fotoğrafçıları için hassas ayarlar yapabildiklerinden çok kullanışlıdır.

“Ball head”ler, aslında bunlar joystick gibidirler. Düğme ile top yuva içerisinde serbest bırakır ve istenilen yöne ayarlanıp aynı düğmeyi kullanarak sabitlenir. Hızlı ve kullanışlıdırlar. Özellikle kuş fotografcılığında (ornitofoto)  ve spor fotoğraflarında çok iş yarar. Dezavantajı topun yuvada sıkıştırlma aşamasıdır,büyük gövde ve ağır lens kullananlar bu modelleri pek kullanamazlar çünkü top ağırlığı sıkıştırabilecek kuvveti  sağlayamamaktadır. Burda “hydrostatic ball heads” devreye girmektedir. Yapısı  ve kullanım kolaylığı bakımından “ball head”ler ile aynıdır ancak topu sıkıştırma mekanizması hidrolik bir pompa ile yapılmakta  olduğu için kesinlikle en ufak bir oynama yapmamaktadır.

“Head” seçiminde  ağır olmamasına, gövdenizin, lensinizi ve flash’ınızı taşıyabilecek kadar sağlam olmasına, gövdeye  bağlı plate takıp çıkartılabilmelidir, her yöne hareket kabiliyeti olmalı ve gövdeniz 90 derece eğebilmelidir.

Türk Nikon olarak tripodun özelliklerinin neler olması gerektiğini maddelere döktük.

  1.  Kaliteli ve sağlam  bir malzemeden yapılmış olacak.
  2. Taşınması için hafif olacak. ( Doğa fotografçılığı için özellikle hafif olmalı )
  3. Boyunun maksimum yüksekliği sizin boyunuza yakın olması kullanıp kolaylık sağlayacaktır.
  4. Yere yaklaşma yüksekliği çekebileceğiniz makro fotoğraflar için çok önemlidir.Yere ne kadar stabil bir şekilde yaklaşabiliyorsa bir tripod o kadar tercih edilmelidir. Tripodlar yere 10 cm kadar yaklaşabiliyorlar hatta orta boruları çıkarılıp eğilerek daha da yaklaşması sağlanabiliyor. Fakat stabiliteyi bozuyor.
  5. Taşıma ağırlığı, alacağınız tripodun toplam taşıyabilme kapasitesi lens ve ekipman takımınızın toplam ağırlığından fazla olmaldır.

Sizlere iyi seçimler seçtiğiniz tripod örneklerini ve deneyimlerinizi lütfen Türk Nikon forumda paylaşalım.

Herkese iyi çekimler ve güzel kompozisyonlar dilerim.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

Görüşler

4 comments on “Tripod Kullanımı ve Tripod Seçimi

  1. Yusuf Bey birçok kişinin kafasındaki soru işaretlerini giderecek bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık..

  2. Avatar for D.Yusuf

    BURKİNEFASO

    yazınız çok açıklayıcı olmuş teşekkürler..

  3. Çok güzel bir yazı dizisi olmuş. Tripod un anlamını bilmeyen kalmayacak. Marka ve modellerle ilgili yazınızıda bekliyoruz.

  4. Avatar for D.Yusuf

    Selçuk Aksu

    Manfrotto 055Xprob. 804rc2 şu an için idare ediyor. Tripot dururda head için aynı durumu söyleyemem.

Cevap Yazın