Şelale Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Şelale fotoğrafı nasıl çekilir? Bunun için ihtiyacınız olan gerekli tüm detayları aktarmaya çalışacağız. Öncelikle belirtmeliyiz ki şelale fotoğrafları diğer fotoğraf türlerine göre çok daha fazla sabır ve emek istemektedir.

Yazıya başlamadan önce buradaki bilgileri sadece şelale fotoğrafı için değil, tül etkisi vermek isteyeceğiniz akan ve harekete sahip bütün sular için kullanabileceğinizi belirtelim.

Şelale, akarsu yatağının, dike yakın bir biçimde âniden düştüğü ve suların yüksekten dökülerek aktığı kısmına denir. İfade olarak çavlan ya da çağlayan da denmektedir.

Şelaleler, akan dereler ve çaylar doğayla başbaşa hissini edinebileceğiniz yegane ortamlardır. Güzel bir doğa yürüyüşü sonrası ulaşılabilen bu ortamlar için ışıktan bahsetmek gerekirse oldukça dinamik ve hareketlidir. Yani şelalelere hangi saatte gittiğiniz ve hangi ışık ortamında çekim yaptığınız oluşacak fotoğrafın kalitesi açısından da önemlidir.

Eh bu durumda hazırladığınız ekipman, katettiğiniz yol dikkate alındığında, aslında öncesinde yapmanız gereken saat planlaması bu tarz çekimler için en önemlisi gibi gözükmektedir.

Şelale Fotoğrafı Çekmek 01

Nikon D5000 | Sigma 10-20mm | ƒ/22 | 16mm | 8sn | ISO100

Şelale Fotoğrafı Çekim Detayları

Kendini ilk görüşte beğendiren, o tül gibi şelale veya akan su efektini elde etmek istiyor musunuz? Şimdi şelale fotoğrafı çekmek için diğer önemli detaylara değinmeye çalışalım.

Fotoğraflamak istediğiniz şelalenin önüne geldiğinizi düşünelim. Bu durumda yazının başında belirttiğimiz sabır ve emek konuları devreye giriyor. Yani güzel bir manzara ortamında uzun bir yol aldınız. Acele bir şekilde fotoğrafı çekmeye çalışmanıza gerek yok. Bu yüzden şelaleyi karşınıza alın, etrafındaki kayaları, ağaçları kafanızda konumlandırın.

Özetle önce konumunuzu alın. Ama bunun için ilgili ortama geldiğinizde ışık ve diğer bileşenleri bir süzgeçten geçirip tripodunuzu açacağınız yeri belirlemeniz gerekiyor. Sonuçta etraftaki ağaçlar, kayalar vs.. sabit dururken suyun hareketini pozlayarak bir çekim yapacaksınız.

Şelale Fotoğrafı İpuçları 03

Nikon D7100 | Sigma 17.-70mm | ƒ/16 | 70mm | 0.8sn | ISO100

Şelale Fotoğrafı Çekme İpuçları

Şelale fotoğrafı çekerken kullandığınız lens, filtre veya tripod çok önemlidir. Tabii ki amacımız güzel manzara fotoğrafı çekmek ise bunun için en önemli unsurlardan birisi doğru lens kullanmaktır. Nikon’un genel kullanım için bizlere sunduğu kit lensleri bu tarz çekimler için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Yine de genel olarak tercih etmemiz gereken lens türü geniş açı lensler ve hatta size hareket kolaylığı sağlaması açısından geniş açı zoom lensler olmalıdır.

Şelale Fotoğrafları

Nikon D5200 | ƒ/32 | 32mm | 1sn | ISO100

Tripod Kullanın

Güneş batarken ve doğarken ışığın yetersiz olduğundan bahsetmiştik. Bazı durumlarda yeterli enstantene hızını elde etmek için tripod kullanmamız veya başka bir deyişle makinemizi sabitlememiz gerekebilir. Böylece en ufak bir titremenin bile  fotoğrafınıza olabilecek kötü etkisini ortadan kaldırmış olursunuz.

Tül gibi şelale veya akan su fotoğrafları ya da bu görüntünün oluşması için 1/15 veya daha uzun enstantane hızları kullanmalısınız.

Düşük ISO Kullanın

Kesin ve net fotoğraf çekmek için her zaman söylediklerimizi tekrarlıyoruz. Mümkün olduğunca fotoğraf makinenizin en düşük ISO değeri ile çekimlere başlayın. Çünkü yüksek ISO değerleri fotoğrafta kumlanma ile birlikte gürültü (noise) oluşturmaktadır.

Şelale fotoğrafı çekmek 02

Nikon D200 – ƒ/22 | 17mm | 30sn | ISO100

Diyafram Değerini Yükseltin

İyi bir şelale fotoğrafı çekmek için yüksek diyafram değeri kullanmanız gerekecektir. Daha geniş bir alanın net çıkmasını sağlamak için diyafram değerini yüksek tutmanız gerekecektir. Kullandığınız lensin performansına bağlı olarak genellikle f/8 ve üstündeki f/10, f/11 ve f/13 gibi diyafram değerlerinde iyi sonuçlar alabilirsiniz. Konu şelale fotoğrafları olduğundan ve ND filtre kullanma durumunuz yoksa enstantane öncelikli moda geçerek diyaframınızı objektifinizin izin verdiği en yüksek değere ayarlayabilirsiniz (örn. f/22).

Filtre Kullanın

Şelale fotoğrafı çekmek için çoğu durumda yanınıza bir ND Filtre ya da Polarize Filtre bulunması işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Bundan daha önemlisi ise fotoğraf kalitenizi artıracaktır. Bu filtrelerin başlıca görevi fotoğraf makinenize giren ışığı kontrol etmektir. Polarize filtre kullandığınızda su veya diğer yüzeydeki yansımaları yok ederek daha yumuşak görüntüler elde ederken, ND filtre kullandığınızda ise derecesine göre değişen f-stoplarda enstantaneyi düşürebilir ve gündüz uzun pozlama yapabilirsiniz.

Şelale fotoğraf örnekleri

Nikon D610 – ƒ/13 | 24mm | 2sn | ISO100

Eğer şelale fotoğrafı çekim aşamasında kendinizi manuel modu kullanmak için hazır hissetmiyorsanız, bu durumda en iyi çözüm enstantane öncelikli mod kullanmak olacaktır. Özet olarak şelale veya akan su fotoğrafı çekmek istediğinizde hareketi yansıtabilmeniz için ihtiyacnız olan sadece 1 ya da 2 saniye süren pozlama olacaktır.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın