Adobe Lightroom Presets Nedir, Nasıl Yüklenir?

Adobe Lightroom Presets olarak bilinen hazır efektlerin ne işe yaradığına ve farklı hazır efektlerin nasıl yüklenebileceğini bu yazıda aktaracağız.

Biz yazıda genel kabul görmüş şekliyle “Presets” olarak kullanacağız. Kelime öbeğine bakarsak önceden hazırlanmış efektler ya da lightroom düzenleme kısmında oluşturuşturulmuş ayarlar bütünü şeklinde çevirebiliriz. Zira internet üzerinde “Lightroom Presets” diye arama yaptığınızda fazla sayıda ücretsiz kaynak ve presets bulabilirsiniz.

Bildiğiniz üzere Lightroom fotoğraf düzenleme ve kataloglama programı, Adobe firması tarafından geliştirilen ve fotoğraflarınızı hızlı bir şekilde düzenleyip organize etmenizi ve hatta sosyal platformlarda senkronize bir şekilde paylaşabilmenizi sağlayan oldukça popüler ve yaygın kullanılan bir programdır.

Adobe Lightroom presets,  programın “Develop” kısmında yer alan ve fotoğraflarınızı düzenlemek için kullanabileceğiniz hazır efektlerdir.  Ekranın sol tarafında özelliklerine göre çeşitli başlıklarla kategorilenmiş bir şekilde ayrılan Adobe Lightroom Presets kullanım ihtiyacına göre tek bir dokunuşla fotoğraf üzerinde tüm düzenlemeleri hemen yansıtabilen ayarları içerirler.

Adobe Lightroom Presets Nedir, Nasıl Yüklenir?

adobe lightroom presets

Adobe Lightroom Presets sayesinde bir fotoğrafı düzenleme aşamasında kullandığımız çeşitli ayarlar bütününü tek bir hazır efekt üzerinde toplayıp sonraki fotoğraflar için tek bir dokunuşla tüm ayarları yansıtabileceğimiz bir kolaylığa sahiptir.

Adobe Lightroom programıyla varsayılan olarak gelen presetler oldukça yararlı olmaktadır. Kabul görmüş siyah beyaz filtreler, renk ve efekt presetleri yanısıra küçük rötüşlar için genel presetler lightroom panelinin sol tarafında fotoğraf düzenleme aşamasında kullanıcıya yardımcı olur.

Adobe Lightroom Presets Nasıl Yüklenir?

Adobe’un Lightroom programında sol panelde yer alan presets bölümündeki hazır efektlerin yanısıra kullanıcı olarak sizler kendi ayarlarınızdan oluşan özel presetsleri Lightroom içerisinde oluşturabilir ya da import seçeneği ile edindiğiniz bir presetsi içeri alabilirsiniz.

adobe-lightroom-presets-import

Eldeki bir Preseti içeri almak (import) için sağ tıklayınca çıkan menü

Yeni bir presets yaratmak Lightroom üzerinde oldukça kolay. Develop kısmında presets paneline bakın ve artıya basın.

adobe-lightroom-presets-add

Kendi lightroom presetslerinizi yaratmak için basitçe “artı” butonuna basarak başlayabilirsiniz.

Görüldüğü üzere Adobe Lightroom Presets özellikle dijital dünyada çekilmiş bir fotoğrafı yine dijital ortamda düzenlemek isteyenlerin ihtiyaçlarına hızlı ve çabuk yanıt verecek şekilde düşünülmüş hemen her efekti ve renk değişimini içeriyor. Böylelikle düzenlemek istediğiniz fotoğraflara anında hazır bir efekti uygulayıp zamandan tasarruf edebiliyorsunuz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın