Fotoğrafçılık Öğrenmek

Fotoğrafçılık öğrenmek için ihtiyacınız olan tüm dersleri bu bölümde bulabilirsiniz. Temel fotoğraf teknikleri, fotoğraf çekme teknikleri, dijital fotoğrafçılık, fotoğraf makineleri ve ekipmanlar. Tüm bunların yanısıra fotoğrafçılık öğrenmek için gerekli olan fotoğraf düzenleme, işleme ve kataloglama programları Adobe Photoshop, Adobe Lightroom, Luminar 2018, ON1 Photo RAW gibi yazılımlar size bu süreçte yardımcı olacaktır.

Fotoğraf sanatı, insanın bakış açısını yalın bir şekilde sunduğu ve kendine özgü şekilde bu bakış açısını yansıttığı bir sanattır. Fotoğrafçılık nedir? sorusu için verebileceğimiz en güzel yanıt; kişinin gördüğü bileşenleri kendi altyapısal desteği sayesinde belirli tekniklerle görsel sanata dönüştürmesidir.

Fotoğrafçılık öğrenmek yazı dizisinde günümüzün en popüler konularından birisi olan dijital fotoğrafçılık ile ilgili tüm detayları bulabilirsiniz. Dijital fotoğrafçılığa başlarken bilmeniz gereken temel bilgiler yanısıra kendinizi geliştireceğiniz ve fotoğraf makinenizi daha iyi tanıyacağınız detayları da aktarıyor olacağız.
.
Fotoğrafa başlangıç için kendinize yeni bir DSLR veya aynasız fotoğraf makinesi aldınız. Fotoğrafçılık öğrenmek için makinenin kullanım kılavuzu yanısıra ilk bilgileri edinmek ve deneme yanılma yoluyla bol bol fotoğraf çekmek istiyorsunuz. Başlangıç niteliğinde bir rehber olmasını istediğimiz sayfada fotoğrafçılık terimleri ve çekim tekniklerinin harmanlanmış bir derlemesini bulacaksınız.

Fotoğrafçılık Öğrenmek için İlk Adımlar

Fotoğrafçılık öğrenmek için çok paralar harcamanıza ve mutlaka bir fotoğraf kursuna gitmenize hiç gerek yok. İçinde olmak istediğiniz ve sizde merak uyandıran konulara ilgiliyseniz ve hangi yolları izlemeniz gerektiğini gösteren bir rehber varsa işiniz gerçekten kolay.

Yeni bir fotoğraf makinesi aldınız ve adım adım fotoğrafçılık öğrenmek istiyorsunuz. Temel bilgiler ve fotoğraf çekim teknikleri konusunda az çok bilgi sahibisiniz ama fotoğraf makinesini iyi tanımıyorsunuz. İşte bu noktada genelde bir kenara atılan kullanım kılavuzları çok faydalı olmaktadır. Teknolojinin bize verdiği en güzel şeylerden birisi bu kullanım kılavuzlarını dijital olarak yanımızda PDF veya Ebook olarak taşıyabilme imkanıdır. Pratik yapmak ve fotoğraf makinesini daha iyi tanımak istediğinizde bu kullanım kılavuzları size hangi tuşun ne işe yaradığını anlatacaktır. Ayrıca sizin yapmak istediklerinizle yani çekmek istediğiniz fotoğrafla makineninizin yapabilecekleri arasında daha iyi bağlantı kuracak, ekipmanınızın ne kadar yeterli olduğunu daha iyi anlayacaksınız.

Bahsettiğimiz bu ilişkiyi daha iyi anlayabilmek için oldukça başarılı olan fotoğraf makinesi simülatörünü de kullanabilirsiniz. Bu sayede gerçek bir fotoğraf makinası kullanmadan önce kendinizi geliştirmeniz ve shutter harcamak yerine bu simülasyonla çeşitli denemeler yaparak teknik altyapınızı sağlamlaştırabilirsiniz. Elbette sizin kullandığınız fotoğraf makinesi ile aynı gözükmeyebilir ama emin olun fotoğrafçılık öğrenmek için ihtiyacınız olan temel bilgiler her fotoğraf makinesi için hemen hemen aynıdır.

Fotoğrafçılık Öğrenmek için Temel Bilgiler

Fotoğrafçılık öğrenmek için mevcut ışık koşullarına göre doğru pozlama yapabilmemiz gerekiyor. Fotoğraf çekim tekniklerinin ilk konusu olan temel bilgiler diyafram, enstantane ve ISO üçlüsünün kullanımı fotoğrafı etkileyen en önemli bileşenlerdendir. Bunun dışında fotoğrafçılıkta ışık, odak uzaklığı yanısıra fotoğraf makinelerinde bulunan ve bilinmesi gereken çekim modları, netleme seçenekleri ve beyaz ayarı gibi konuların detayları gibi unsurları da ilk etapta dikkate almamız gerekmektedir. Şimdi sırasıyla bakalım.

Fotoğrafçı gözüyle bakabilmek ya da fotografik bir bakış açısına sahip olabilmek elbette zaman isteyen ve uğraş gerektiren bir süreç. İyi ve güzel fotoğraf çekmek zaman istediği gibi bu süreç herkes için değişken olabiliyor.

Fotoğrafçılıkta kompozisyon büyük önem taşır. Elbette bu, okuyarak öğrenebileceğiniz ve hemen bir anda olmasını isteyebileceğiniz bir şeyden çok zamanla ve sabırla edindiğiniz bilgileri işleyerek, kullanarak kazanabileceğiniz bir yetenektir. Fotoğrafçılık öğrenmek için sahaya çıkmanız ve kompozisyonunuzu geliştirmeniz gerekir. Kadraj seçimi burada çok önemlidir. 1/3 kuralı, altın oran kullanımı ve konu anlatımının nasıl olduğu dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.

Fotoğrafçılık öğrenmek için ilk adımları atmaya başladınız. Yeteneklerinizi keşfetmek ve bu güzel hobiyi daha keyifli hale getirmek ve iyi bir fotoğrafçı olmak istiyorsanız bu rehberi sık sık ziyaret edin. Yorumlarınızla eklenmesini istediğiniz konuları belirtebilir, kafanıza takılan soruları sorabilirsiniz. Güncellenen bilgilerle ve yeni konularla bu rehberi daha zengin hale getirebiliriz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın