Yılbaşı Gecesi Fotoğrafları Öncesinde Dikkat Edilmesi Gereken 5 Detay

Bir senenin daha sonuna geldik ve yavaş yavaş yeni yıl hazırlıkları başlarken bu yazımızda yılbaşı gecesi fotoğraflarını çekmeden önce fotoğraf makinenizde unutabileceğiniz ve sonradan aklınıza geldiğinde pişman olabileceğiniz birkaç küçük detayı aktarmaya çalışacağız.

Yılbaşı gecesi fotoğrafları her sene saat gece 24′ü vurmadan önce çekilen, özellikle aile fotoğraflarında herkesin tek bir fotoğraf karesinde gözüktüğü insan odaklı çekimlerden oluşur. Yılbaşı gecesi fotoğraflarının temelinde insan ve portre fotoğraflar gelirken, gece çekimi, iç mekan, flaş kullanımı ve yılbaşı gecesi olması dolayısıyla yılbaşı süsü, yeni yıl hediye paketleri, noel baba figürler, yeni yıla girerken çekilen fotoğraflara ayrı bir güzellik katmaktadır.

yilbasi_gecesi_kamera_ayarlari

Nikon D7100, Canon 70D’yi Çekerken

Yılbaşı Gecesi Fotoğrafları Öncesi Dikkat Edilmesi Gereken 5 Detay

Yılbaşı gecesi ailece ya da sevdiğiniz arkadaşlarınızla toplandınız. Hem portre hem de yılbaşı süsleri için çekimler yapacaksınız. Yeni bir yıla gireceğiniz bu gecede kullandığınız fotoğraf makinesinin ayarlarında son çekimlerinizde bazı değişiklikler yapmış olabilirsiniz. Buna göre belki öncesinde dikkat edebileceğiniz aşağıdaki bazı tavsiyelerde bulunabiliriz.

1. Otomatik çekim olan “AUTO” mode üzerinde bırakın. 

nikon-auto-mode

Yılbaşı gecesinde sevdiklerinizin birbirinden ilginç hallerini fotoğraflarken makinanızı bir anda elinize alıp çekim yapmak durumunda kalabilirsiniz. Ne kadar “M” modda çeken biri olsanız dahi bazı durumlarda anı kaçırmamak için otomatik modu kullanmalıyız. Eğer ben hiç otomatik mod kullanmam diyenlerdensinz o zaman “P” modunu tercih edebilirsiniz.

2. Tarih ve Saat Kontrolünü Bir Daha Yapın

Belki de yılbaşı gecesi öncesi son kontrollerde mutlaka bakmanız gereken en önemli madde. Tarih ve saat kontrolünü yapıp doğru olduğundan emin olmalısınız. Çünkü yılbaşı gecesi çektiğiniz fotoğrafların tarih ve saati doğru atanmış olursa hem kendi fotoğraf saklama düzeniniz hem de sosyal medyada paylaşma durumunuzda size kolaylık sağlayacaktır. Özellikle Google+ ile paylaşanlar için fotoğrafın üzerindeki tarih ve saat bilgisi daha da önem taşımaya başladı.

3. Çektiğiniz Fotoğrafların Hangi Kalitede ve Boyutta Olacağına Tekrar Bakın

Çektiğimiz fotoğrafların kalitesi ve boyutunu kamera üzerindeki menülerden belirleyebiliyoruz. Eğer RAW + JPG çekebiliyorsanız bu şekilde ayarlayın. Hem düzenleyebileceğiniz hem de direkt kullanabileceğiniz iki format bulunsun. Ayrıca yine son bir kez kontrol etmenizde fayda var. Çünkü Normal, Fine vs. Raw, Jpeg, Raw + Jpeg ayarları gövde üzerindeki kısayol tuşlarıyla yanlışlıkla değişmiş olabilir.
nikon-image-quality
4. Beyaz Dengesinin “Otomatik (Auto)” Seçimde Olmasına Dikkat Edin

Eğer RAW çekiyorsanız sonra değiştirebileceğiniz bir ayar olmasına rağmen artık fotoğraf makinelerinin beyaz dengesi seçimlerinin “Auto” olması çoğu ortamda doğru karşılığı vermektedir. Bu yüzden White Balance’ın farklı ortam seçeneğinde kalmadığına ve otomatikte olduğuna emin olun.

5. Otomatik ISO, Kırmızı Göz ve Diğer Detaylar 

5. madde olmazsa olmaz değil ama en azından dikkate alabileceğiniz küçük detayları içeriyor. Artık fotoğraf makinelerinin çoğunda kırmızı göz düzeltme otomatik olarak aktif geliyor. Siz yine de portre ve toplu çekimler öncesi son bir kontrol yapabilirsiniz. Çekimlerde ISO’yu manuel olarak kontrol etmektense ilk etapta kamera menüsünden otomatikte başlatabilirsiniz. Ve biz söylesek bile fotoğraf çekmeye başladığınızda farkedeceğiniz üzere “Lens Kapağını” çıkarın 🙂

Yeni yılın sizlere ve ailenize sağlık ve mutluluk getirmesini dileriz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın