Havai Fişek Fotoğrafı Çekmek için 10 Önemli İpucu

Havai fişek fotoğrafı çekmek için bazı önemli ipuçlarını bu yazıda bulabilirsiniz. Havai fişek fotoğrafı çekmek, eğer bazı detaylara dikkat edilirse aslında çok da zor olmayan bir fotoğraf çekim tekniği gerektirmektedir.

Havai fişek fotoğrafı çekmek özellikle 29 Ekim gibi milli bayram kutlamalarında, yılbaşı gibi özel günlerde ya da büyük şehirlerdeki özel gösteriler sonrasında mümkün olabilmektedir.

Bu havai fişek gösterileri arasında tarih ve saatini en iyi bildiğimiz, buna göre konum alabileceğimiz, artık İstanbul’da gelenek halini almış 29 Ekim 2014 tarihinde 19.00 – 20.00 saatlerinde Kız Kulesi ve Boğaz Köprüsü arasında gerçekleştirilen ışık ve havai fişek gösterisidir. Bu ve benzer günlerde havai fişek fotoğrafı çekmek için nasıl hazırlanmanız gerektiğini anlatan maddeleri aşağıda bulabilirsiniz.

Havai Fişek Fotoğrafı Çekmek için Gerekli Hazırlıklar

Havai Fişek Fotoğrafı Çekmek 00

Nikon D90 | Nikon 18-55mm f/3.5-5.6 | ƒ/11 | 18mm | 4sn | ISO200

1. Konumunuzu Belirleyin

Muhtemelen daha ışık ve havai fişek gösterisi başlamadan düşünmeniz gereken ve  önceden belirlediğiniz yere gidip insanların önünüzden geçemeyeceği ve fotoğraf karesine almayı planladığınız objeleri gören bir noktadan yer tutmanızda fayda var. Uzun pozlama yapacağınız için önünüzden kesinlikle kimsenin geçmemesi gerekiyor.

İstanbul Cumhuriyet Bayramı gösterilerinde iyi bir yer kapmak için şu lokasyonlarda yer almanız tavsiye edilir.  Anadolu yakasında Kuzguncuk, Paşalimanı, Üsküdar, Salacak, B.Çamlıca ve Nakkaş Tepe‘den Avrupa yakasında ise Ortaköy, Beşiktaş, Dolmabahçe, Fındıklı.

2. Tripod Kullanmak

Eğer konumunuzu belirlediyseniz havai fişek fotoğrafı çekmek için ikinci ve olmazsa olmaz önceliğiniz tripod kullanımı olacaktır. Tripodsuz çekim yapmayı aklınızdan bile geçirmeyin. Eğer elde çekim yaparsanız fotoğraflarınız bulanık (flu) çıkacaktır.

3. Kablolu ya da Kablosuz Kumanda Kullanmak 

Konumunuzu belirlediniz ve bir tripod aracılığıyla çekim yapacağınız fotoğraf makinenizi sabitlediniz. Havai fişek fotoğrafı çekmek, çok uzun olmasa bile belirli aralıklarda uzun pozlama yapmayı gerektirdiği için deklanşöre basarken bile yaratacağınız titreşim fotoğraflarınıza etki edecektir.

Bu yüzden kablolu veya kablosuz uzaktan kumanda yardımıyla çekimlerinizi yapmanızı tavsiye ederiz. Eğer uzaktan kumandanız yoksa 2 veya 10 saniyelik otomatik gecikmeli zamanlayıcı kullanarak çekimlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

4. Lens Tercihi

Havai fişek fotoğrafı çekmek için hem geniş açı hem de zoom lens kullanabilirsiniz. Ekipman olarak elinizde varsa ikisini de yanınızda bulundurmanızda fayda var. Merak etmeyin Nikon‘un elinizdeki kit lensleriyle bile güzel kareler çekebilirsiniz.

Burada önemli olan kadrajınızı belirlemeniz ve fotoğraf karesine sığdırmak istediklerinize göre bir odak uzaklığı oluşturmanızdır. Örnek vermek gerekirse Ortaköy Meydan’da tam köprü altında geniş açı bir lens tercih edebilirsiniz. Ancak Çamlıca Tepesi’nden çekim yapacaksanız minimum 50mm odak uzaklığı yani prime veya zoom lens ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Bu maddeyi doğal olarak çekim yapacağınız konuma göre ekipman taşımak şeklinde tamamlayabiliriz.

5. Pil ve Hafıza Kartı 

Fotoğraf makinenizin pilini mutlaka kontrol edin. Dolu değilse doldurun veya yanınıza yedek pil alın. Unutmayın havai fişek fotoğrafı çekmek her fotoğraf karesinde uzun pozlama yapacağınız için pil tüketimini artırır.

Pil kontrolü ile beraber hafıza kartınızı da kontrol etmenizde yarar var. Yedek hafıza kartı alarak çekime gitmenizde fayda var.

Havai Fişek Fotoğrafı Çekmek  01

Nikon D7100 | Nikon 17-35mm f/2.8-4 | ƒ/11 | 32mm | 5sn | ISO100

6. Manuel Çekim Modunu Kullanın

Manuel çekim modu, sizin doğru pozlama yapabilmek için uygun gördüğünüz enstantane ve diyafram değerlerini ISO ile beraber atayabileceğiniz çekim modudur. Havai fişek fotoğrafı çekmek için ayarlar neredeyse belli olduğundan DSLR fotoğraf makinenizi “M” moduna getirip değişiklikleri kendiniz yapabilirsiniz.

7. Düşük ISO Kullanın

En yüksek görüntü kalitesi elde edebilmek için ISO hassasiyetini aşağı çekin. En düşük ISO değerini kullanın. Böylelikle çekeceğiniz fotoğraf karelerinde kumlanma ve gürültüyü doğal olarak azaltmış olacaksınız. Ayrıca flaşınızın kapalı olması gerektiğini de belirtmiş olalım.

8. Lensin Titreşim Özelliğini Kapatın

Havai fişek fotoğrafı çekmek için öncelikle lensimizin varsa VR (Vibration Reduction) titreşim azaltma özelliğini mutlaka kapatmalıyız.  Aksi halde çekim sırasında titreşim yaratacak ve karelerimizde netlik kaybına yol açacaktır. Zaten tripod kullanırken bu özelliğe ihtiyacımız yoktur.

9. Pozlama Nasıl Olmalı?

Artık diyafram ve enstantane ayarlarına geçebiliriz. Doğru pozlama yapabilmek için yukarıdaki makine ayarlarından sonra diyafram ve enstantane ikilisi sizin çekimlerinizde belirleyici rol oynayacaktır.

Havai fişek fotoğrafı çekmek için f/8 ile f/16 arasında bir diyafram aralığı ve 4 ile 10 saniyelik enstantane hızları yeterli olacaktır. İlk çekimlerinizde belirli adımlar izleyip sonuçlara bakarak ilerleyebilirsiniz. Örneğin  f/11 ve 4 saniye ile başlayabilir ve sonuçlar sizi tatmin etmezse enstantane değeri üzerinde oynayabilirsiniz.

Beyaz dengesi için çok fazla düşünmeyin. RAW çekim yapın ve DSLR fotoğraf makineniz üzerinde AWB (Automatic White Balance) yani otomatik beyaz denge ayarını kullanın. Daha sonra fotoğraf işleme aşamasında arzu ederseniz beyaz dengesi seçeneklerini tekrar gözden geçirebilirsiniz.

Havai Fişek Fotoğrafı Çekmek 02

Nikon D90 | Nikon 18-55mm f/3.5-5.6 | ƒ/11 | 18mm | 4sn ISO200

10. Buzdolabı Poşeti

Ya yağmur yağarsa! Özellikle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Sonbahar aylarına denk geldiği için yağmur yağma ihtimalini göz önünde bulundurup, büyük boy bir buzdolabı poşeti getirmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca bkz. “Yağmurda Fotoğraf Çekme İpuçları

“Cumhuriyet Coşkusu” Fotoğraf Yarışması 2014

Havai fişek fotoğrafı çekmek için 10 önemli ipcunu yukarıda gibi sıralamaya çalıştık. Atladığımızı düşündüğünüz maddeler varsa yorumlarınızla yazıya faydalı olabilirsiniz.

Eğer paylaşmak istediğiniz havai fişek fotoğrafları varsa bunun için Türk Nikon’un Facebook duvarında yayınlanmasını istediğiniz fotoğrafları, bizlere Kullanılan Nikon Fotoğraf Makinesi, Nikon Lens ve EXIF bilgileri ile göndermeniz yeterli olacaktır. Daha detaylı bilgi için lütfen “Facebook Fotoğraf Paylaşımı” yazısına bakınız.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın