Geniş Açı Lens Nedir?

Geniş açı lens nedir? Avantajları nelerdir ve hangi alanlarda kullanılır? Geniş açı lens alırken nelere dikkat etmelisiniz gibi konu başlıklarını bu yazıda sizlere aktarmaya çalışacağız.

Fotoğraf çekmeye yeni başlayanlar, genellikle kit lens olarak sunulan standart zoom lensleri kullanırlar. Fakat bir süre sonra her kullanıcı gibi istedikleri odak uzaklıkları değişkenlik gösterdiğinden daha uzak mesafeye ya da geniş açı lenslere yönelirler. Peki geniş açı lens nedir ve neden fotoğraf çekimlerinde geniş açıya ihtiyaç duyarız.

Geniş açı lens (wide-angle), görüş açısı standart lenslere göre daha geniş ve daha kısa odak uzunluğuna sahip olan ve konuyu daha geniş bir görüş açısı ile algılayan objektif türüdür.

35mm’e eşdeğer tam kare dijital SLR fotoğraf makineleri dikkate alındığında bir geniş açı lens için odak uzaklığı 24mm ile 35mm arasında değişir. APS-c format ya da çarpanlı (crop factor) gövdeler için odak uzaklığı Nikon için 1.5x ile çarpıldığından 15mm’e kadar düşebilir.

Bu odak mesafelerine göre 15mm altındaki lensler balık gözü ya da ultra geniş açı lens ve yukarıdakiler ise standart zoom ve telefoto lensler olarak değişiklik gösterir. Sonuç olarak bir geniş açı lens için tam kare makinelere göre odak uzaklığı genelde 35mm altı ve üstü şeklinde ifade edilir. Geniş açı zoom lens kavramı da bu odak aralığını 24mm ile 35mm arası belirler.

Geniş Açı Lens Nedir?

Geniş Açı Lens Kullanım alanları

Geniş açı lens kullanım alanları arasında en yaygını herkesin tahmin edebileceği üzere manzara fotoğrafçılığıdır. Geniş açı lens tercih etmek için en önemli sebep konunun bütünlüğünü görme isteğidir. Diğer taraftan geniş açı lens çok dar alanlardaki en geniş görüntüyü elde etmek için kullanılır.

Tüm bunlardan çıkaracağımız sonuç ise geniş açı lenslerin en yaygın kullandığı alanlar manzara fotoğrafçılığına ek olarak iç mekan ve mimari fotoğrafçılıktır. Bu alanlarda geniş açı lensin birincil işlevi fotoğrafçının konudan çok uzaklaşmadan istediği çekimi yapabilmesidir.

Geniş açı lens denince Nikon dünyasında akla hemen AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED lens gelir. Nikon’un nano kristal kaplama kullandığı ilk lens olan Nikon 14-24mm f/2.8 G ED köşeden köşeye ayrıntı sunarken mükemmel optik kalitesi, keskinliği ve bu keskinliğe bağlı olarak sunduğu maksimum net fotoğraflar ile profesyonel fotoğrafçıların önemli bir tercihi olmaktadır.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın