Etiket: ışık

Time Lapse Fotoğraf Tekniği İpuçları

Fotoğrafçılık türleri arasında özellikle manzara, çevre, yaşam ve hava fotoğrafçılığı açısından çeşitli örneklerini gördüğümüz Time Lapse, zaman ve tecrübe gerektiren ve fotoğrafçının ince hesaplar sonucu oluşturduğu bir kayıttır. Bu yazıda Time Lapse çekimlerinizde dikkat etmeniz gerektiren çeşitli ipuçlarından bahsedeceğiz. “Time lapse nedir?” sorusuna verilebilecek en güzel yanıt “hızlandırılmış çekim” veya “zaman atlamalı çekim tekniği” şeklinde…

Devamını Okuyun

ND Filtre Nedir? Nasıl Kullanılır?

ND filtre nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Bir fotoğraf ekipmanı olarak ND filtrelerin nasıl kullanıldığına ve bu filtrelerin çeşitlerini ve ışığı azaltma derecelerine göre nasıl numaralandırıldıklarını bu yazıda detaylandırmaya çalışacağız. Lens filtreleri arasında itibarı en düşük olan ND filtrelerle güneş ışığının yoğunluğunu en doğru şekilde ayarlayabilirsiniz. Yani ND filtrelerin özelliği ışık yoğunluğunu sensöre…

Devamını Okuyun

TimeLapse Nedir ve Nasıl Çekilir?

TimeLapse Nedir ve Nasıl Çekilir? Time Lapse uygulaması nedir? Bu sorulara gereken yanıtları yazı içerisinde ayrıntılı bir şekilde bulabileceğinizi belirtiriz.  “Time lapse nedir?” sorusuna fotoğraf ve video arasında görselliğe sahip “hızlandırılmış çekim” veya “zaman atlamalı çekim tekniği” şeklinde bir yanıt verebiliriz. Bugün itibariyle artık kullandığımız DSLR ya da aynasız fotoğraf makineleri yanısıra yeni akıllı telefonlarda bile timelapse…

Devamını Okuyun

Şelale Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Şelale fotoğrafı nasıl çekilir? Bunun için ihtiyacınız olan gerekli tüm detayları aktarmaya çalışacağız. Öncelikle belirtmeliyiz ki şelale fotoğrafları diğer fotoğraf türlerine göre çok daha fazla sabır ve emek istemektedir. Yazıya başlamadan önce buradaki bilgileri sadece şelale fotoğrafı için değil, tül etkisi vermek isteyeceğiniz akan ve harekete sahip bütün sular için kullanabileceğinizi belirtelim. Şelale, akarsu yatağının, dike yakın bir…

Devamını Okuyun

Fotoğrafta Işık Nedir? Türleri ve Kullanım Alanları Nasıldır?

Fotoğrafta ışık, ön görüleceği üzere en temel ve belirleyici unsurlardan birisidir. Işık bir fotoğrafın olmazsa olmazlarındandır. Fotoğrafçılığın temeli olarak kabul edilen ışık, fotoğrafı çeken kişinin kullanmayı iyi bilmesi sayesinde, oluşacak görselin de kalitesini belirleyen en önemli etkenlerden birisidir. Bu yüzden ışığı yakalamayı, ölçmeyi ve fotoğraflamak istediğimiz objenin etrafında dönüşünü görmeyi öğrenmemiz gerekir. Peki fotoğrafta ışık nasıl kullanılır? Işığın yönleri…

Devamını Okuyun

Gündüz Uzun Pozlama Nasıl Yapılır?

Uzun pozlama tekniğini kullanarak gündüz saatleri dahilinde, yani güçlü ışıkta da farklı kareler üretebiliriz. Gündüz uzun pozlama nasıl yapılır şimdi kısaca anlatmaya çalışalım. Kullandığımız fotoğraf makinesinin özelliklerine göre uzun pozlama süreleri farklılık gösterecektir. Genel olarak 30sn ile 1/8000 aralığını ele alırsak, artık ışığın azaldığı ve elde çekim sınırının aşıldığı nokta için enstantane hızı olarak 1/15’i (saniyenin 15 de biri)…

Devamını Okuyun

Havai Fişek Fotoğrafı Çekmek için 10 Önemli İpucu

Havai fişek fotoğrafı çekmek için bazı önemli ipuçlarını bu yazıda bulabilirsiniz. Havai fişek fotoğrafı çekmek, eğer bazı detaylara dikkat edilirse aslında çok da zor olmayan bir fotoğraf çekim tekniği gerektirmektedir. Havai fişek fotoğrafı çekmek özellikle 29 Ekim gibi milli bayram kutlamalarında, yılbaşı gibi özel günlerde ya da büyük şehirlerdeki özel gösteriler sonrasında mümkün olabilmektedir. Bu havai fişek…

Devamını Okuyun

Doğru Pozlama Nedir? Doğru Pozlama Nasıl Yapılır?

Doğru pozlama nedir? Fotoğrafçılıkta doğru pozlama fotoğraf çekme süresi boyunca ışığın uygun bir şekilde kullanılmasıdır. Fotoğraf çekim teknikleri açısından baktığımızda ise doğru pozlama; pozlamanın temel unsurları olan diyafram, enstantane ve ISO değerlerinin doğru kullanılıp, çekilmek istenen fotoğrafta ışığın olması gerektiği kadar alınması anlamına gelmektedir. Özellikle digital fotoğraf makinelerinin yaygınlaşmasıyla beraber çekilen fotoğrafların doğru pozlanıp pozlanmadığını belirleyen…

Devamını Okuyun

Yılbaşı Gecesi Fotoğrafları Öncesinde Dikkat Edilmesi Gereken 5 Detay

Bir senenin daha sonuna geldik ve yavaş yavaş yeni yıl hazırlıkları başlarken bu yazımızda yılbaşı gecesi fotoğraflarını çekmeden önce fotoğraf makinenizde unutabileceğiniz ve sonradan aklınıza geldiğinde pişman olabileceğiniz birkaç küçük detayı aktarmaya çalışacağız. Yılbaşı gecesi fotoğrafları her sene saat gece 24′ü vurmadan önce çekilen, özellikle aile fotoğraflarında herkesin tek bir fotoğraf karesinde gözüktüğü insan odaklı çekimlerden…

Devamını Okuyun

Nikon SB-300 Speedlight Flaş Duyuruldu, Özellikleri, Fiyatı

Nikon yeni giriş seviyesi flaş ünitesi Speedlight SB-300 modelini resmi olarak duyurdu. Nikon fotoğraf makineleri için tasarlanmış i-TTL desteği sunan fotoğraf makinesi üstü flaş birimi, her yerde bulabileceğiniz iki AAA alkali veya NiMH pil kullanır. Pillerle beraber toplam ağırlığı 120 gram olan oldukça hafif flaş birimi Nikon SB-300 Speedlight, DX format fotoğraf makinelerinde 18mm ve FX format fotoğraf makinelerinde 27mm’lik aydınlatma…

Devamını Okuyun

Doğal Yoğunluk (ND) Filtresi Kullanıyor musunuz? Anketi Snuçlandı

Türk Nikon haftalık anket serisinde geçen hafta sizlere doğa ve manzara fotoğrafçıları için vazgeçilmez ekipmanlardan birisi olan doğal yoğunluk filtresi, nd filtreler ile ilgili bir anket sorusu sormuştuk. ND Filtreler sayesinde dışarıdan gelen doğal ışığın yine doğal bir biçimde lensin içinden geçerek sensöre azalarak gitmesi sağlanmaktadır. Bu filtrelerin “neutral” yani “doğal” yoğunluk şeklinde yorumlanmasının en önemli sebeplerinden birisi ise sağlanan bu doğal ışığın…

Devamını Okuyun

Anket : Doğal Yoğunluk (ND) Filtresi Kullanıyor musunuz?

Türk Nikon haftalık anket serisinde geçen hafta sizlere Nikon’un yeni orta seviye dijital SLR fotoğraf makinesi Nikon D7100 hakkındaki izlenimlerinizi aldığımız Nikon D7100’ü Nasıl Buldunuz? Terfi Etmeyi Düşünür müsünüz? sorusunu sormuştuk. Bu hafta ise doğa ve manzara fotoğrafçıları için vazgeçilmez ekipmanlardan birisi olan doğal yoğunluk filtresi, nd filtreler ilgili bir anket sorusu sormak istiyoruz. ND Filtreler sayesinde dışarıdan gelen doğal ışığın yine doğal…

Devamını Okuyun