Güzel Fotoğraf Çekmek için 8 İpucu

Güzel fotoğraf çekmek için 10 ipucu. Bu yazıda daha iyi fotoğraf çekmek için çeşitli bilgileri ve ipuçlarını bulabileceksiniz.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte dijital fotoğraf makineleri ve cep telefonlarının yaygn bir şekilde kullanılmaya başlandı. Bu da hobi olarak fotoğrafçılığın daha çok kişi tarafından uygulanmasını sağladı. Günümüzde akıllı telefonlar aracılığıyla bile harika fotoğraflar çekilebiliyor.

Güzel fotoğraf çekmek ve doğru tekniklerle çekilmek istenen konuyu fotoğraflamak için basit, uygulanabilir çeşitli yöntemler olduğunu biliyoruz. İyi fotoğraf çekmeyi öğrenmek zaman ister. Sabırlı olmayı ve bu süre içerisinde devamlı öğrenmekle beraber, deneme yanılma yoluyla bol bol fotoğraf çekmeyi gerektirir. Bu noktada genel olarak daha iyi fotooğraf çekmek için dikkat edilmesi gerekenleri bir içerikte toplamaya çalıştık.

Daha güzel fotoğraf çekmek için birkaç önemli ipucu ile bu yazıda bilgileri güncellemeye çalışıyoruz. İşte güzel fotoğraf çekmek için 8 önemli ipucu!

Daha iyi Fotoğraf Çekmek için 8 İpucu

Güzel Fotoğraf Çekmek için 8 İpucu

1. Fotoğraf Makinesini Doğru Tutmak

İyi fotoğraf çekmek için araştırma yapmadan önce makinenizi nasıl tutmanız gerektiğini bilmelisiniz. Fotoğraf makinesini doğru bir şekilde tutmak istediğiniz çekim tekniklerini uygulanırken önemlidir. Çekim yaparken sol el avuç içi yukarı bakacak ve öne doğru açılarak makine denge noktası avuç içine tam oturtulmalıdır. Bkz. Fotoğraf makinesi nasıl tutulur.

2. Doğru Pozlama Değerleriyle Çekim

Fotoğraf çekim teknikleri açısından baktığımızda en önemli unsurlardan birisi doğru pozlama değerlerinin nasıl uygulandığıdır. Pozlama işlemi basitçe ışığı makine aracılığı ile nasıl kaydettiğinizdir. Doğru pozlama için diyafram ve enstantane yanısıra ISO değişkenini iyi kullanmak gerekir. Işığın sensöre ya da filme ne kadar sürede gireceğini enstantane, ne kadar miktarda gireceğini ise diyafram belirler. Düşük ışıklı ortamlar ve bu ikisinin yetmediği durumlarda üçüncü bileşen ISO kullanımını doğru yaparak istediğiniz pozlamayı elde edebilirsiniz.

3. Işık Kaynaklarının Kullanımı

Fotoğrafçılıkta ışık, fotoğrafı çeken kişinin kullanmayı iyi bilmesi sayesinde, oluşacak görselin de kalitesini belirleyen en önemli etkenlerden birisidir. Fotoğrafçı doğal ve yapay ışıkta nasıl çekim yapacağını bilmelidir. Bu yüzden ışığı yakalamayı, ölçmeyi ve fotoğraflamak istediğimiz objenin etrafında dönüşünü görmeyi öğrenmemiz gerekir. Önünüzdeki bir objeyi fotoğraflayıp yolunuza devam etmek yerine aynı obje / konu için farklı açıları mutlaka deneyin. Zamanla gözünüz, ışığın fotoğrafınız için olabilecek en güzel yönünü otomatik olarak yakalıyor olacak.

4. Fotoğrafta Kompozisyon

Fotoğrafta kompozisyon oldukça önemlidir. İyi bir kompozisyon için fotoğrafta ilgi odağını nasıl belirlediğiniz yani konuyu nasıl öne çıkardığınız önem taşır. Fotoğraftaki hareketi vurgulamak için kullanılabilecek enstantane hızları çekim tekniği açısından dikkat edilmeli diğer taraftan ritmi bozan objeleri fotoğraf karesinde bulundurup bulundurmamayı doğru yorumlamanız gerekiyor. Bu yüzden öncelikle fotoğraf çekmek için konuyu nasıl belirlediğinize ve tekniğinizi o konuya ne kadar uygun halde kullandığınıza bakmalısınız.

Güzel Fotoğraf Çekmek için 8 İpucu

5. Perspektif

Fotoğrafta konu kadar perspektifte önemlidir.  Özetle Perspektif, üç boyutlu dünyadaki derinlik ve uzaklık hissini iki boyutta hissetmemizi ve algılamamızı sağlar. Perspsektifi belirleyen en önemli unsur objeye olan uzaklıktır. Konuya yaklaştıkça derinlik etkisi artar. Dolayısıyla harika fotoğraf çekmek için perspektif kullanımı önem taşır. Fotoğrafçılıkta Bokeh, alan derinliği, sığ alan derinliği gibi konularda uzmanlaşarak perspektifi yönetmeyi daha iyi başarabilirsiniz.

6. Konuya Yaklaşın

Eğer çektiğiniz fotoğrafları yeterince iyi bulmuyorsanız demek ki konuya oldukça yakın değilsiniz. Fotoğraf çekmeye yeni başladığınızda bakış açınız oturana kadar, kadrajınız, konunun bütünlüğü, fotoğraf karesindeki öğeler dağınıklık gösterebilir. Çekmeyi düşündüğünüz fotoğraf karesinde odakladığınız ya da sizin için konuyu oluşturan objeye veya canlıya biraz daha yaklaşmanız durumunda; çerçeveyi esas konuyla doldurmuş olursunuz ve fotoğrafınıza doğal olarak zenginlik katmış olursunuz. Her iki türlü denemeler yapıp, fotoğraflarınızı karşılaştırın. Konuya yakın olmanızın farkını göreceksiniz.

7. Doğru Aksesuar Kullanımı

Tripod, flaş, filtreler gibi fotoğraf çekmek için her zaman yanınızda olsun. Yeni başladığınız fotoğrafçılık serüveninizde daha hızlı gelişmenizi bu ekipmanlar sağlayacaktır. Uzun pozlama, gündüz uzun pozlama gibi çeşitli fotoğraf tekniklerini kullanmak istediğinizde bu ekipmanlara ihtiyacınız olacaktır.

8. Daha Çok Fotoğraf Çekin

Bunu çoğu kişiden duymuşsunuzdur. Evet profesyoneller ya da uzun süre fotoğraf çekmiş olan kişiler yanlış söylemiyorlar. Fotoğrafçılığınızı geliştirmenin en iyi yolu her gün fotoğraf çekmekten ve teknik bilgilerinizi geliştirmekten geçiyor. Bol bol değişik konu ve teknikleri deneyin, hızlı enstantane, yavaş enstantane, yüksek iso, dar veya geniş alan derinliği gibi çekim teknikleri çalışın. Fotoğraf çekmekten, shutter harcamaktan çekinmeyin! Bol Bol fotoğraf çekin, zamanınızı daha çok vizörün arkasında geçirin. Böylelikle hem bakış açınızı zenginleştirmiş olacak hem de fotoğraf stilinizi de doğal olarak belirlemiş olacaksınız.

Değerlendirme

Daha güzel fotoğraf çekmek için çeşitli ipuçlarını ve dikkate alınması gereken bilgileri toparlamaya çalıştık. Eklemek istedikleriniz varsa yorumlarınızda belirtebilir yeni fotoğraf çekmeye başlayanlara aktarılmasını sağlayabilirsiniz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın