Keskin ve Net Uzun Pozlama Fotoğraflar için 4 Önemli İpucu

Keskin ve net uzun pozlama fotoğraflar çekmek için bu yazımızda bazı önemli ipuçlarını aktarıyor olacağız.

Uzun pozlama fotoğrafçılık durağan bir görselde zamanın geçişini göstermeyi mümkün kılar. Teknik olarak detaylandırmak gerekirse, fotoğraflarda hafif ışıkta hareket eden bir objenin yaymış olduğu hareket hissi, uzun pozlanarak mevcut ışığın hüzmeleriyle fotoğrafa aktarılır.

Tabi bunu yaparken ortaya çıkan hareketli öğelerin bulanık gözükmesi ve fotoğrafta diğer alanların net kalması göze oldukça hoş gelen ve yaratıcı fikirlerle zenginleşebilecek kompozisyonların oluşmasını sağlar.

Uzun pozlamanın en önemli dezavantajlarından birisi maalesef çekim esnasında statik (durağan) objelerin de bu bulanıklıktan nasibini almasıdır. Keskin ve net uzun pozlama fotoğraflar için fotoğraf makinesinin hareketini engelleyecek ve bu alanların daha net olmasını sağlayacak tavsiyeleri yazının devamında bulabilirsiniz.

Keskin ve Net Uzun Pozlama Fotoğraflar için Önemli Tavsiyeler

Keskin ve Net Uzun Pozlama Fotoğraflar için 4 Önemli İpucu

Tripod kullanın!

Her şeyden önce yetersiz ışık kaynağı olduğunu biliyoruz. Eğer net uzun pozlama fotoğraflar çekmek istiyorsak hiçbir şekilde fotoğraf makinesini sarsmayacağız ve titretmeyeceğiz. Fotoğraf makinesini elinizde tutuyorsanız bunun enstantane tarafında bir sınırı olduğunu bilmeniz gerekiyor. Herkes için bu sınır değişse bile genel kabul görmüş elde çekim sınırı 1/60 şeklindedir.

Ancak fotoğraf makinesini titreten bir yapıya sahip biriyseniz o zaman enstantane değerlerini 1/200 – 1/250 civarında tutmanız gerekebilir. Gece fotoğrafı çekiminde ortam ışığı az olduğundan zaten daha uzun enstantane süreleri kullanmamız gerekecek. Sadece 1 (bir) saniye bile uzun pozlama yapılacaksa tireme sorununun üstesinden gelebilmemiz için mutlaka bir adet tripod bulundurmamız gerekiyor.

Uzaktan Kumanda Kullanın!

Fotoğraf makinesinin titremesini azaltmak için tripod kullansanız bile deklanşöre basma eyleminin de bir sarsıntı yaratabileceğini unutmayın. Bunu önüne geçmeniz için öncelikle fotoğraf makinenizin deklanşör modlarından otomatik zamanlama seçeneğini 2 saniye gecikmeli şekilde ayarlayabilirsiniz.

Bir diğer kalıcı çözümlerden birisi de uzaktan ya da kablolu kumanda ile çekim yapmaktır. Kullandığınız DSLR fotoğraf makinesine göre oldukça uygun fiyatlarda satılan bu aksesuarlar ile net uzun pozlama fotoğraflar için önemli bir yatırım yapmış olursunuz.

Manuel Netleme Özelliğini Kullanın!

Günümüz dijital SLR fotoğraf makinelerinde otomatik netleme sistemleri gerçekten mükemmel şekilde çalışıyor. Özellikle ölçümleme ve nokta tespitleri kullanıcıya kolaylık sağlarken fotoğrafın keskin ve net olması için önem teşkil ediyor.

Uzun pozlama yaparken bu avantajlı durum tersine dönebilmektedir. Düşük ışıklı ortamlarda ve gece çekimlerinde kullandığınız makinenin otomatik netleme sistemi odaklanabilecek öğeler aramaya başlar ve ışıklı ortamlarda gösterdiği yararlı etkiyi gösteremez.

Keskin ve Net Uzun Pozlama Fotoğraflar için Önemli Tavsiyeler

Bu durumda eğer otomatik netleme sistemi sizi tatmin etmiyorsa manuel odaklama yapabilirsiniz. Ya da otomatik netlemenin efektif çalışabilmesi için fener kullanıp odak noktalarını belirleyebilir, ardından feneri kapatsanız bile bu noktalar kalıcı olacaktır. Benzer bir durumu ND filtre takmadan önce de gerçekleştirebilirsiniz. ND filtreyi takmadan önce kadrajınızı belirleyip, otomatik netleme alanlarını belirlersiniz, ya da manuel netlersiniz. Ardından filtreyi takınca fotoğraf odak noktalarını bilecek ve net uzun pozlama fotoğraflar elde etmiş olacaksınız.

Lensinizin En Keskin Diyafram Noktasını Bulun!

Her lensin bir sıcak noktası vardır, yani sunduğu en keskin diyafram noktaları mevcuttur. Bunu kullanarak gözlemleyebilir ya da ilgili lense ait profesyonellerin incelemelerini takip edebilirsiniz.

Evet diyafram değerini kısarak daha uzun pozlayarak fotoğraflar çekebilirsiniz ancak f değerini yükselltiğinizde diğer taraftan kırınım (diffraction) etkisi yaratmış ve maalesef fotoğraflarınızın netliğini azaltmış olacaksınız.

Kısa bir örnek olarak kullandığınız lensin maksimum diyafram değerinin (örn : f/1.8) 2 veya 3 tam f-stop üstü gibi kaba bir hesap yapabilirsiniz. Bu durumda lensinizin en geniş diyafram açıklık değerine göre bu rakam f/4 ile f/11 arasında değişecektir.

Genel olarak kabul edilen aralık çoğu lens için f/5.6 ile f/8 arasındadır. Ya da daha keskin ve net uzun pozlama fotoğraflar için lensinizin keskin noktasını kullanmanız doğru olacaktır.

Değerlendirme

Uzun pozlama fotoğraflar çekmek sabır istediği kadar sanatı ortaya çıkarmak için belirli teknikleri ve aksesuarları kullanmayı fazlasıyla gerektirmektedir. Net uzun pozlama fotoğraflar için ise belirli bir dengede keskinlik ve bulanıklığı beraber ortaya çıkarmak gerekir.

Umarız yukarıda belirttiğimiz bu maddeler sizlerin uzun pozlama fotoğraflarını daha keskin ve net hale getirmek için faydalı olur. Elbette eklemek istediklerinizi yorumlarınızda dile getirebilir ve katkıda bulunabilirsiniz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın