Fotoğraf Düzenleme Nedir?

Fotoğraf düzenleme nedir? Bu yazıda çekmiş olduğunuz bir fotoğrafı düzenleme aşamasında ihtiyacınız olabilecek bilgilerin çoğunu bulabilirsiniz. Peki fotoğraf düzenleme işlemine neden ihtiyaç duyarız ve nasıl yaparız.

Fotoğraf düzenleme için en basit ifade muhtemelen çektiğimiz fotoğrafların makine üzerinde ya da sonrasında üzerinde oynanması ve istenilen şekilde rötüşlenmesidir. Bu düzenleme işlemi kimi zaman ince ayar ve basit tonlamalar, kimi zaman ise daha fazla uğraş gerektirir.

Günümüzde “makineden çıktığı gibi fotoğraflar“, yani hiç düzenlemeye gerek kalmamış fotoğraflar (SOOC – straight out of the camera) kavramı yaygınlaşsa da, fotoğraflar genellikle makineden çıktığı gibi kalmaz. Gökyüzünü daha keskin bir mavi yapmak, gözlerdeki kırmızılığı kaldırmak gibi basit işlemlere maruz kalabilirler.

Hatta bu basit düzeltmeleri tek bir tuşla yapabilen otomatik tonlama, “kendimi şanslı hissediyorum” gibi butonlar sizin yerinize düzeltmeler yapabilir veya ışık ve renk ayarlamalarıyla size bir sonuç verebilirler. Buna ek olarak çektiğiniz fotoğraf için aklınızda kalan görüntüye ulaşmak için çeşitli efektlerle, rötuşlarla, kırpma ve döndürme işlemleriyle denemeler yapılır ve istenilen fotoğrafa makineden çıktıktan sonra da kolayca ulaşabilirsiniz.

Fotoğraf Düzenleme

Temel Fotoğraf Düzenleme

Bir fotoğrafı düzenlemek istediğinizde ilk akla gelen temel işlemleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz. Bunların arasında kırmızı gözü düzeltme ve lekeler için rötuş, parlaklığı, karşıtlığı, vurgulamaları ve gölgeleri değiştirme gibi ışık ayarları, sıcaklığı, renk tonunu ve doygunluğu değiştirme gibi renk ayarlamalarını sayabiliriz.

Ayrıca vignetting (vinyet) ile köşeleri karartma veya aydınlatma, fotoğrafı kırpma veya döndürme, fotoğrafın boyutunu ayarlama ve yeniden boyutlandırma (resize) gibi işlemleri uygulayabiliriz.

Mobil Fotoğraf Düzenleme Uygulamaları

Fotoğraf düzenleme araçlarının muhtemelen en yaygın olduğu alan, akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlar için geliştirilen uygulamalardır. Instagram gibi anında fotoğraf düzenleme araçları sunan uygulamalar, ilgili aygıtlarla fotoğraf çekildikten sonra kullanıcının detayları çok sorgulamadan çeşitli filtre ve efektler yardımıyla istediği fotoğrafa kolayca ulaşmasını sağlar.

snapseed fotoğraf düzenleme uygulaması

Bu alanda yer alan fotoğraf düzenleme araçlarını saymamız gerekirse, Filter Strength, Adjust, Brightness, Contrast, Warmth, Saturation, Highlights, Shadows, Vignette ve Sharpen. Mobil fotoğraf düzenleme uygulamaları arasında ilk etapta pixlr-o-matichipstamatic, instagram’ı saysak bile muhtemelen en popüler fotoğraf işleme olarak Snapseed‘i gösterebiliriz.

PC Fotoğraf Düzenleme Programları

Bilgisayarınızda fotoğraf düzenlemek için çeşitli programları kullanabilirsiniz. Bunlardan bazıları ücretsiz fotoğraf düzenleme programları, bazıları ise ücretli olarak karşımıza çıkmaktadır. Günlük kullanım ve bilgisayarınızda fotoğraf düzenleme işlemleri için ücretsiz olanlardan Irfanview, Paint.Net ve GIMP ilk göze çarpan programlardır. Buna ek olarak Adobe’un ücretli olarak sunduğu Photoshop ve birçok dijital filtre ile beraber gelen kataloglama programı Lightroom da bu alanda mutlaka saymamız gereken programlardır.

Fotoğraf Düzenleme Efekt Siteleri

Ayrı bir yazı ve liste olarak paylaşacağımız fotoğraf düzenleme ve efekt siteleri, photoshop bilgisi gerektirmeden bilgisayarınızda bulunan ya da internet linkini (URL) verip gösterebileceğiniz bir fotoğrafı yükleyerek kolayca efekt verilmiş ilginç fotoğraflar elde etmenizi sağlar.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

Görüşler

Bir yorum var“Fotoğraf Düzenleme Nedir?

  1. Avatar for Alper Orus

    Ekrem Alaçam

    Çok iyi açıklıyor çok iyi herkese tavsiye ederim

Cevap Yazın