Uzun Pozlama Nasıl Yapılır? Uzun Pozlama İpuçları

Uzun pozlama benzer bir şekilde karanlık bir ortamda bir nesnenin üzerine düşen ışığın sensöre aktarılmasıdır. Ya da aslında uzun pozlanmış fotoğraflarda gördüğümüz üzere hafif ışıkta hareket eden bir objenin yaymış olduğu hareket hissinin, uzun pozlanarak mevcut ışığın hüzmeleriyle fotoğrafa aktarımı olarak da ifade edebiliriz.

Uzun pozlama yaparken en önemli konulardan birisi enstantane hızıdır. Enstantane hızlarını 30sn ile 1/8000 aralığında ele alırsak (detaylarını enstantane hızı yazısında ayrıntılı bulabilirsiniz) uzun pozlama aşamasına gelmiş ve artık ışığın azaldığı elde çekim sınırı genel olarak 1/15 gibi ifade edilmektedir.

Uzun pozlama (long exposure) nedir sorusunun cevabını verebilmek için pozlama süresine yani enstantane hızına ve enstantane hızının fotoğrafı nasıl etkilediğine bakmamız gerekecektir.

Image by Vulture Labs Nikon D700 Exp. 20sn f/22@24mm ISO 200

Uzun Pozlama Çekimler için Bazı Önemli İpuçları

1. Öncelikle bulanık olabilecek bir uzun pozlamanın önüne geçmek ve görüntüyü sabitlemek için mutlaka tripod kullanmalısınız.

2. Deklanşöre basmak ve çekimi yapmak için mutlaka uzaktan kumanda kullanın. Böylelikle elinizle yaratacağınız titreşimin önüne geçmiş olursunuz.

3. Işığı tutmak için filtreler kullanın. Özellikle Neutral Density fitreler farklı stoplarda ışığı azaltmaktadırlar.

4. Uzun pozlama yaparken F değerini yükseltin ve kısık diyaframda çekim yapın. ISO’yu minimum seviyede tutmaya çalışın.

5. 30 saniye ve üstü uzun pozlamalar için “Bulb” modu kullanın. “B” Bulb mod sayesinde istediğiniz süre kadar pozlama yapabilirsiniz.

6. Pozlama ne kadar uzun olursa fotoğrafta o kadar gürültü ortaya çıkacaktır. Gürültüyü azaltmak için RAW (ham) formatta çekim yapın. Böylelikle Lightroom ve Adobe Camera Raw gibi programlarda çektiğiniz RAW format fotoğrafı işleyerek gürültüyü en aza indirebilirsiniz.

7. Mutlaka hava kararmadan önce çekim yapacağınız noktada konuşlanmaya çalışın. Böylelikle karanlığa doğru kadrajınızı ayarlamak yerine hava kararmadan önce fotoğrafını çekeceğiniz alanı doğru bir açıyla görmüş olursunuz.

8. Ve çekim esnasında titreşim yaratmaması ve çektiğimiz karelerde netlik kaybına yol açmaması için VR (Vibration Reduction) titreşim azaltma özelliğini mutlaka kapatmalıyız.

Image by Alexander Kesselaar Nikon D700 Exp. 30sn f/7.1@17mm ISO 200

Yanımızda Hangi Ekipmanları Bulundurmalıyız?

Fotopedi olarak gerekli gördüğümüz ekipmanları aşağıda sıralamaya çalıştık.

  • Tripod: Yanınızda mutlaka olmalıdır. Tripodsuz çekim yapmayı bence aklınızdan bile geçirmeyin.
  • Geniş açı ve/veya Telephoto lens: Ekipman olarak elinizde varsa ikisini de yanınızda bulundurmanızda fayda var. Merak etmeyin Nikon‘un elinizdeki kit lensleriyle bile güzel kareler çekebilirsiniz.
  • Kablolu yada kablosuz kumanda: Kumandanız yoksa zamanlayıcı ayarlayıp gecikmeli çekim yapabilirsiniz. Aksi takdirde çekim sırasındaki deklanşöre basarken bile yarattığınız titreşim fotoğraflarınıza etki edecektir.
  • Batarya: Bataryanızı mutlaka kontrol edin. Dolu değilse doldurun veya yanınıza yedek batarya alın.
  • Hafıza kartı : Batarya gibi hafıza kartınızıda kontrol etmenizde yarar var. Yedekli gitmek veya boş bir sd kartla çekime gitmenizde fayda var.
  • Büyük boy buzdolabı poşeti: Ne gerek var buna şimdi demeyin. Düşünsenize havai fişek gösterisinden saatler önce kendinize güzel bir yer bulmuş ve tripodunuzu kurmuşsunuz ve gösteri sırasında yağmur çiselemeye başladı. Düşünmesi bile kötü… Üzerine titrediğimiz gözümüz gibi baktığımız makinamızın ıslanmasını tabiki istemeyiz.

Fotopedi Bonus : Fotoğraflarımızda istediğimiz renk sıcaklığını yakalamak için en uygun zamanlar “Altın Saat” diye tabir edilen güneşin doğuş ve batış saatleridir. Neden bu saatler derseniz? Cevabı ve daha fazlası için En Güzel Manzara Fotoğrafı Çekmek için 10 Altın Kural yazımızı ayrıca okumanızı tavsiye ederiz.

Uzun pozlama ipuçlarından sonra biraz daha ilham almak ve farklı uzun pozlama teknikleriyle çekilmiş birbirinden farklı fotoğrafları incelemek için Uzun Pozlama Nedir? En Güzel Uzun Pozlama Fotoğraf Örnekleri yazısına bakabilirsiniz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

Görüşler

3 comments on “Uzun Pozlama Nasıl Yapılır? Uzun Pozlama İpuçları

  1. Elinize sağlık çok aradığım bir özellikti, ellerinize sağlık…

  2. cep telefonunda uzun pozlama yapamıyor muyuz?

  3. Avatar for Alper Orus

    Berke Çağdaş Çelikkol

    Yazınız çok acıklayıcı olmuş. Başlangıç için D3000 düşünmekteyim, fakat uzun pozlama için bu aleti pek önermiyorlar. Siz ne düşünüyorsunuz ?

Cevap Yazın