Fotoğrafta Kaliteli Baskı İçin Önemli İpuçları

Bu yazıda fotoğrafta kaliteli baskı için bazı önemli ipuçları bulabileceksiniz. Hangi seviyede ve tecrübede fotoğrafçı olursanız olun, eminiz ki dijital olarak ürettiğiniz görseller fazlasıyla çoğalmıştır. Bu durumda çeşitli ortamlarda bu fotoğrafları arşivlediğinizi düşünerek artık daha kaliteli bir şekle sokup fiziki olarak baskı almanın zamanının geldiğini düşündük.Bu yüzden çektiğiniz fotoğraflardan kaliteli baskılar alabilmeniz için faydalı olacağını umduğumuz bazı önemli ipuçlarını paylaşacağız.

Evet hepimiz çektiğimiz footğraflara önem veriyoruz. Ve sanırım herkesin yıllar boyunca çekimlerinden oluşan harika bir kataloğu vardır. Arşivlemek için sabit diskler, bulut gibi çeşitli ortamlar kullanıyorsunuzdur. Fotoğraf, diğer tüm sanat türleri gibi kişiseldir. Özel görsellerinizi bastırarak ve evinize asarak, emeğinizin meyvelerinin tadını çıkarmakla kalmaz, kişiselleştirilmiş duvar sanatı da yaratmış olursunuz. Bu, uzun soluklu bir slayt gösterisine ihtiyaç duymadan çevrenize yeteneklerinizi göstermenizi de sağlamış olur.

Peki çektiğiniz fotoğraflarda kaliteli bir baskı arıyorsanız nasıl bir yol izlemelisiniz? Buyrun fotoğrafta kaliteli baskı için önemli ipuçları !

Fotoğrafta Kaliteli Baskı İpuçları

Piksel Boyutunu Kontrol Edin

Hangi fotoğraf makinesini ya da akıllı telefonu kullanırsanız kullanın, çektiğiniz her fotoğraf bir görseldir ve bu dijital görüntüler pikseller ile ölçülür. Bilindiği üzere piksel sayısının fazla olması daha kaliteli ve daha büyük baskı yapılabileceği anlamına gelmektedir.

Hani bir görüntü cep telefonunda veya bilgisayar ekranında güzel görünürken fotoğraf baskısı alındığında daha kötü görünür. Bu durum genellikle “inç başına piksel” olarak bilinen yeterli PPI değerine sahip olmayan bir görüntüden kaynaklanır. Fotoğrafta kaliteli baskı için PPI değerinin en az 300 DPI olması beklenir ve bu artık bir standart olmuştur.

Örnek vermek gerekirse sık kullanılan fotoğraf baskı boyutlarından 15×20 (6×8 inç), 13×18 (5×7 inç) ve 10×15 (6×4 inç) cm şeklindedir. Standart 10×15 cm baskı için yani 6×4 inç boyutlarını 300 ile çarparak fotoğrafın sunduğu çözünürlük karşılaştırmasını yapabiliriz. Bu durumda 10 x 15 cm bir baskı için en az 1800 x 1200 piksel uzunluğunda olması gerekir.

Unutmayın fotoğrafın baskıda keskin gözükmesini sağlayan büyük ölçüde, baskının boyutu ve dolayısıyla görüntünün PPI değeri ve kullanılan kağıdın türüne bağlıdır.

Referans için aşağıdaki tabloyu kullanabilirsiniz.

Baskı boyutu (İnç)Fotoğraf boyutu (Piksel)
3 x 5900 x 1500
4 x 61200 x 1800
5 x 71500 x 2100
8 x 82400 x 2400
8 x 102400 x 3000
8.5 x 112550 x 3300
9 x 162700 x 4800
11 x 143300 x 4200

Doğru Baskı Kağıdını Seçmek

Fotoğraf kâğıtları, taşıyıcı bir taban üzerine emülsiyon sürülmüş ışığa karşı
hassaslaştırılmış kâğıtlardır. Emülsiyon; jelatin içinde erimiş ışığa duyarlı gümüş tuzların taşıyıcıya sürülmesi ile oluşur. Aldıkları ışık miktarına bağlı
olarak etkilenirler. Fotoğrafta kaliteli baskı için en önemli seçimlerden bir tanesi, baskı alınacak kağıdın seçimidir.

Baskı kağıt çeşitleri arasında renklerin genellikle yarı parlak veya parlak kağıtlara göre daha kalın ve daha az kontrastlı olduğu Mat kağıt, ya da nispeten daha ağır olan ve daha iyi sonuç çıkaran Saten, inci ve bazen de yarı parlak olarak da adlandırılan parlak kağıt sıkça kullanılmaktadır.

Bu iki öne çıkan fotoğraf baskı kağıtlarının yanısıra parlak ve metalik kağıtlar da kullanılmaktadır.

Monitör Kalibrasyonu

Fotoğrafları içeri alırken, kataloglama yaparken ya da ham versiyonlarını düzenlerken en sık kullandığımız ve bize fotoğrafların görünmesini sağlayan cihaz monitörlerdir. Monitörler, kırmızı, yeşil ve mavi (RGB) kullanarak renkleri görüntüler. Fotoğrafta kaliteli baskı ile ilgili en sık karşılaşılan sorunlardan birisi hiç şüphesiz renklerin monitörünüzde güzel, ancak yazdırdığınızda farklı görünmesidir. İşte bu durum monitörünüzün RGB ayarlarından kaynaklanır.  Bu durumun önüne geçmek için monitörünüzü mutlaka kalibre edin.

Baskı Laboratuvarları, Fotoğraf Stüdyoları

Günümüzde artık çevrimiçi (online) baskı laboratuarları yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bunu yanısıra geleneksel olarak tabir edilen fotoğraf stüdyoları varlıklarını sürdürmekte ve fotoğrafta kaliteli baskı için hizmet vermektedirler. Bu maddeyle ilgili öne çıkan fotoğraf baskı merkezlerini ve hizmerler açısından Fotoğraf Baskı, fotomagnet, Fotoğraflı poster, Anı çerçevesi, Fotokart, Polakart, Ahşap Tablo, foto çıkartma gibi ürünleri ayrıca inceleyeceğiz.

Fotoğrafta Kaliteli Baskı İpuçları Hızlı Liste

  • Daima RAW fotoğraf çekin. 
  • Ham dosyayı kaydedin ancak çalışan bir TIFF dosyası oluşturun.
  • Eğer bir fotoğraf stüdyosuna göndrecekseniz bitmiş tiff dosyasını bir jpg olarak ayrıca kaydedin ve jpg olarak gönderin.
  • En iyi kalite için her zaman 300dpi’de dışa aktarın veya yazdırın.
  • Baskılarınızı monitörünüzle karşılaştırın ve ayarlamalar gerekiyorsa, önce bir fotoğraf stüdyosuyla konuştuğunuzdan emin olun.
  • Baskı boyutu için kompozisyondan asla ödün vermeyin, yani görüntünüz 10 × 8 yerine 10 × 5,5 daha iyi görünüyorsa, bu şekilde yapın ve mevcut en yakın kağıt boyutuna bırakın.
  • Bitmiş baskılarınızı doğrudan güneş ışığına asmayın. Doğal lifleri ve boyaları olan her şey gibi solacaklar. 

Fotoğrafçılık tutku dolu bir sanattır. İster sokak, ister portre, ister manzara fotoğrafçılığı olsun ortaya çıkan sizin tarzınız ve sizin hikayeniz olmaktadır. Umarız fotoğrafta kaliteli baskılar için önemli ipuçları yazısındaki detaylar sizin için faydalı olmuştur. Eklemek istediklerinizi yorumlarınızda belirtebilirsiniz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

Görüşler

Bir yorum var“Fotoğrafta Kaliteli Baskı İçin Önemli İpuçları

  1. Elinize sağlık.Güzel bir yazıda.Ben hiçbir şey anlamadım.Çizelgedeki inç ölçü birimi hiç bir şey ifade etmiyor.Cm olarak yazsaydınız fotoğraflarımın boyutu hakkında bilgim olurdu.Sahi sizin boyunuz kaç inç?

Cevap Yazın