Fujifilm Lens Kısaltmaları ve Anlamları

Fujifilm Lens Kısaltmaları ve Anlamları. Lenslerdeki kısaltmalar ve bu ifadelerin anlamları hakkında bilgi vermeye devam ediyoruz. Bu yazıda Fujifilm lenslerde kullanılan en popüler kısaltmaların ne anlama geldiğine bakacağız. Lens terimlerinin üretici firmalara göre kullanımı farklılık gösterse bile bazı bilinen ortak kısaltmaları görebilmekteyiz. Fujifilm lensler için de bu geçerli.

Fuji Photo Film Co. Ltd, Japonya’nın ilk fotoğraf filmi üreticisi olma hedefiyle 1934 yılında kuruldu. 1940’larda, ilk hedeflerine ulaşan şirket, optik cam ve ekipman endüstrisine genişledi ve X-ray ve baskı ekipmanı dahil çeşitli ürünler üretti. Yani Fujifilm çok uzun zamandır lens üretiyor. Fujifilm büyük bir öngörü sayesinde filmden dijital fotoğrafçılığa yaklaşan geçişi tahmin edebildi ve kısa sürede önemli adımlar attı. Büyük bir yeniden yapılanma döneminin ardından Fujifilm, hem dijital kamera hem de lenslerin başarılı bir üreticisi olarak ortaya çıktı.

Günümüzde Fujifilm, kompakt dijital kameraların ve aynasız kamera (hem APS-c hem Orta Format) sistemlerinin son derece saygın ve başarılı bir üreticisidir. Bu makalede, Fujifilm’in APS-C boyutlu sensörlere sahip mevcut dijital kompakt fotoğraf makinesi sistemine odaklanacak ve Fujifilm X-T3 gibi bir modele takılacak yeni bir lens ararken karşılaşabileceğiniz en yaygın Fujifilm lens kısaltmalarını tartışacağız. Ayrıca diğer Fujinon lenslerinde bulunan bazı yaygın kısaltmalardan da bahsedeceğiz.

Fujifilm lens kısaltmaları hakkında detaylara geçmeden önce dikkatinizi zaten çeken bir kısımdan bahsedelim. Fujifilm X lenslerin üzerinde aslında Fujinon yazılı olduğunu fark edeceksiniz – işte bu, Fujifilm’in lenslerinin adıdır.

Fujifilm X-Mount / X Bayonet Lensler

Fujifilm X-mount / X bayonet, şu anda Fujifilm’in APS-c sensörlü X-Serisi dijital aynasız fotoğraf makinelerinde kullanılan montaj sistemidir. 2012’de piyasaya sürülen mevcut X-Mount, tamamen elektronik bir süngü montaj sistemidir. Nispeten küçük bir sistem olan X-Mount ailesi, Canon’un EF serisine kıyasla küçüktür, ancak Fujifilm’in yeni X-Mount lensler ve X-serisi kameraları piyasaya sürmesiyle sürekli genişlemektedir. Tüm Fujifilm X-Mount lensler, bir görüntüyü APS-c format sensörünün boyutunda çözümler. X bayonet lensler XF ve XC adı altında iki özel sınıfta kategorilendirilir. Ya da bir başka deyişle tüm X-Mount lensler, lens çerçevesi üzerine kabartılmış lens modeli tanımlamasında XF veya XC içerir.

Fujifilm XF Lensler

XF sınıfı X bayonet lensler, şu anda mevcut olan en yüksek kaliteli X-Mount lenslerdir. XF lensler hızlı diyaframlara ve yüksek kaliteli ED ve ASP öğelerine sahiptir. XF lensler ayrıca çoğu zaman hava koşullarına dayanıklı yapıya sahip sağlam metal varillere sahiptir. Yapılarının yüksek kalitesi nedeniyle XF lensleri XC muadillerinden daha pahalıdır, örneğin Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR size 1.899 USD gibi bir fiyata mal olur. XF Zoom lensler, lens çerçevesi üzerindeki kabartmalı “XF ZOOM” işaretiyle tanımlanabilir, XF prime lensler, genellikle çok daha küçüktür ve lens model tanımına “XF” ibaresinin eklenmesi dışında hiçbir ayırt edici işaret taşımaz.

Bkz. Fujifilm X-T4 için En İyi Lensler

Fujifilm XC Lensler

XC sınıfı lensler, Fuji’nin bütçe odaklı X-Mount lensleri olarak görülebilir. Şu anda az sayıda XC lens var, her ikisi de plastik varillere sahip ve XF R kardeşlerinde sıklıkla bulunan açıklık halkalarından yoksun. XC lensler ayrıca daha yavaş diyafram açıklığına sahiptir, ancak yine de tutarlı ve yüksek görüntü kalitesi sağlamak için ED ve ASP öğeleri içerir. Genellikle Fujifilm’in daha düşük fiyatlı aynasız kameralarıyla birlikte sunulur. Bu lensler fiziki olarak model tanımına “XC” eklenerek yorumlanabilir.

Fujifilm Lens Kısaltmaları ve Harflerin Anlamları

  • R – Çoğu Fujifilm lens harfinde bir R görürsünüz. “R“, lens diyafram halkasında olduğu gibi halkayı ifade eder. R işaretli tüm objektifler, objektifin gövdesine en yakın objektif üzerindeki halkayı döndürerek diyafram açıklığını ayarlayabileceğiniz anlamına gelir. Halkayı döndürerek, eski bir manuel odak lensinde olduğu gibi diyaframı fiziksel olarak durdurmaz veya açmazsınız, bunun yerine kameraya basit bir kontrol kadranıyla yaptığınız gibi ayarı değiştirmesini söylersiniz. Diyafram 1/3 kademeli olarak değiştirilebilir.
  • LM – Otomatik netleme sırasında mercek elemanı hareketi için kullanılan Lineer Motor ve Fujinon X-mount merceklerle manuel netleme işlemini ifade eder. Özetle LM, lensin bir Lineer Motor ile odaklandığını bilmenizi sağlar. Halka tipi bir ultrasonik otomatik odaklama motoru değildir ve bu nedenle Canon’un USM ve Nikon’un SWM teknolojisinden farklıdır, ancak yine de sessiz çalışma ve iyi hız sağlar. LM motoru olmayan lensler, otomatik odaklama için normal bir çekirdeksiz DC motor kullanır.
  • OIS – Optik Görüntü Sabitleme, Fujifilm’in Nikon VR ve Canon IS sistemlerine alternatifidir. Statik konu çekimi için yavaş deklanşör hızı kullanıldığında, merceğin optik elemanlarından bazılarını hareket ettirmek ve daha keskin sonuçlar sağlamak için tasarlanmıştır. Fujifilm, yaklaşık 4-4,5 durağa kadar elde tutulabilirlikte rekabete eşit bir gelişme olduğunu iddia ediyor. Fujifilm’in OIS’sini içeren ilk lens Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS’dir. OIS, otomatik netleme için de kullanılan benzer türde bir Doğrusal Motor kullanır.
  • WR – Fujifilm “WR” lensleri “Hava Koşullarına Dayanıklı” yapıya sahiptir. Lens, lensi kalın toz ve su girişine karşı korumak için tasarlanmış bir dizi nem ve toz contası kullanılarak yapılmıştır. Fuji, WR lenslerine bir IP derecesi vermez ve WR lensler su altında kalacak şekilde tasarlanmamıştır, ancak sağanak yağıştan veya tozlu koşullarda zarar görmeden kullanılmaya devam edeceklerdir! Hava Koşullarına Dayanıklı lensler, lens modeli tanımlamasında WR kısaltmasına sahiptir
  • EBC – “EBC” kısaltması “Elektron Işını Kaplama” anlamına gelir ve Fuji’nin ışık geçirgenliğini artırmak ve parlama ve gölgelenmeyi önlemek için tasarlanmış çok katmanlı lens kaplama sistemidir. Super EBC, bu teknolojinin en son sürümüdür. Bir lens EBC veya Süper EBC özelliğine sahipse, EBC veya SUPER EBC, lens çerçevesi üzerindeki lens modeli tanımlamasının yanında basılacaktır, ancak örneğin Fujifilm XF 23mm f/1.4 R gibi lens model tanımlamasında yer almaz ama EBC kaplamaya sahiptir.
  • PZ – PZ lens kısaltması Power Zoom’un kısaltmasıdır. Bu lenslerin yakınlaştırmayı etkinleştiren küçük, sessiz bir motoru vardır. Bir yakınlaştırma halkasını döndürerek lensi doğrudan yakınlaştırmak yerine, motoru kontrol eden bir halkayı döndürürsünüz. Bu, film kaydı için yararlı olan daha yumuşak yakınlaştırmaya olanak tanır. Bu özellik şu an yalnızca XC15-45mm’de bulunur.
  • ALG – Tüm Grup Odaklama, odaklama işlemi sırasında lensin tüm optik öğelerinin hareket ettirildiği anlamına gelir. Bu, odak aralığı boyunca optik performansı en üst düzeye çıkarır.
  • APD – Bu lens kısaltması Apodizasyon filtresinin kısaltmasıdır. Şu anda bu yalnızca Fujifilm 56mm f/1.2 APD lensinde bulunuyor. Merceğin içine yerleştirilmiş apodizasyon filtresi, portre fotoğrafçılarının sevdiği özel bir filtredir. Bu filtre, konunuzun arka planda öne çıkmasına yardımcı olur, ön plan ile arka plan arasında daha doğal bir ayrım oluşturur ve kenarların etrafındaki odak dışı alanları daha da bulanıklaştırır.

Kırmızı Rozetli Zoom Serisi – Red Badged Zoom

Red Badge Fuji XF lensler, odaklanma hızı ve görüntü kalitesinde en iyi performansı sunar. FUJINON lenslerinin geniş ürün yelpazesinden Kırmızı Rozetli, XF 8-16mm F/2.8 R LM WR, XF16-55mmF2.8 R LM WR, XF50-140mmF2.8 R LM OIS WR ve XF100-400mmF4.5-5.6 R LM OIS WR lensler. Yüksek hızlı AF, yüksek hızlı seri çekim ve gelişmiş tepki süresi en zor fotoğrafik konuları dahi başarıyla çalışmanızı sağlar.

  • Fujinon XF 8-16mm F/2.8 R LM WR
  • Fujinon XF 16-55mm F/2.8 R LM WR
  • Fujinon XF 50-140mm F/2.8 R LM OIS WR
  • Fujinon XF 100-400mm F/4.5-5.6 R LM OIS WR

Özel Fujifilm X-Mount Lens Kısaltmaları

Mevcut Fujinon X-mount lens serisinde yalnızca bir özel lens sınıfı vardır. Umarım, tilt-shift lensler yakında çıkacaktır.

Makro – Fujinon makro lensleri, piyasadaki herhangi bir makro lens gibi, nispeten kısa bir minimum odak mesafesi ile iyi bir büyütme sağlamak üzere tasarlanmıştır. Fujifilm serisinde birkaç makro lens bulunuyor. Bu lensler portreler ve yakın çekim çalışmalar için harikadır. Nesneye son derece yakın odaklanmanıza ve gerçekçi gerçek boyutlu fotoğraflar için bozulma olmadan fotoğraf çekmenize olanak tanırlar.

Eski Fujinon Lens Kısaltmaları

Fujifilm tarafından üretilen eski, manuel odaklamalı lensler, EBC kaplama gibi yukarıda açıklanan kısaltmalardan bazılarını paylaşır. Eski X-Fujinon makro lensleri de vardır. Bununla birlikte, eski Fujifilm lenslerinin ek terminolojisi vardır. İşte bu kısaltmalardan bazılarının kısa bir listesi:

  • F – lens adındaki F harfi, bunun bir balık gözü lens olduğu anlamına gelir.
  • SW – mercek adındaki SW harfleri, bunun süper geniş açılı bir mercek olduğu anlamına gelir.
  • W – mercek adındaki W harfi, geniş açılı bir mercek olduğu anlamına gelir.
  • Z – lens adındaki Z harfi, bunun bir yakınlaştırma lensi olduğu anlamına gelir.
  • T – lens adındaki T harfi, bunun bir telefoto lens olduğu anlamına gelir.
  • M – lens adındaki M harfi, bunun bir makro lens olduğu anlamına gelir.
  • DM – lens, otomatik diyafram kontrolüne izin verir (Çevirme Modu). Bu tür lensler, onları destekleyen kameralar tarafından Program, Deklanşör önceliği, Diyafram önceliği ve Manuel pozlama modlarında kullanılabilir. DM olmayan lensler yalnızca Diyafram öncelikli ve Manuel modlarda kullanılabilir.

Fujifilm G Bayonet / G-Mount Lensler

G-Mount, Fujifilm’in yeni GFX-Serisi aynasız orta format dijital kameralarında kullanılan montaj sistemidir. GFX 50S, tamamen elektronik bir süngü montaj sistemi olan G-Mount’ı kullanan ilk kameradır. Yazım sırasında “GF” adında yalnızca bir G-mount lens sınıfı vardır; Şu anda sistem 12 adet GF lense ulaşmıştır. G-Mount lensler, lens modeli tanımlamasına “GF” ve lens çerçevesi üzerine kabartma “GF Fujinon” işareti eklenmesiyle tanımlanabilir.

Güncel : Fujifilm GFX 100S Tanıtıldı.

Fujifilm Lens Kısaltmaları – Örnek

XF80mmF2.8 R LM OIS WR Makro

Bu X-mount lens, maksimum f/2,8 diyafram açıklığına sahip, diyafram kontrol halkası, doğrusal motor odağı, optik görüntü sabitleme ve hava koşullarına dayanıklı yapıya sahip metal bir XF Makro lenstir.

Fujifilm lens kısaltmaları ve anlamlarına ilişkin detayları farklı kategorilerde toparlamaya çalıştık. Eğer lensin üzerindeki yazılar sizin için bir anlam ifade etmiyorsa, atladığımız veya sormak istediğiniz bir soru varsa elinizdeki lensin adını belirterek yorumda bulunabilirsiniz. Görüşmek üzere, diyaframınız açık ve ışığınız bol olsun !

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

Görüşler

Bir yorum var“Fujifilm Lens Kısaltmaları ve Anlamları

Cevap Yazın