Manzara Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Manzara fotoğrafı çekmek ve doğayı fotoğraflamak genellikle ve belki de içgüdüsel olarak yöneldiğimiz ilk alanlardan birisi olmuştur. Fotoğrafa yeni başlayanların en sık sorduğu sorulardan birisi olan manzara fotoğrafı nasıl çekilir için bu yazıda cevaplar sunmaya çalışacağız.

Amatör veya profesyonel farketmez, muhtemelen en çok çekilen fotoğraflar doğa ve manzara fotoğraflarıdır. Sebebi ise malum, doğa sunduğu eşsiz güzelliklerle insanı cezbeder ve o anı ölümsüzleştirmek için deklanşöre basar.

Manzara fotoğrafı çekmek aslında çok basit gibi gözükse de, fotoğrafçılığın en zor alanlarından birisidir. Çünkü gözümüzle gördüğümüz o muhteşem doğa manzarası gerçektir ve o mükemmel görüntüyü fotoğraf karesine aktarmak için fotografik bilgi, o anın sunduğu ışık ve kullanılan ekipman önem taşımaktadır.

Anlayacağınız üzere gözümüzün gördüğü açıyla ve mükemmellikte manzara fotoğrafı çekmek için kompozisyon, seçilen objektif, gerekirse filtre veya tripod gibi aksesuarların kullanımını dikkate alıp ve elbette çekeceğimiz fotoğraf için ışığın olabilecek en güzel saatinde konumumuzu almalıyız. Şimdi geçelim bu konuları detaylandıramaya…

Manzara fotoğrafı çekmek için ideal saatler nelerdir?

Doğa ve manzara fotoğrafları için en önemli unsur ışıktır. Bu yüzden doğru zamanda ışığı yakalamak gerekir. Aslında çok da zor olmayan bu durum için basit bir şekilde çekim yaptığınız mevsime göre güneşin doğuş ve batış saatlerini takip etmeniz yeterli olacaktır.

Manzara Fotoğrafı Gün Batımı

Fotoğraflarımızda istediğimiz renk sıcaklığını yakalamak için en uygun zaman dilimi “Altın Saat” olarak tabir edilen güneşin doğuş ve batış saatleridir. Çünkü bu saatler keskin güneş ışınlarının en yumuşak ve etkisiz olduğu saatlerdir. Çekeceğimiz manzara fotoğraflarında en iyi verimi ve en güzel tonları yakalayabilmek için sabah erken veya akşamüstü saatlerinde fotoğraf çekmeye çıkmak gerekir.

Manzara fotoğrafları için gün doğumu saatleri

Şafak nedir diye tanımlamamız gerekirse gün doğumundan önce görülen alacakaranlığın (gün ağarması) başlangıç aşamasıdır. Türkçe karşılığı “Tan” olarak da bilinir. Bu vakitte güneş henüz doğmadığı için güneş ışınları zayıftır ve ufkun altındadır.

Manzara fotoğrafı çekmek için maksimum verimli aralık ise güneş doğmadan önceki 15 ile 30 dakika arası ve doğduktan sonra yaklaşık 30 dakika ile bir, bir buçuk saatlik zaman dilimidir. Tabii bulunduğunuz mevsime göre güneş ışınlarının keskinleşme oranı bu aralığa artı veya eksi yönde etki edecektir. Özellikle sabahın erken saatlerinde sis varsa, bu durum çekeceğiniz alacakaranlık fotoğraflarına ayrı bir hava katacaktır. Bkz. Şafak fotoğrafları

Manzara Fotoğrafı Gün Doğumu

Manzara fotoğrafları için gün batımı saatleri

Gün batımı ise güneşin çekilmeye başladığı ve ufuk çizgisinde kaybolmaya başlaması ve sonrasını ifade eden zaman dilimidir.   Güneş batmaya yüz tuttuğu andan, ufuk çizgisinde kaybolduğu an ve sonrasına kadar atmosferde bıraktığı renk ahengiyle ve turuncu, kırmızı, sarı gibi pastel tonları fazlasıyla içermesi ve benzersiz bir görünüm sunar.

Manzaraa fotoğrafı çekmek için gün batımı saatleri için ideal aralık güneş batımından önceki 15 ile 60 dakika, battıktan sonra ise yaklaşık 30 dakika ile bir saat arasıdır.

Gün batımı fotoğraflarının özellikle manzara fotoğrafları içerisindeki önemi, dünyanın birçok farklı noktasında güneşin denize ya da binalara göre farklı şekilde batmasını gösterebiliriz. Gün batımı fotoğrafları bu yüzden hem amatör hem de profesyonel fotoğrafçılar için en popüler fotoğraf konusu olmaya devam etmektedir.

9385373991_1259d180b8_o

Manzara fotoğrafçılığında ekipman

Manzara fotoğrafı çekerken kullandığınız lensfiltre veya tripod çok önemlidir. Tabii ki amacımı güzel manzara fotoğrafı çekmek ise bunun için en önemli unsurlardan birisi doğru lens kullanmaktır. Nikon’un genel kullanım için bizlere sunduğu kit lensleri manzara çekimleri için rahatlıkla kullanabileceğimiz gibi genel olarak tercih etmemiz gereken lens türü geniş açı lensler olmalıdır.

Geniş açı zoom lens tercih ettiğiniz zaman ise kadrajı ayarlarken köşelerde ve içeri almak istemeyeceğiniz öğeleri çıkarmanızda size yardımcı olacaktır. Aksi takdirde geniş açı prime bir lensle zoom etmek yerine hareket ederek çekeceğiniz kareyi oluşturmak zorunda kalacaksınız. Bu durum çok kolay bir çekim imkanı tanımayacaktır.

Manzara Fotoğrafı Çekmek için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Düşük ISO Kullanın

Kesin ve net fotoğraf çekmek için standart olarak en düşük ISO değeri ile çekimlere başlayın. Çünkü yüksek ISO değerleri fotoğrafta kumlanma ile birlikte gürültü (noise) oluşturmaktadır. Elinizden geldiğince, doğal ISO hassasiyeti olarak fotoğraf makinenizin sağladığı en düşük (ISO 100 – 200) ISO değerleri ile çekim yapın.

Diyafram Değerini Yükseltin

İyi bir manzara fotoğrafı çekmek için yüksek diyafram değeri kullanmanız gerekecektir. Özellikle manzara çekimlerinde daha geniş bir alanın net çıkmasını isteyeceğinizden diyafram değerini yüksek tutmanız gerekecektir. Manzara fotoğraflarında lensin performansına bağlı olarak genellikle f/8, f/10, f/11 ve f/13 gibi diyafram değerlerinde iyi sonuçlar alabilirsiniz.

Manzara Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Doğru Odaklama Yapın

Manzara fotoğrafı çekmek için Nikon’un kendini kanıtlamış ölçüm modlarından biri olan Matriks Ölçüm Modunu (Matrix Metering) kullanmanız işinize yarayacaktır. Matriks ölçüm modunda makineye giren ışık bölgelere ayrılır ve doğru pozlama için her bir bölge için ayrı ayrı hesaplama yapılır. Diğer ölçüm modları olan tek bir nokta ve merkez ağırlıklı ölçüm moduna göre bölgesel ölçüm yapan matriks ölçüm modu manzara fotoğraflarında kesinlikle en iyi sonucu vermektedir.

Tripod Kullanın

Güneş batarken ve doğarken ışığın yetersiz olduğundan bahsetmiştik. Bazı durumlarda yeterli enstantene hızını elde etmek için tripod kullanmamız veya başka bir deyişle makinemizi sabitlememiz gerekebilir. Böylece en ufak bir titremenin bile  fotoğrafınıza olabilecek kötü etkisini ortadan kaldırmış olursunuz.

Tripod kullanırken unutmamanız gereken önemli bir noktada da lensinizin VR (vibration reduction) özelliği varsa bunu kapalı konuma getirmeniz olacaktır. Aksi takdirde fotoğraflarınızda netlik kaybı yaşayabilirsiniz.

Değerlendirme

Manzara ve doğa fotoğrafı çekmek aşamasında fotoğrafçı için en dezavantajlı durum aynı yerler benzer birçok kare bulunmasıdır. Eğer sizin çektiğiniz manzara fotoğrafının daha değerli olmasını istiyorsanız, farklı bir bakış açısıyla fotoğrafınızı çekmelisiniz. Tabi bunun için kendinizi geliştirmek ve zamanla fotografik bir bakış açısına sahip olmak gerekir.

Manzara fotoğrafınızın ışık için altyapısını ayarlamak için eğer mümkünse çekim yapacağınız yeri farklı ışık koşullarında önceden gözlemleyin ve doğru zaman için bir strateji belirleyin.

Bu yazıda aktaracaklarımız şimdilik bu kadar. Manzara fotoğrafı çekerken karşılaştığınız durumları isterseniz yorumlarınızda detaylandırabilirsiniz. Böylelikle yazıya sizin de katkınız olmuş olur.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

Görüşler

3 comments on “Manzara Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

  1. Avatar for Alper Orus

    Ali SAĞLAM

    Faydalı teknik lerinize izninizle bir katkıda bulunmak isterim.

    Manzara fotoğraf larında netleme hususu ciddi onem arzetmekte. Hiperfokal Mesafe (Hyperfocal Distance) prensibi ile netleme yapılacak nokta ‘nın belirlenmesi, netleme noktasindan 1/3 oranında on tarafa arka tarafi da sonsuza kadar netleme yapmak mümkün. Hiperfokal mesafe ile ilgili sanırım Alper Bey in ayri bir yazısı vardı diye hatırlıyorum.
    Saygılarımla

Cevap Yazın