Fotoğrafçılıkta HDR Nedir ve Ne İşe Yarar?

Fotoğrafçılıkta HDR – High Dynamic Range (Yüksek Dinamik Aralık) – nedir ve ne işe yarar? Bu yazıda hem genel olarak teknolojik ürünlerde hem de konumuz gereği fotoğrafçılıkta HDR nedir ve ne işe yarar detaylarına bakacağız.

HDR, her ne kadar son yıllarda hayatımıza giren yeni bir terim gibi gözükse de, HDR Fotoğrafçılık, film günlerinden beri var olmuş, ancak son yıllarda teknolojinin gelişmesi ve yeni cihazlar sayesinde popüler hale gelmiştir.

Yüksek Dinamik Aralık veya HDR, aslında daha geniş ve daha derin bir renk yelpazesine izin veren fotoğrafları işlemenin bir yoludur. Bu tür bir işleme, bir görüntünün, kameranızın sensörünün izin verdiğinin aksine, insan gözünün gördüklerine çok daha yakın görünmesini sağlar. Bu noktada fotoğrafçılıkta HDR nedir sorusunun cevabını verebiliriz.

HDR (High Dynamic Range), kadrajın aynı olduğu ve farklı pozlanmış 3-5 veya 7 fotoğrafın yazılım aracılığıyla karanlık ve aydınlık yerleri belli bir mantık dahilinde yeniden değerlendirilerek dördüncü ve göze hitap eden tek bir fotoğraf haline getirilmesidir.

Fotoğrafçılıkta HDR için daha kısa bir tanım isterseniz, fotoğraftaki aydınlık yüzey ile karanlık yüzey arasındaki ışık şiddetinin farkı diyebiliriz. Şöyle ki; diyelim hem tahta masalar hem gökyüzünün olduğu bir fotoğraf çektiniz. HDR olmadan, gökyüzü ya iyi bir şekilde açığa çıkarılabilir ve masalar kontrast oluşturabilir ya da masalar iyi bir şekilde açığa çıkabilir ve gökyüzü patlayabilir. Ancak bir HDR fotoğraf oluşturmak, her iki öğenin de doğal ve renkli görünmesine olanak sağlamaktadır. Bir HDR fotoğrafı yapmanın bir yöntemi, birden fazla görüntüyü farklı pozlamalarla bir araya getirmektir.

Fotoğrafçılıkta HDR Ne işe yarar ?

En az üç adet çekilmiş aynı kadraja ait farklı pozlanmış fotoğraflar yazılım sayesinde karanlık ve aydınlık yerleri belli bir mantık dahilinde yeniden değerlendirilerek dördüncü ve göze hitap eden bir fotoğraf oluşturulur. 0 poz değerinde karanlık çıkan yerler + pozlanmış kareden, aydınlık çıkan yerler – pozlanmış kareden alınır. Böylece ışık dengesizliklerinin olduğu ve detayların kaybolduğu fotoğraflardan tüm detayların barındıran HDR uygulanmış kare elde edilir.

Fotoğrafçılıkta HDR nasıl kullanılır?

Açılımı High Dynamic Range yani Yüksek Dinamik Aralık olan HDR, bir görüntünün en parlak ve en karanlık noktalarını olduğundan daha parlak veya karanlık gösteren bir özellik. Bir fotoğraf çekmek yerine aynı fotoğrafı 3 farklı pozlama ile çekerek aydınlık yerlerin tekrar kullanılmasını sağlar.

Diyelim üç kare fotoğraf çekeceksiniz. HDR tekniğindeki temel mantık koyu ve açık alanlar arasındaki dengeyi sağlamaktır. Bunun için  -2, 0 ve +2 gibi üç farklı pozlama değeri ile çekimlerinizi yapabilirsiniz. İyi bir sonuç için doğru çekilmiş fotoğraflara, doğru şekilde bu teknik uygulanmalıdır. Yani karanlık ve aydınlık bölgeleri EV değerleri ile dengeleyerek çekim yapmanız gerekmektedir.

Net fotoğraf çekmek, keskin ve görüntü kalitesi yüksek fotoğraflar elde etmenizi sağlar. Elinizden geldiğince, doğal ISO hassasiyeti olarak fotoğraf makinenizin sağladığı en düşük (ISO 100 – 200) ISO değerleri ile çekim yapın.

Basamaklama yani bracketing,farklı pozlamalarla aynı konunun birkaç çekimi yapılmak istendiğinde uygulanır. Bu, hemen hemen her tür fotoğrafçılıkta kullanılabilir ve düzenlemek için oturduğunuzda istediğiniz çekimi elde etmenizi sağlamanın iyi bir yoludur. Örneğin, fotoğraf makinenizi bir tripoda yerleştirip 1/200’de diğerini 1/400’de ve diğerini 1/80’de çekeceksiniz. Şimdi aynı görüntünün 3 farklı çekimine sahipsiniz, ancak her çekimde farklı bir pozlama olacaktır. Basamaklama söz konusu olduğunda her ayar ve konu açık bir şekilde değişecektir, ancak birçok fotoğraf makinesinde bu işi sizin için yapacak yerleşik bir basamaklama özelliği bulunmaktadır.

Her fotoğrafta uygulanamayan HDR, özellikle kapalı veya bulutlu havalarda ya da iç mekan fotoğraf çekimlerinde en iyi sonucu verir. HDR moduyla çekilen videolarda ise görüntü daha canlı renklere sahip olur ve içerik daha gerçekçi görünür.

HDR Fotoğraf çekilirken dikkat edilmesi Gerekenler

  • Bir HDR çekiminde en çok dikkat etmeniz gereken kadrajın değişmemesi yani hareket olmamasıdır. Bu yüzden çok rüzgarlı havalar ve (insan, hayvan gibi) hareket eden öğeler olmamalıdır.
  • Fotoğraf makinesinin hareket etmeden durması ve mümkünse Tripod (üç ayak) kullanmak önemlidir.
  • Arka Arkaya çekeceğiniz fotoğraflarda titreme ve kayma olmaması

Çekilen fotoğraflar bilgisayarda HDR fotoğraf oluşturmak için kullanılan fotoğraf düzenleme programlarına aktarılarak istenilen final fotoğraf oluşturulabilir. Ancak öncesinde Fotoğrafçılıkta HDR konusunda daha fazla detay için HDR Çekim için Makine Ayarları yazısına bakabilirsiniz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın