Bebek Fotoğrafı Çekmek İçin İpuçları

Hayatta çok az şey bir bebeğin fotoğrafını çekmek kadar zevkli ve yapılmaya değer bir iştir. Aşağıda bu özel fotoğrafları daha etkili hale getirebilmeniz için hazırladığımız birkaç kolay adım bulacaksınız.

1- Deklanşöre Basmaktan Çekinmeyin!

Bebekler öngörülemez… Yani ne zaman ne yapacaklarını asla bilemeyiz. Bu sebeple en iyi pozu yakalamak için beklemeyin. Siz deklanşöre basın çekeceğiniz belki 30 fotoğraftan biri mutlaka en iyi poz olacaktır. Yeterli ölçüde gün ışığı aldığınızı varsayarsak ISO 100-400 ü seçin ve sığ bir alan derinliği için geniş diyafram aralığı (F/2-f/8) kullanın. Makinenizi sürekli çekim moduna getirin.

1/125 | f/5 | ISO 400 | Flaşlı

2- Işığı Kontrol Edin

En iyi bebek fotoğrafları doğal gün ışığının bolca olduğu gündüz vakti çekilir. Doğal ışık, bebeklerin o yumuşak ve pürüzsüz ciltlerine nefis bir odaklanma sağlar. Mümkünse pencere ışığını tercih edin ve şiddetli güneş ışığından kaçının. Çünkü şiddetli güneş ışığı fotoğrafta gölgeler yaratacaktır ve elbette bebeklerin sağlığı için de uygun değildir. Standart 50 mm lens böyle bir çekim için çok uygundur. Kameranızı diyafram öncelikli A (AV) moduna ayarlayın, yüksek ISO ve geniş diyafram seçin. Fotoğraf makinesinin doğru perde hızını bulmasına izin verin. Karanlık noktaları doldurmak için de harici flaş (diffuser ile) kullanın.

1/160 | f/4.5 | ISO 800 | Flaşlı

3- Hadi Bana Gülümse Bebek

Bebeklerle çekim yaparken bir reaksiyon yakalamak için abartılı hareketler yapmanız gerekebilir. Komik surat ifadeleri takınmak, birkaç parça eşyanın arasında saklambaç oynamak veya eğlenceli sesler çıkartmak gibi… Bir bebeğin suratında gülümseme yaratmak için yüzlerce yol kullanabilirsiniz. O anı yakalamak için çok hızlı çalışmanız gerekir. Bulanık bir arka plan elde etmek için perde hızını 1/500s veya daha yükseğe ayarlayın, geniş diyafram kullanın(F/1.8-f/4) ve deklanşöre basın!

1/680 | f/1.8 | ISO 200 | Flaşlısız

4- Basit Arka Planlar Seçin

Basit bebek fotoğrafları çoğu zaman en iyileridir. Çok gösterişli veya parlak arka planlara ihtiyaç yoktur. Profesyonel bir çekimin en iyi yolu biraz beyaz, gri veya bej kumaşı iki sandalyenin arasında kullanmaktır. Kumaşı geniş bir camın kenarına birkaç oyuncakla birlikte yerleştirin yeter…Diyafram öncelikli A (AV)  modunu çevirin be istediğiniz diyaframı seçin. Camdan gelen ışık yeterli değilse ISO’yu artırmaktan çekinmeyin. Bebeğin yüzüne nokta ölçümü (spot metering) yapın ve gözlerine odaklanın.

1/200 | f/8 | ISO 800 | Flaşlı

5- Çekimi Unutulmaz Kılın

Unutulmaz fotoğraflar çekebilmek için bebekleri oyun sırasında veya arkadaş ve ailesiyle birlikte yakalamaya çalışın. Kardeşler, özellikle de yaşları birbirine yakınsa fotoğrafa ekstra bir keyif sağlayacaktır. Onları mümkün olduğu kadar birlikte oynarken, yemek yerken, arkadaşlarıyla etkileşim halindeyken fotoğraflamaya çalışın. Geride durun ve arkadaşlıklarının ön plana çıkmasını bekleyin. Yaptıkları şeyi bölmemek için fotoğrafları geriden çekmeye gayret edin. Bebekleri büyük bir camın yakını gibi doğal ışık alabilecekleri bir alana oturtun. Gerekiyorsa makinenizin flaş kullanmasına izin verin.

1/30 | f/5.6 | ISO 250 | Flaşlı

6- Cesur Olun

Siyah-beyaz fotoğraflar klasik ve zamanı olmayan fotoğraflardır. Aynı zamanda bebekleri fotoğraflamak için de mükemmeldir. Kameranızın ayarını diyafram öncelikli mod A (AV) moduna döndürün, yumuşak ve bulanık bir arka plan için geniş diyafram aralığını seçin. Spot metering modunu seçin ve bebeğin yüzüne ölçüm yapın. Monochrome çekim yaparken, siyah veya beyaz arka planlar en çarpıcı olanlardır ve ışıkta kontrast fotoğrafa dramatik bir efekt katacaktır.

1/60 | f/3.2 | ISO 100 | Flaşlı

Tavsiye Edilen Ayarlar

Genelde bebeklerle çekim yaparken çabuk olmak ve tereddüt etmeden çekim yapmak isteriz. Bu yüzden hızlı perde hızı ve yüksek ISO’lar seçmeliyiz. Perde hızı çok yavaş olduğu için harika bir anı bulanık çekmekten daha kötü bir durum olamaz. İyi bir gün ışığında 1/500s perde hızını seçebilirsiniz. F/5.6 ve daha geniş diyafram aralıkları da perde hızından ödün vermeden keskin çekimler yapmanıza olanak sağlar.

Tavsiye Edilen Ekipmanlar

İyi bir fotoğraf makinası ve 50mm’lik standart bir lens bebek portreleri için gayet uygundur. Diyaframınızı f/1.8 ve daha düşük olanları seçmeye çalışın ki daha yüksek perde hızına ve daha keskin çekimlere ulaşabilesiniz( f/1.4, f/1.2). Bir tripod yerine beanbag (kolay şekil alabilir yastık veya minder benzeri) kullanırsanız fotoğraf makinesini daha sabit tutabilir ve zemine yani bebeklerin seviyesine daha yakın olabilirsiniz. Ayrıca gümüş veya beyaz reflektör ışığı yansıtıp daha soft ve iyi bir görüntü elde etmek için idealdir.

SONUÇ

Bebekler çoğu resimde zaten tek başına yeterince güzeldir. Özel kompozisyonlara bile gerek duymadan çok güzel fotoğraflar için harika fırsatlar sunarlar. Her zaman ihtiyacınızdan daha fazla fotoğraf çekmeye gayret gösterin. Mümkün olduğu kadar samimi, arkadaş canlısı ve oyuncu olmaya gayret edin. Eğer siz gergin ve stresli olursanız bebekler bunu çok kolay hisseder ve huzursuz olurlar. Bebek fotoğrafı çekerken rahat ve sakin olmanız gerekir. Yardımsever olmayı da unutmayın onlara nazikçe yaklaşın(ağladıkları, birşeye ihtiyaç duydukları, emekledikleri zaman vs). Bebek huzursuz ise fotoğraf çekmeye bir kaç saat mutlaka ara verin. Onun mutlu olduğu bir anı kollayın ve fotoğraf çekimlerini o zaman yapın. Bebeğiniz birinin kucağında olacaksa, yüzlerinin birbirine olabildiğince yakın olmasına dikkat edin. Yüzlerin birbirine yakın olması bebeğinizle bu kişi arasındaki ilişkiyi daha güzel ifade eder.

#Türk Nikon Bonus#

Bebeklerin el ve ayaklarının fotoğrafını da çekebilirsiniz. Hatta aynı kare içinde bir bir anne veya babanın da elinin kullanılması fotoğrafınızı daha etkili ve duygu dolu hale getirecektir. Makinenizi makro moduna alıp veya makro lens kullanarak bu tür fotoğrafları daha detaylı çekebilirsiniz. Çektiğiniz bu fotoğrafları siyah beyaz veya sepya sunmanızı tavsiye ederiz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

Görüşler

2 comments on “Bebek Fotoğrafı Çekmek İçin İpuçları

  1. Avatar for İlker Laçalar

    Ferhat Aslan

    Anlatımlarınız gerçekten çok verimli ve okuyucuyu yormadan net mesajlar içeriyor.
    Teşekkürler.

  2. Teşekkürler. Faydali oldu. üslubunuz gayet net.

Cevap Yazın