Fujifilm X-T4 Aynasız Fotoğraf Makinesi – Özellikleri ve Satış Fiyatı

Fujifilm X-T4, 26MP BSI CMOS X-Trans sensör ve titremeyi 6,5 durağa kadar azaltabilen gövdede görüntü sabitleme özelliğine sahip SLR tarzı aynasız bir fotoğraf makinesidir. Aynasız fotoğraf makineleri içerisinde üst seviyede yerini alan Fuji X-T4 hakkında bilinmesi gereken özellikler ve satış fiyatı için tüm bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.

Gelin bir bakışta Fujifilm X-T4 özelliklerine bakalım. Öncelikle bu model 425 aşama tespit noktasıyla ve daha gelişmiş algoritmalarla X-T3 ile aynı hibrit AF sistemini kullanır,. Kamera, çok sayıda özelleştirilebilir kadran ile deklanşör hızı, ISO ve pozlama telafisi için analog kontrollere sahiptir. X-T4, geniş 0,75x büyütme oranına sahip 3,69M noktalı elektronik vizöre ve tam eklemli LCD’ye sahiptir. Sağlam magnezyum alaşımlı gövde, toza ve neme karşı yalıtılmıştır ve UHS-II ortamını destekleyen çift SD kart yuvasına sahiptir.

Fotoğraf makinesi tam çözünürlükte 20fps (e-deklanşör) veya 15fps (mekanik deklanşör) ile sürekli olarak veya 1,25x kırpma modunda 30fps’ye kadar çekim yapar. Video, hem DCI hem de UHD 4K’da 60p’ye kadar, üst bit hızı 400Mbps ile çekilebilir. X-T4 aynasız fotoğraf makinesi H.265 kodekini destekler ve HDMI üzerinden 4: 2: 2’de 10 bit video çıkışı yapabilir veya 4: 2: 0’da dahili 10 bitlik kayıt yapabilir. Fujifilm’in F-Log formatı ve Eterna gibi Film Simülasyonu favorileri desteklenmektedir. Kameranın bir mikrofon soketi vardır, ancak kulaklık jakı eklemek için bir USB-C dongle gerekir.

Fujifilm X-T4 Temel Özellikleri

Güçlü, yeni donanımlar

  • X-T4 modeli gövde içi görüntü sabitleme sistemi (IBIS) sunan ilk X-T Serisi modelidir. Temel kısımlar için yeni malzemelerin kullanılması, obtüratörün şok emici yapısının arttırılmış düzeni ve X-H1 modelindeki IBIS sistemine nazaran yakl. 8 kat daha keşif doğruluğu olan yeni geliştirilen gyro sensörler sayesinde 29 adet XF/XC lensin 18’i ile kullanıldığında, 5 eksenli 6,5 stop görüntü sabitleme sağlar. IBIS gece fotoğrafçılığına veya spor gibi aksiyon fotoğrafçılığına yardımcı olur ve makinenin sallandığı durumlarda video çekimlerinde de faydalı olur. Yeni IBIS birimi yaylar yerine manyetik güç kullandığı için işlevsellik arttığı halde, X-H1 modeli resim sabitleme birimine nazaran %30 daha küçük ve %20 daha hafiftir.
  • X-T4 modeli aşırı hızlı bir odak düzlemli obtüratör ile donanmıştır. Yeni geliştirilen yüksek torklu çekirdeksiz DC motoru sayesinde obtüratör, seri çekimde 0,035 saniye deklanşör gecikmesi ve 15fps ile dünyanın en hızlı çekim kapasitesine sahiptir *1. Obtüratör birimi, aynı zamanda dayanıklılığı da 300,000 çalışma*2 ile iki katına çıkarmıştır ancak, obtüratör sesinde X-T3 modeline nazaran %30 daha sessizdir.
  • NP-W235 bataryanın kapasitesi, NP-W126S batarya’ya nazaran 1,5 kat daha fazladır. Normal modda, her şarjda yakl. 500 kare ve tasarruflu modda her şarjda yakl. 600 çekebilmektedir ve “VG-XT4″*3 tercihi batarya tutağı ile kullanılan iki ek batarya sayesinde yakl. 1700 kareye kadar çekim yapabilmektedir.
  • X-T4 modeli arkadan aydınlatmalı 26.1MP “X-TransTM CMOS 4”*4 sensör ve “X-Processor 4” yüksek hızlı görüntü işlemci motoru kullanmaktadır. FUJIFILM’in fotoğrafik filmler alanındaki 85 yıllık AR-GE birikimine dayanan renk üretim teknolojisi ile birleştirildiğinde X-T4 modeli, çok çeşitli tercihler sunarak bir sahneyi, tam da hatırladığınız gibi yeniden yaratmanızı sağlar.

Eşsiz, renk üretim teknolojisi

  • X-T4 modeli, FUJIFILM’in eşsiz renk tonlarını sunan teknolojiyi kullanan yeni bir Film Benzetim modu olan “ETERNA Bleach Bypass” modunu sunmaktadır. Yeni mod, gümüş halojenür filmler için geleneksel bir işlem tekniği olan “ağartma atlaması” yöntemini simüle ederek düşük doygunluklu ve yüksek zıtlıklı, özel atmosferli görüntüler üretir.
  • Artık, parlaklık ve gölge tonlar -2 ila +4 aralığında ve 1 stop yerine 1/2 stop adımlarla ayarlanabilmekte ve böylece daha ince ton ayarlamları mümkün olmaktadır.
  • Otomatik Beyaz Dengesi (AWB) işlevinde artık, “AUTO” tercihinin yanısıra “Beyaz Önceliği” ve “Ambians Önceliği” tercihleri sunulmaktadır. “Beyaz Önceliği” modu beyazı daha iyi üretirken “Ambians Önceliği” daha sıcak tonlar üretir.
  • RAW” seçili olduğunda çevrilebilir “Kayıpsız Sıkıştırma” tercihinin yanı sıra çevrilemeyen “Sıkıştırma” tercihini kullanabilirsiniz.

Her şeyi yakalayın

  • X-T4 modeli sonradan izleme kullanımında 15fps, canlı izlemede 8fps ve mekanik ve elektronik obtüratörün kullanımında 30fps kararmasız seri çekimler ile dünyanın en hızlı seri çekimlerini *1 sunmaktadır.
  • Vizör dioptrisinde bulunan bir kilitleme mekanizması ile gözyaşı oluşması veya yerinden oynama önlenir.
  • 1.62 milyon noktalı ve değişken açılı ekran ile daha yaratıcı ve çeşitli çekim tarzları mümkün olur.
  • LCD/EVF üç tarzda kullanılabilmektedir: Düşük Işık Önceliği ile konu, düşük ışıkta berrak olarak görünür; Çözünürlük Önceliği ile konunuzun ince ayrıntıları görünür; Kare Oranı Önceliği (sadece EVF) ile hareket eden bir konu çekildiğinde bulanıklık minimuma indirilir.
  • Bosst / Normal modlar artık, batarya ömrünü artıran Tasarruf modunda birleştirilmiştir.

Yüksek Performans

  • Yeni bir algoritma ve faz algılamalı AF hızı 0,02 saniyeden daha düşük hale gelmiştir. Yani, özellikle 15 fps sonradan izleme ve 8fps canlı izleme seri çekim performansları ile birleştirildiğinde çok hızlı hareket eden bir konuyu izletebilmeniz ve yakalayabilmeniz anlamına gelir.
  • AF izleme başarımı, X-T3 modeline nazaran iki kat arttı.
  • Yüz/ Göz AF performansı iyileştirildi. Bu gelişmiş izleme becerisi portre çekimlerini önceden olmadığı kadar kolaylaştırmıştır.

Profesyonel video işlevleri

  • X-T4 modeli 240p ile Full HD yüksek hızlı çekim yapabilmekte ve 10x ağır çekim etkisi oluşturabilmektedir.
  • Dijital görüntü sabitleme işlevi (DIS) ile birlikte video modunda kullanıldığında IBIS sistemi, özellikle yürürken çekimlerde titreşimsiz ve akıcı görüntüler sunar.
  • “IS (Görüntü Sabitleme) Boost” modu hafif sallantıları azaltır ve tripodsuz olarak, sabitlenmiş ve titreşimsiz video çekimlerini mümkün kılar.
  • Fotoğraf ve video modlarının ayrı menüleri vardır ve sadece video Hızlı Menü (Q Menü), video çekimlerinde makinenin basitliğini geliştirir.
  • ”Video için optimize edilmiş ayarlar” işlevi getirildi. Kullanıcılar, pozlamayı hem komut tekerleği hem de dokunmatik panel ile ayarlayabilirler. Bu işlev ile üst paneldeki FOTOĞRAF / FİLM arasında geçiş yapma tekerleğini kullanarak kayıtlı video ayarları ile çekime hızlıca geçebilirsiniz.
  • Aynı formatta video çekimler, aynı anda yedekleme amacı ile iki SD karta çekilebilir.
  • F-Log izleme asistanı işlevi eklenerek, F-Log çekimlerinde düşük doygunluk / düşük kontrast düzeltmesi yapılabilmektedir. Videolar, izleme için BT.709 eşdeğeri olarak dönüştürülerek video çekimlerinde pozlamayı düzgün yapmak kolaylaştırılır.
  • “Filmi düzeltmek için kesim ve büyütme” işlevi video kesim oranını düzelterek, farklı bir video moduna geçildiğinde bakış açısındaki değişikliklerin önlenmesini sağlar.
  • Makinedeki “MIC jak ayarı” giriş seviyesi, MIC ve LINE seviyesi arasında değiştirilebilir. Makine, harici mikrofonları ve harici ses ekipmanlarından gelen LINE seviyesi girişini destekler.

Tercihi aksesuarlar

  • (1) Dikey grip “VG-XT4” (yalnızca X-T4 için)
    Dikey grip toza ve neme karşı dayanıklıdır ve eksi 10 derece sıcaklıklarda bile çalışabilmektedir. İki adet batarya içerir ve makine gövdesindeki üçüncü batarya ile birlikte Normal moda yakl. 1450 kare ve tasarruf modunda yakl. 1700 kare çekimi mümkün kılar. Bir batarya boşaldığında makine, özellikle seri çekimlerde veya video çekimlerinde çekimi kesmeden derhal diğer pile geçer.
  • Gripte deklanşör, odak kolu, AEL tuşu, AFON tuşu, komut tekerlekleri, Q tuşu ve Fn tuşu bulunmakta ve böylece yatay tutuşun tüm rahatlıkları, dikey tutuşa da aktarılmaktadır.
  • (2) “NP-W235” Batarya
    Geniş kapasiteli bu batarya NP-W126S pilin 1,5 kat fazlasını sunar ve Normal modda bir şarjda 500 kare, Tasarruf modunda 600 kare ve 2 adet batarya içeren “VG-XT4” tercihi grip ile 1700 kare çekebilmektedir.
  • (3) “BC-W235” Çifte pil doldurma cihazı
    İki adet NP-W235 batarya aynı anda doldurulur.
  • (4) “CVR-XT4” Kapak takımı
    X-T4 için özel tasarlanmış kapak takımı.Takım içeriği
    1 x Senk. terminal kapağı
    1 x Flaş ayağı kapağı
    1 x Dikey grip terminal kapağı (siyah)
    1 x Dikey grip terminal kapağı (gümüş)
    1 x Bellek kart yuvası kapağı
  • (5) “EF-X8” Harici flaş
    Bu küçük harici flaş, tercihi aksesuar olarak edinilebilir.

*1 26 Şubat 2020 tarihi itibarı ile. Mekanik obtüratör kullanıldığında, APS-C veya daha büyük sensörlü aynasız dijital kameralar arasında; FUJIFILM verilerine binaen.
*2 Fujifilm dahili testlere binaen

*3 Şarj başına kare sayıları JPEG format ve sadece LCD ekran kullanılarak ölçülmüştür.

*4 X-Trans™ FUJIFILM Corporation markası veya tescilli markasıdır.

Fujifilm X-T4 Satış Fiyatı

Fujifilm X-T4 satış fiyatı konusunda detaylara değinmek gerekirse, gövde fiyatı 1699 dolar olarak belirlenmiş. Makinenin 18-55mm lens kiti ile birlikte 2099 dolar, 16-80mm lens ile birlikte ise 2199 dolar fiyat etiketi bulunuyor. Şu an için ülkemizdeki fiyatlandırması ile ilgili ise değişen kur oranlarına bağlı olarak genelde 12.999 TL olarak satışının yapıldığını söyleyebiliriz.

Bkz. Fujifilm X-T4 için En İyi Lensler

Fujifilm X-T4 ile Çekilmiş Fotoğraflar

DPReview ve Fujifilm resmi site üzerinden X-T4 ile çekilmiş fotoğraflara bakılabilir.

Fujifilm X-T4 Tanıtım Videoları

Fujifilm | Fujifilm fotoğraf makineleri | Fujifilm X-T4

Best Memory Cards for Fujifilm X-T4 | Best Lenses for Fujifilm X-T4

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın