Lensler için Filtreler Kılavuzu

Lens Filtreleri – Nedir ve Neden Kullanırız? Bu yazıda lens filtre markalarını, UV filtre, Polarize Filtre ve ND Filtre gibi çeşitlerin ne anlama geldiğini bulabileceksiniz.

Tüketici olarak çoğu fotoğraf makinesi sahiplerine neden lenslerinin üzerinde bir filtre kullandıklarını sorarsanız, büyük olasılıkla “koruma için” yanıtını vereceklerdir. Filtreler aslında, lensinizin yüzeyini toz, nem ve ara sıra başparmak ile oluşan baskıya karşı korur, ancak lens filtrelerinin temel işlevi, kullandığınız filtreye ve nasıl kullandığınıza bağlı olarak, çektiğiniz fotoğrafların görüntü kalitesini iyileştirmektir.

Peki birkaç temel filtre var mı yoksa birçok filtre satın almam gerekiyor mu?

En temel filtreler, ultraviyole azaltıcı filtreler (UV), Skylight filtreler ve üreticiye bağlı olarak ya temel anti-reflektif kaplamalara sahip cam filtreler ya da bazı durumlarda sadece UV filtreleridir. Lensinizin ön elemanını temiz ve güvenli tutmak için, yukarıdakilerden herhangi biri yeterli olacaktır, ancak lensinizi korumak ve fotoğraf ve videolarınızın görüntü kalitesini yükseltmek istiyorsanız, bir UV satın almak isteyeceksiniz. veya Skylight filtresi.

Ayrıca, Haze filtreler olarak da adlandırılan UV filtreler, her biri görüntü bozulmasına katkıda bulunan atmosferik pus, nem ve diğer hava kirletici maddelerin etkilerini kesmek için tasarlanmıştır. UV / Pus filtreleri değişen güçlerde mevcuttur. Büyük açık su alanları, yüksek irtifalarda, karlı veya ortamdaki ultraviyole ışığın yoğunluğunu arttıran diğer koşullarda fotoğraf çekmeyi planlıyorsanız, kesinlikle daha güçlü bir UV filtreleme seviyesi (UV-410 , UV-415) düşünülmelidir. UV-420, UV-Haze 2A, UV-Haze 2B, UV-Haze 2C ve UV-Haze 2E ). UV kaplamaların gücüne bağlı olarak, UV filtreleri net görünür veya daha ağır UV kaplamaları durumunda, sıcak, kehribar benzeri bir görünüme sahiptir ve sıfırdan yaklaşık yarım durak pozlama telafisine ihtiyaç duyar.

UV / Haze filtrelerine alternatif olarak, iki güçlü seçenek olan Skylight 1A ve Skylight 1B’de kullanılabilen Skylight filtreler bulunmaktadır. Sıcak bir kehribar görünümüne sahip olan UV / Haze filtrelerinden farklı olarak, Skylight filtreler, cilt tonlarını fotoğraflarken veya renkli slayt film kullanırken tercih edilen magenta rengine sahiptir; film stokuna bağlı olarak genellikle magenta tarafından dengelenen mavi bir renk tonu vardır.

Gücüne bakılmaksızın, Skylight filtrelerinin kameranın pozlaması üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Atmosferdeki pusu kesmek için UV filtrelerine benzer şekilde koruyucudurlar. Ayrıca lens kaplamalarına zarar verebilecek toz, nem ve parmak izlerine karşı koruma sağlarlar. 

Çeşitli 52mm UV filtreleri uygun fiyat aralığında buldum. Fark nedir ve bir UV filtresinin diğerinden iki veya üç kat daha pahalı olmasının nedeni nedir?

Bir UV filtre, kendisinden iki veya üç kat daha pahalı olan bir başka UV filtreden gözle ayırt edilemez olsa da, aralarındaki farklar, üretim işleminde kullanılan camın kalitesinden başlayarak önemli olmaktadır. Her ne kadar biri, bir parça cam ile bir diğeri arasında çok az fark içerse de, bu konuda doğru seçimler yapmak gerekir. Kullanılan camlardaki farklılıklar, görüntülerin kalitesinde ciddi fark yaratabilmektedir. 

Cam ile ilgili temel kriter, camın kimyasal bileşimi, nasıl yapıldığı ve hatta yapıldığı yer olmalıdır. Bunu, camın kalınlığı (daha ince, daha iyi) ve parlamayı en aza indirmek ve optimum renk ve kontrast seviyelerini korumak için kullanılan kaplamalar takip eder. Ucuz bir filtre ve daha pahalı bir filtre arasındaki farklar, bir kit lens ile fotoğraf çekerken dikkat çekmemesine rağmen, daha yüksek performanslı lenslerde kullanıldığında gittikçe daha belirgin hale gelmektedir.

Tipik olarak iki cam tabakası arasına sıkıştırılmış ince bir renkli film tabakası (veya Polarize edici malzeme) içeren renk ve Polarize filtreler söz konusu olduğunda, film genellikle daha pahalı filtrelerdeki cam tabakalara bağlanır. Bu, aynı işlevleri yerine getirmek üzere tasarlanmış daha az pahalı filtreler ile karşılaştırıldığında, filtrenin optik saflığını olumsuz yönde etkileyebilecek hava yüzeylerini ve diğer düzensizlikleri ortadan kaldırır.

Giriş seviyesi filtreler ve daha pahalı versiyonlar arasındaki diğer fark, daha ucuz filtrelerin olması durumunda, takılmaya tabi olmayan, diş açma ve sıkışmaya maruz kalan alüminyumdan (nispeten yumuşak bir metal) oluşması gereken düz vidalı tutma halkaları ile ilgilidir. Tersine, pahalı filtreler üzerinde kullanılan tespit halkaları çoğu zaman pirinçten yapılmıştır ve sert yüzeylere çarptığında merceğinize sıkışması daha az olasıdır.

Lensler için Filtreler Kılavuzu

Sonuç olarak, daha iyi bir objektif satın alarak ciddi masraf edersiniz, filtreye daha az para verip tasarruf edeceğim diye yatırımlarınızın sonucundan ödün vermemelisiniz.

Kaeseman filtreleri nelerdir ve niçin normal filtrelerden fark edilir şekilde daha yüksek fiyatlandırılırlar?

Değişken olarak Polarize filtreler olan Kaeseman filtreleri, Kaeseman olmayan filtrelere göre daha fazla hava geçirmez conta ile üretilmektedir. Fotoğraf ilgi alanlarınız aşırı nemli iklimlerde seyahat etmeyi ve çalışmayı içeriyorsa, bunu değerli bir yatırım olarak görebilirsiniz. 

UV / Haze ve Skylight filtrelerinin yanı sıra, günlük fotoğraf çekimlerinde başka hangi filtre tiplerini dikkate almalıyım?

Eğer genellikle manzara fotoğrafı çekiyorsanız, her zaman için mutlaka bir Polarize filtresine sahip olmalısınız. Polarize filtreler, bulutları karanlık mavi göklerden, doygun renkler ve parlamayı ise su, cam ve diğer cilalı alanların yüzeylerindeki yansımalarla ortadan kaldırıyor gibi görünüyor.

Polarize filtreler, istediğiniz Polarizasyon seviyesini çevirene kadar, vizörden konuyu görüntülerken manuel olarak döndürdüğünüz ikincil bir halkada monte edilir. Polarizing filtrelerinin dezavantajı, görüntüyü optimize etme sürecinde yaklaşık üç durak ışık kaybını yitirmenizdir, ancak Photoshop eklentileri veya diğer çekim sonrası fotoğraf düzenleme programları kullanılarak benzer sonuçlara ulaşamazsınız.

Polarizasyon filtreleri, ısınma filtrasyonu (81A , 81C, 81EF , 85 , 85B), Artırıcı ve Yoğunlaştırıcı , Skylight, UV / Haze ve bir difüzyon ölçümü gibi ek filtrasyon ile birlikte de mevcuttur.

Lensler için Filtreler Kılavuzu

Polarize filtreler iki formatta mevcuttur: doğrusal ve dairesel. Her ne kadar aynı görünüme ve görüntüye sahip olsalar da, dairesel polarizasyon filtreleri özellikle otofokus özelliğine sahip objektiflerle kullanım için tasarlanmıştır. Doğrusal olanlar ise en iyi manuel odaklama özellikli lensler ile kullanılır. Diğer taraftan Dairesel Polarizörler, eşit sonuçlarla AF veya MF optikleri ile kullanılabilir.

Nötr Yoğunluk filtreleri nedir ve bunları nasıl kullanırım?

Nötr yoğunluk (ND) filtreleri, esas olarak, lensin içinden geçen kalibre edilmiş ışık derecelerini emmek için tasarlanmış gri tonlu filtrelerdir. Çoğunlukla 1/3, 2/3 ve tam aralıklı artışlarda parçalanmış olan ND filtreleri daha yakın bir zamanda değişken yoğunluklu filtreler olarak da kullanılabilir.

ND filtreler, film yapımcıları ve video görüntüleyiciler tarafından sinema ve video işleminin sağladığı sınırlı enstantane hız seçenekleri sayesinde daha iyi pozlama kontrolü sağlayan araçlar olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

ND filtreler ayrıca, ND’nin miktarına bağlı olarak, ne kadar az veya ne kadar alan derinliğine sahip olduğunuzu tam olarak kontrol ederken, deklanşör hızlarınızı düşürmenize olanak tanıyarak yaya trafiğinin ve akan suyun parlak aydınlatma koşullarında hareket etmesini mümkün kılar. 

Nötr Yoğunluk ve Dereceleri Nötr Yoğunluk Filtreleri arasındaki fark nedir?

Nötr yoğunluk filtreleri, yoğunluk derecelerinde bile kenardan kenara filtrelerdir. Dereceli nötr yoğunluk filtreleri tipik olarak bir uçta berraktır ve filtrenin karşıt tarafına doğru yavaşça yoğunluk oluşturur. Dereceleri ND filtreler, çoğunlukla çerçevenin karşıt taraflarında aşırı pozlama varyasyonları içeren sahnelerin dışına kullanılır. Dereceleri filtreler, aynı zamanda stilistik nedenlerle gökyüzünü veya ön planı koyulaştırmak için eşit şekilde aydınlatılmış alanlarda da kullanılabilir.

Nötr dereceli filtrelere ek olarak, renkli grad filtreler de mevcuttur ve ön planın veya arka planın karartılması sırasında bir sahneye bilinçaltı rengin bir dokunuşunun eklenmesi için yararlıdır.

Değerlendirme

  • UV / Haze ve Skylight filtreler, lensinizin yüzeyini uzun vadede lens kaplamalarına zarar verebilecek çizilmelere, toza, neme ve parmak izlerine karşı korur. UV / Haze ve Skylight filtreleri de atmosferdeki bulanıklığı en aza indirir, bu da genel görüntü kalitesinin artmasına neden olur. Koruyucu filtreler aynı zamanda toz, nem ve parmak izlerini de korur, ancak atmosferdeki pusları kesmede etkili değildir.
  • Pahalı olmayan bir filtre ile daha pahalı olanı arasındaki fark, camın kalitesiyle (muhtemelen daha saf ve daha ince cam içeren daha masraflı filtre), yansıtıcı olmayan ve renk kaplamaların ve tutma halkasının kalitesiyle (daha iyi filtreler) alüminyum yerine pirinç halkalar).
  • Polarize filtreler cam, su ve diğer cilalı alanların yüzeyinden dikkati dağıtan yansımaları azaltır veya ortadan kaldırır, gökyüzünü karartır, bulutları çevrelerinden çıkarır ve dış ortamdaki parlamayı azaltarak renkleri doyurur.
  • Polarizasyon filtreleri, ısıtma filtreleri, iyileştirici filtreler ve difüzyon filtreleri ile birlikte de mevcuttur. Hava koşullarına dayanıklı Kaeseman Polarizörler aşırı, nemli iklimlerde de kullanılabilir.
  • Nötr yoğunluk (ND) filtreleri, parlak aydınlatma koşullarında daha geniş açıklıklarda çekim yapmak için değişen ışık derecelerini engeller, ortamdaki ışık seviyelerinden bağımsız olarak hareketli nesneleri bulanıklaştırır ve daha iyi pozlama kontrolü sağlamak için daha iyi pozlama kontrolü sağlar. 
  • ND ve Color Graduated filtreleri, karşı tarafa dokunulmadan çerçevenin üst veya alt (veya sol ve sağ) kısımlarını koyulaştırır veya renklendirir. 
  • Artırıcı ve Yoğunlaştırıcı filtreler, kırmızıların ve diğer toprak tonlarının renk doygunluk seviyelerini yoğunlaştırmak için yararlıdır, bu da onları manzara ve doğa fotoğrafçılığı için cazip kılar.
  • CC filtreleri, camgöbeği, magenta, sarı, kırmızı, yeşil ve mavi kanallarınızın renk seviyelerini kademeli olarak ayarlamanıza olanak tanır.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın