Etiket: exposure

ND Filtre Nedir? Nasıl Kullanılır?

ND filtre nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Bir fotoğraf ekipmanı olarak ND filtrelerin nasıl kullanıldığına ve bu filtrelerin çeşitlerini ve ışığı azaltma derecelerine göre nasıl numaralandırıldıklarını bu yazıda detaylandırmaya çalışacağız. Lens filtreleri arasında itibarı en düşük olan ND filtrelerle güneş ışığının yoğunluğunu en doğru şekilde ayarlayabilirsiniz. Yani ND filtrelerin özelliği ışık yoğunluğunu sensöre…

Devamını Okuyun

Fotoğrafçılıkta HDR Nedir ve Ne İşe Yarar?

Fotoğrafçılıkta HDR – High Dynamic Range (Yüksek Dinamik Aralık) – nedir ve ne işe yarar? Bu yazıda hem genel olarak teknolojik ürünlerde hem de konumuz gereği fotoğrafçılıkta HDR nedir ve ne işe yarar detaylarına bakacağız. HDR, her ne kadar son yıllarda hayatımıza giren yeni bir terim gibi gözükse de, HDR Fotoğrafçılık, film günlerinden beri var…

Devamını Okuyun

Şelale Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Şelale fotoğrafı nasıl çekilir? Bunun için ihtiyacınız olan gerekli tüm detayları aktarmaya çalışacağız. Öncelikle belirtmeliyiz ki şelale fotoğrafları diğer fotoğraf türlerine göre çok daha fazla sabır ve emek istemektedir. Yazıya başlamadan önce buradaki bilgileri sadece şelale fotoğrafı için değil, tül etkisi vermek isteyeceğiniz akan ve harekete sahip bütün sular için kullanabileceğinizi belirtelim. Şelale, akarsu yatağının, dike yakın bir…

Devamını Okuyun

Gündüz Uzun Pozlama Nasıl Yapılır?

Uzun pozlama tekniğini kullanarak gündüz saatleri dahilinde, yani güçlü ışıkta da farklı kareler üretebiliriz. Gündüz uzun pozlama nasıl yapılır şimdi kısaca anlatmaya çalışalım. Kullandığımız fotoğraf makinesinin özelliklerine göre uzun pozlama süreleri farklılık gösterecektir. Genel olarak 30sn ile 1/8000 aralığını ele alırsak, artık ışığın azaldığı ve elde çekim sınırının aşıldığı nokta için enstantane hızı olarak 1/15’i (saniyenin 15 de biri)…

Devamını Okuyun

Keskin ve Net Uzun Pozlama Fotoğraflar için 4 Önemli İpucu

Keskin ve net uzun pozlama fotoğraflar çekmek için bu yazımızda bazı önemli ipuçlarını aktarıyor olacağız. Uzun pozlama fotoğrafçılık durağan bir görselde zamanın geçişini göstermeyi mümkün kılar. Teknik olarak detaylandırmak gerekirse, fotoğraflarda hafif ışıkta hareket eden bir objenin yaymış olduğu hareket hissi, uzun pozlanarak mevcut ışığın hüzmeleriyle fotoğrafa aktarılır. Tabi bunu yaparken ortaya çıkan hareketli öğelerin bulanık gözükmesi ve fotoğrafta diğer…

Devamını Okuyun

Histogram Nedir? Fotoğrafçılıkta Nasıl Kullanılır?

Histogram, fotoğraf çekimi veya sonrasında fotoğrafı detaylı bir şekilde inceleyebilmenizi, anlayabilmenizi sağlayan en önemli değerlendirme grafiklerinden birisidir. Aslında matematiksel bir terim olarak karşımıza çıkan histogram, fotoğrafçılık alanında piksellerin ışık değerleri ile oluşturulmuş grafiğinden başka birşey değildir. Bu sayede fotoğraflarınıza ait hızlı değerlendirmeler yapabilir ve buna göre makine ayarlarıyla oynayarak ışık değerlerini tekrar gözden geçirebilirsiniz. Histogram kelimesine anlam olarak baktığımızda Yunanca histos…

Devamını Okuyun

HDR Fotoğraf Nasıl Çekilir?

HDR fotoğraf nasıl çekilir ve HDR fotoğraf çekim teknikleri nasıldır? Bu yazıda kısaca HDR fotoğraf konusuna değineceğiz. Öncelikle HDR nedir hatırlayalım. HDR (High Dynamic Range), kadrajın aynı olduğu ve farklı pozlanmış 3-5 veya 7 fotoğrafın yazılım aracılığıyla karanlık ve aydınlık yerleri belli bir mantık dahilinde yeniden değerlendirilerek dördüncü ve göze hitap eden tek bir fotoğraf haline getirilmesidir. Kısaca HDR fotoğraf nedir için…

Devamını Okuyun

Havai Fişek Fotoğrafı Çekmek için 10 Önemli İpucu

Havai fişek fotoğrafı çekmek için bazı önemli ipuçlarını bu yazıda bulabilirsiniz. Havai fişek fotoğrafı çekmek, eğer bazı detaylara dikkat edilirse aslında çok da zor olmayan bir fotoğraf çekim tekniği gerektirmektedir. Havai fişek fotoğrafı çekmek özellikle 29 Ekim gibi milli bayram kutlamalarında, yılbaşı gibi özel günlerde ya da büyük şehirlerdeki özel gösteriler sonrasında mümkün olabilmektedir. Bu havai fişek…

Devamını Okuyun

Pozlama Telafisi Nedir? (Exposure Compensation)

Fotoğrafçılıkta pozlama telafisi nedir? İng. exposure compensation kelime bütününün karşılığı olarak yerleşmiş olan pozlama telafisi, kullandığınız fotoğraf makinesinin otomatik pozlamasının yanıldığı durumlarda kullanabileceğeniz ya da bir başka deyişle makinenin ışığa aldanıp hatalı ölçüm yaptığı durumlarda yapılan otomatik ölçüme müdahale edilmesine denir. Pozlama telafisi genelde EV ile ifade edilir. EV teriminin karşılığı ise exposure value yani pozlama…

Devamını Okuyun

Yıldız İzleri Time Lapse Video [Star Trails]

Açık bir gökyüzünde yıldızları izlerken bulb modda yaklaşık 1 saate yakın uzun pozlanabilen yıldızlar, doğru teknikler uygulandığında sonuçları güzel ve keyifli fotoğraf karelerini yani yıldız izlerini [star trails] oluştururlar. Bugün uzun pozlama tekniği olarak yıldız izlerini temel alan bir time lapse videoyu sizlerle tanıştırıyor olacağız. Bildiğiniz üzere arka arkaya belirli aralıklarla çekilmiş fotoğraf karelerinin birleştirilmesi…

Devamını Okuyun

North Carolina’da Yıldız İzleri (Star Trails Time Lapse)

Fotoğraf çekim teknikleri arasında kuşkusuz en çok ilgi çeken uzun pozlama ve uzun pozlama denildiğinde ise yıldız izlerini pozlamak ön plana çıkmaktadır. Açık bir gökyüzünde yıldızları izlerken bulb modda yaklaşık 1 saate yakın uzun pozlanabilen yıldızlar, doğru teknikler uygulandığında sonuçları güzel ve keyifli fotoğraf kareleri oluşturmaktadır. Arka arkaya belirli aralıklarla çekilmiş fotoğraf karelerinin birleştirilmesi ile…

Devamını Okuyun

Neutral Density (ND) Filtre ile Çekilmiş En İyi 10 Fotoğraf

Türkçesi doğal yoğunluk filtresi olarak çevirilen Neutral Density yani ND Filtrelerin ne olduğuna ve bir fotoğraf ekipmanı olarak ND filtrelerin hangi alanlarda kullanıldığına, Doğal Yoğunluk Filtresi – ND (Neutral Density) Filtre Nedir? Ne İşe Yarar? yazısında ayrıntılı bir şekilde değinmiştik. ND (Neutral Density) filtreler gri ve siyah cama sahip olup pozlamayı düşüren bir etkiye sahiptirler. Işığın doğal…

Devamını Okuyun