Lens ve Kameranızı Aşırı Nemden Koruyun [BRNO dri + Cap]

Lens veya kameranızı aşırı nemden nasıl koruyabilirsiniz? Sıcaklıkta meydana gelen ani değişiklikler, özellikle seyahat ederken iklimsel meydana gelen değişiklikler havada bulunan bağıl nem miktarında(RH) doğal olarak ani oynamalara hatta yoğuşmalara neden olmaktadır.

Çok sıcak bir havadan klimalı bir ortama girdiğinizde bile yoğuşma lensin üzerinden birikmeye neden olabilir. Arabanın bagajında bir gece bırakılan kamera ve lens üzerinde de bunu çok net görebilirsiniz ki çoğu arkadaşımız çok sık bunu yapıyordur. Mantar ve küflerin en çok sevdiği ortamlarda böyle ortamlardır. Aşağıda Nikon 70-200 f/2.8 VR üzerinde yer alan mantara örnek görmektesiniz.

Lens Fungus (Nikon 70-200 2.8 VR)

İkinci el lens almaya kalktıysanız bazı satıcılar özellikle şöyle bir açıklama koyarlar “Objektif üzerinde küf ve mantar kesinlikle bulunmamakta olup son derece temizdir”.  Peki dikkat etmek dışında ne yapmamız gerekiyor? Öncelikle fark ettiğimiz zaman mutlaka zaman kaybetmeden temizlememiz gerekmektedir. Öncelikle yumuşak bir fırça yardımı ile toz ve kalıntıları dışa doğru temizleyin ardından hava üfleyici bir pompa ile lens yüzeyinde kalan maddeleri lensin dışına atmaya çalışın. Sonrasında bir ya da iki damla lens temizleme solüsyonu, lens temizleme mendili üzerine damlatın (önerimiz, solüsyonu asla lensin üzerine direkt olarak püskürtmeyin). Lensinizi dairesel hareketlerle merkezden başlayıp dışa doğru olacak şekilde silin.Tüm parmak izlerini ve lekeleri böylece temizlemiş olacaksınız. 

Lens ve Fotoğraf Makinenizi Aşırı Nemden Koruyun

Tabi bu durum ancak farkına vardığımız zaman gerçekleşek. “Önlem olarak ne yapmamız lazım?” derseniz. Ekipmanlarınızı nemden korumanın en kolay yolu elbetteki çantanızın içinde “Silica Gel” bulundurmaktır. Silica Gel’ler çok iyi birer nem emici olup çoğu aldığımız ürün içinde karşımıza çıkarlar. Muhtemelen fotoğraf makineniz için aldığınız çanta içinden de Silica Gel çıkmıştır. Ancak çantamızda yer alan ekipmanlar genellikle birden fazla ve büyük olduğundan olduğundan bu ufak paketlerin her birinin belli bir nem emme kapasitesi bulunduğundan, aslında çok yetersiz kalmaktadırlar. İşte bu problemi gören üreticiler BRNO dri+Cap isimli koruyucu kapakları üretmişler. İçlerinde Silica Gel taşıyan bu paketleri lenslerinize veya kameranıza takarak neme karşı birebir korumanız mümkün (% 35% 45 Optimum bağıl nem (RH) )olabilmektedir. Ayrıca kapak içinde yer alan Silica Gel kullanıma bağlı olarak renk değiştirme özelliğine de sahiptir. Aşağıdaki fotoğraflarda nasıl kullanıldığını görebilirsiniz.

BRNO-Dri+Cap

BRNO-dri+Cap-dehumidifying-system-3 BRNO-dri+Cap-dehumidifying-system-2 BRNO-dri+Cap-dehumidifying-system

brno3

Bu koruyucu kapak BRNO dri + Cap fiyatı bir Nikon lens ve bir gövde için yanında 8 tane Silica Gel paketle birlikte 44,99$, sadece gövde veya bir lens kapağı için yanında da 4 tane Silica Gel paketi ile 23,99$‘dır. BRNO dri + Cap Canon kullanıcıları içinde satışa sunulmaktadır.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın